Menu
'Tweede in deze poule is prima resultaat'

'Tweede in deze poule is prima resultaat'

De grote wens van Marco van Basten om eerste te worden in Groep F kwam door de 2-2 tegen Slavia Praag niet uit. ,,Desondanks kunnen we tevreden zijn. Tweede worden in deze poule achter HSV is een prima prestatie”, aldus de coach.

Daley Blind maakte tegen Slavia Praag zijn debuut in een Europese wedstrijd. Daley Blind maakte tegen Slavia Praag zijn debuut in een Europese wedstrijd.

Gespannen zal Van Basten komende vrijdag om 12.00 uur de loting voor de volgende UEFA Cupronde volgen. Ajax zal één van de afvallers uit de Champions League loten. Werder Bremen, Aalborg, Girodins Bordeaux, Olympique Marseille, Shakhtar Donetsk, Fiorentina, Dynamo Kiev of Zenit St. Petersburg zal in het Zwitserse Nyon uit de koker rollen voor de Amsterdammers.
Tevreden over de eerste helft tegen Slavia Praag was de coach niet. Ondanks de snelle goal van Jan Vertonghen - hij kopte al na drie minuten een corner tegen de touwen - was het voor Ajax lastig tegen de compact spelende Tsjechen tot kansen te komen. ,,Het begin was goed en dan ga je er eens goed voor zitten”, vertelde de coach tijdens de persconferentie na afloop van de wedstrijd. ,,Maar Slavia maakte het ons in de opbouw ongelooflijk lastig. Fysiek zijn ze erg sterk en hun middenveld is erg dynamisch.”
Dat bleek, want twee momenten in de omschakeling kwamen Ajax duur te staan. In de dertiende minuut kon Jaroslav Cerny ongehinderd de bal vanaf de rand van het strafschopgebied via de lat achter de kansloze Kenneth Vermeer plaatsen. Vijf minuten voor het rustsignaal was wederom raak voor de ploeg van trainer Karel Jarolim. Een dwarrelbal vanaf de rechterkant werd door de Ajax-defensie verkeerd ingeschat. Marek Jarolim raakte de bal, maar ook Gregory van der Wiel toucheerde lichtjes waardoor Vermeer geen antwoord had op de inzet: 1-2.
Desondanks had ook Ajax voldoelde kansen om de tweede treffer van de avond aan te tekenen. Luis Suarez verzuimde een afgemeten vrije trap van Urby Emanuelson achter Slavia-goalie Jakub Divis te schieten. Ook Siem de Jong kreeg een prima kans toen hij een dieptepass controleerde en oog in oog met Divis stond. De keeper greep echter goed in door de bal van de voeten van De Jong te graaien.
Van Basten greep in de rust in. Emanuelson bleef in de kleedkamer van de Amsterdam ArenA achter en werd vervangen voor Daley Blind, die daarmee zijn debuut maakte voor Ajax tijdens een Europese wedstrijd. ,,Ik was niet tevreden over het middenveld. Slavia was feller in de omschakeling en dus heb ik Blind in de ploeg gebracht.” De jeugdige middenvelder speelde de resterende speelhelft tot tevredenheid van Van Basten. ,,Daley zorgde voor meer rust en controle. Dat had ook te maken met het feit dat Slavia in de eerste helft al veel energie had verspeeld.”
Tot echt grote uitgespeelde mogelijkheden kwam Ajax niet meer. Slavia Praag groef zich in op de eigen helft en probeerde via de counter gevaarlijk te worden. Dat gebeurde dan ook, maar het was aan missers van Zdenek Senkerik te danken dat Ajax nog in de race bleef voor een beter resultaat. De speler van de Tsjechen was dichtbij een doelpunt met het hoofd en ook een schot werd ternauwernood uit het doel gehouden.
Ajax was enkele keren via Suarez gevaarlijk. De Uruguayaan sleepte langs Divis en was op weg naar de gelijkmaker, maar werd door de doelman ten val gebracht. Scheidsrechter Sten Kaldma wuifde het voorval echter weg. Enkele minuten voor het einde van de wedstrijd legde de Est de bal alsnog op de penaltystip. Wederom was het Suarez die opdook in het strafschopgebied en neerging. De balrommelaar benutte het buitenkansje wonderschoon door met een subtiel lobje de naar de hoek duikende Divis te verschalken en daarmee Ajax naar de tweede plek in de poule te schieten. ,,Dat we zeker waren van Europees voetbal na de winterstop wisten we al, maar het is toch een prima resultaat", zei Van Basten.