Menu
‘Twente is de terechte kampioen’

‘Twente is de terechte kampioen’

Na afloop van NEC – Ajax (1-4) was er uiteraard grote teleurstelling bij de spelers van Ajax. FC Twente bleef overeind in Breda (0-2) en verzekerde zich daarmee van de eerste landstitel. Ajax komt uiteindelijk één punt tekort. De Ajacieden waren realistisch in hun commentaar: ‘Twente is de terechte kampioen’.

,,Dit is een domper”, sprak Urby Emanuelson kort na afloop van de wedstrijd. In de catacomben van de Goffert gaf de Ajacied toe dat hij er stiekem toch meer had verwacht. ,,Natuurlijk hadden we vooraf en ook tijdens de wedstrijd een beetje hoop. Zeker omdat we sinds de winterstop de goede weg zijn ingeslagen.”

Emanuelson vervolgt: ,,Natuurlijk kijk je achteraf waar we dit seizoen de punten hebben laten liggen. Sparta-thuis (0-0), Twente-uit (1-0) en Feyenoord-uit (1-1) schieten me dan als eerste te binnen.” Demy de Zeeuw gaf zijn teamgenoot gelijk in die lezing. ,,We hebben het dit seizoen uiteindelijk zelf laten liggen. FC Twente is dus de terechte kampioen”, aldus de international.

De Zeeuw had kort na de bittere teleurstelling ook oog voor de positieve punten die deze voetbaljaargang voor Ajax hebben opgeleverd. ,,Er heerst rust bij de club. Bovendien hebben we dit jaar herkenbaar en goed voetbal gespeeld met veel eigen jeugd. Dat zijn de punten waar deze club goed in is. De selectie bestaat uit allemaal goede jongens die stuk voor stuk hard willen werken. Dat moet echter donderdag dan nog wel beloond worden met de KNVB beker.”

‘We waren afhankelijk. En dat is vandaag ook gebleken’ ‘We waren afhankelijk. En dat is vandaag ook gebleken’

Aanvoerder Luis Suarez keek in de catacomben van de Goffert met gemengde gevoelens terug. ,,Twente is de terechte kampioen. Daar feliciteer ik ze mee.” Het gegeven dat hij met 35 doelpunten (tegen NEC scoorde hij zondag twee keer) afgetekend topscorer van de Eredivisie is geworden, nam hij met een glimlach ter kennisgeving aan. ,,Dat is leuk voor mij, maar ik pak er geen prijs mee. Net zoals Ajax vandaag geen prijs pakt. Ik wil kampioen worden en dat is vandaag niet gelukt.”

Net als zijn collega-Ajacieden kijkt ook Suarez uit naar donderdag. Die avond treft Ajax Feyenoord in de return van de bekerfinale in De Kuip. Het is de manier om het seizoen alsnog met een prijs af te sluiten. De captain van Ajax kijkt echter ook verder: ,,Deze groep moet bij elkaar blijven. Bij voetbal kan je echter moeilijk in de toekomst kijken.”

Als nummer twee van de Eredivisie moet Ajax zich via de voorrondes van de Champions League zien te plaatsen voor het miljoenenbal. ,,De Champions League is belangrijk”, sprak Suarez. ,,Maar het is moeilijk, want we moeten twee voorrondes spelen”, zei hij er met flauwe glimlach achteraan. ,,Na het WK moeten we ons met zijn allen direct op de Champions League focussen.”

Emanuelson vatte de teleurstelling en berusting in twee treffende zinnen samen: ,,We waren afhankelijk en dat is vandaag ook gebleken. Die gedachte verzacht de pijn een beetje.”

Later op Ajax TV meer reacties vanuit Nijmegen

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl