Menu
Tweede overwinning op rij

Tweede overwinning op rij

De mannen van Bart Logchies zitten in een stijgende lijn. Na een gelijkspel en een overwinning in de voorgaande twee wedstrijden, werd er tegen FC Lisse voor de tweede keer op rij gewonnen.

FC Lisse begon overtuigend en zette Ajax meteen onder druk. Al na drie minuten werd dit uitbetaald toen een ingooi van Niels Buijs op het hoofd belandde van Tom Zoontjes die ongehinderd en kinderlijk eenvoudig mocht binnen koppen. De Ajax-defensie inclusief doelman Schmitz waren blijkbaar vergeten dat een wedstrijd begint bij het eerste fluitsignaal en dat zeker op dit niveau concentratie en scherpte geëist wordt vanaf de eerste seconde !

Ajax kwam schoorvoetend enigszins weer wat terug in de wedstrijd en mede geholpen door de nerveus ogende verdediging van FC Lisse mocht Ajax langzaam, op het overigens zeer stroeve veld, wat doen aan het aangetaste zelfvertrouwen. De grote man die Ajax op sleeptouw nam was Mimoun Eloisghiri. Regelmatig was de nummer 9 een plaag voor de thuisclub en zo kwam langzaam de wedstrijd steeds meer in balans en begon Ajax zijn ritme te vinden. In het vervolg van de eerste helft trok Ajax het spel steeds meer naar zich toe en met name Kenneth Misa Danso en Mimoun Eloisghiri zorgde voor de nodige onrust in de geel-blauwe defensie. Het enige dat aan de Amsterdammers ontbrak was voorin het laatste stukje raffinement of venijn in de afronding. De aanvallen van Ajax begonnen er steeds beter uit te zien en de thuisclub loerde voornamelijk nog op de snelle omschakelingen en het afstraffen van foutjes van de Ajacieden. De wat fletse eerste helft werd derhalve afgesloten met een 1-0 achterstand, maar het vertoonde spel van het laatste half uur bood voldoende perspectief voor het restant van de wedstrijd.

Net als in voorgaande wedstrijden kwam Ajax goed uit de startblokken na de rust. Ook nu weer toonde Ajax een ander gezicht. Meteen vanaf de aftrap dicteerde Ajax het spelbeeld en zo moest de thuisclub achteruit. Dat werd onderstreept in de 47e minuut toen Kenneth Misa Danso Mimoun Eloisghiri wegstuurde. Mimoun trok vanaf de buitenkant van het strafschopgebied naar binnen toe en haalde vervolgens verwoestend uit voor de schitterende 1-1.

Ajax was andermaal los. Het veldspel werd steeds beter en verzorgder en het combineerde er lustig op los. De rollen waren volledig omgedraaid in de beginfase van de wedstrijd. Het was nu Ajax dat zijn tegenstander onder druk zetten en dat bewees onder andere Kevin de Visser met een vliegend schot in de 51e minuut die een meter overzeilde. FC Lisse was de grip op de wedstrijd helemaal kwijt hoewel het met opportunistisch veldspel Ajax nog af en toe deed schrikken. Ajax had inmiddels zijn zaakjes volledig op orde. Helemaal in de 67e minuut toen Sergio Cameron de bal het strafschopgebied in joeg waar de verdediging van FC Lisse zo van schrok dat het pardoes de bal aan de verkeerde kleur schonk. De man die het geschenk maar al te graag wilde uitpakken was Kenneth Misa Danso, die de bal keurig onder doelman de Vries in het doel schoof (1-2).

Ajax rook bloed en had de teugels inmiddels stevig in handen en had niet veel later de 1-3 kunnen maken, maar Kenneth Misa Danso week iets teveel naar buiten uit waardoor de bal in het zijnet terecht kwam. FC Lisse was het bijna aan zijn stand verplicht en ook aan het vele thuispubliek om nog even alles eruit te persen. Zo werd Ajax twintig minuten voor tijd weer even achteruit gedrongen met als gevolg een aantal hachelijke momenten. Van enig verzorgd voetbal was allang geen sprake meer. De thuisclub zorgde ervoor dat de bal zo snel mogelijk naar voren werd gespeeld waar met name de dode spelmomenten nog voor veel gevaar zorgden.
Desondanks bleef Ajax onverminderd het betere van het spel houden, maar omdat FC Lisse bleef strijden voor de gelijkmaker ontstond er gaandeweg ook steeds meer ruimte die door de rappe en behendige Ajax-spelers dankbaar werd aangegrepen om de opponent de stuipen op het lijf te jagen. Maar voordat het duel beslist werd moest Ajax nog eenmaal zijn adem inhouden toen Justin Valk maar net over kopte. Daarna was het antwoord al snel weer voor Ajax dat zich mocht uitleven in de slotfase. Het was in de 86e minuut een onschuldige ingooi van Glenn van Zoolingen die doelman de Vries bereikte. Zijn uittrap werd echter onderbroken door een medespeler, waardoor de bal ongevraagd weer terug werd gebracht bij Yuri Rose, die met een subtiele hakbal Mimoun Eloisghiri op het randje van buitenspel vrij zette voor de Vries. Hij moest lijdzaam toezien hoe hij werd omspeeld,1-3.
De poort werd opengezet en de weinige, maar trouwe Ajax aanhangers hebben hun ogen uitgekeken hoeveel vrijheid Ajax nog kreeg in de slotfase. Deze werd optimaal benut. In blessuretijd was het invaller Ogür Kaya die vanaf eigen helft ongehinderd mocht opstomen. In zijn ooghoeken had hij de hardwerkende Yuri Rose al gezien, die vervolgens op zijn beurt doelman de Vries verschalkte met een heerlijke magnifieke boogbal in de kruising voor een ongekende 1-4 eindstand.

Fotografie: Rob van Vliet