Menu
'Twente eerste verlies toebrengen'

'Twente eerste verlies toebrengen'

Ajax treft zaterdagavond FC Twente. Net als Ajax hebben de Tukkers nog geen duel verloren, maar de koploper heeft ook nog geen enkel punt verloren. Als het aan trainer Frank de Boer ligt, is dat straks anders. ,,Wij willen Twente de eerste nederlaag toebrengen.”

Statistisch gezien hebben de Amsterdammers daar goede kans op, want Ajax heeft sinds 2005 in eigen huis niet van Twente verloren. Maar De Boer weet ook dat Twente een geduchte opponent is: ,,Ze zijn niet voor niets jarenlang titelfavoriet. Ze spelen altijd top 3, top 4. Het is een goed voetballend team dat offensief en dominant wil spelen. Het is een interessante confrontatie”, blikte De Boer tijdens het persmoment op de Toekomst vooruit. ,,Wij moeten als Ajax thuis alles winnen, we willen niets morsen. Anders komen we negen punten achter en hoewel er nog een lange weg te gaan is, is dat veel. Wij willen het gat met Twente het liefst verkleinen tot drie punten.”

De Boer wil, zegt hij, helemaal niet denken aan de mogelijkheid dat Ajax op negen punten achterstand komt. ,,We zijn aan een goede reeks bezig en ik heb er vertrouwen in dat we die tot het einde van het seizoen kunnen vasthouden. Natuurlijk kost het tijd om de nieuwelingen in te passen, want automatismen inslijpen gaat niet zo snel. Maar ik hoop dat we wel in die flow komen waarin ze elkaar blindelings kunnen vinden. Ik hoop dat ze zoveel kwaliteit hebben dat het er voor de winterstop inzit.”

,,Ik gun Sulejmani speelminuten", zei Frank de Boer op het persmoment. ,,Ik gun Sulejmani speelminuten", zei Frank de Boer op het persmoment.

Die goede reeks kreeg in de bekerwedstrijd tegen FC Utrecht (3-0 winst) een vervolg. ,,Natuurlijk is die wedstrijd belangrijk voor de voorbereiding op Twente. Het is belangrijk dat er een goed gevoel is. We hebben tegen Utrecht rechtgezet wat er tegen ADO fout ging. De wedstrijd tegen Utrecht moet de standaard zijn.”

Tijdens de persconferentie gaf de trainer desgevraagd een update over individuele spelers. ,,Met Enoh gaat het goed, hij zou feitelijk kunnen spelen maandagavond, maar Jong Ajax speelt op kunstgras en in samenspraak met Eyong vinden we dat niet zo verstandig. Met Boilesen gaat het ook goed, hij doet al mee in de vijf-tegen-vijf partijtjes en kan binnen een paar weken de grote partijen weer aan. Maar we hebben er niets aan als hij een terugslag krijgt. Nu traint hij goed en is hij fris in zijn hoofd. Christian Poulsen kan iedere wedstrijd negentig minuten spelen. Gelukkig is hij geen international meer, waardoor hij straks tien dagen kan uitrusten. Maar hij is ervaren genoeg om veel te spelen. Miralem Sulejmani komt terug van een zware blessure en het gaat steeds beter op de training. Daarom gun ik hem z’n speelminuten. Een goed ‘Mickey’ kan beslissend zijn en heb ik er graag bij. Niklas Moisander brengt rust in de verdediging. We hebben wel over de momenten tegen ADO en Utrecht gesproken, want als jouw tegenstander inkopt, doe je iets niet goed. Ik heb hem gezegd dat ik een bloedhekel heb aan korfbalverdedigen.”

De pers wilde ook zijn mening horen over Danny Hoesen, de spits van Jong Ajax die veel indruk maakt en ook met drie goals en zes assists uitstekende cijfers kan overleggen. ,,Hij komt eraan. Ik hoop dat hij zo doorgaat." Ook Fabian Sporkslede kwam ter sprake. De middenvelder die afgelopen woensdag zijn debuut maakte, zit opnieuw bij de selectie. Hij krijgt daarmee de voorkeur boven Ilan Boccara, die er ook al eens bijzat. ,,We bekijken van week tot week wie we bij de wedstrijdselectie halen. Fabian heeft de laatste tijd goed getraind en ik moet een jonge speler ook perspectief geven. Ik vond dat Fabian het nu meer heeft verdiend.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.n/Louis van de Vuurst

Informatie over de kaartverkoop Ajax - Twente