Menu
Twente pittige gang op voetbalmenu

Twente pittige gang op voetbalmenu

Met de uitwedstrijd tegen FC Twente wacht de Ajacieden een pittige volgende gang op het voetbalmenu. Het topduel tegen de Tukkers biedt de Ajacieden de mogelijkheid om het recente puntenverlies naar de vergetelheid te spelen.

De Ajacieden zullen vooral de nare smaak die de nederlaag tegen Heerenveen heeft achtergelaten, zo snel mogelijk willen wegspoelen. Een optimaal resultaat in Enschede kan de Amsterdammers daarbij van dienst zijn. FC Twente sloot zijn laatste competitieduel wel winnend af en passeerde Ajax daarmee op de ranglijst. In Nijmegen rekenden de Twentenaren feilloos af met NEC: 0-3. AZ bezet op dit moment de tweede plek in de Eredivisie, FC Twente staat derde. Het onderlinge verschil tussen Ajax en FC Twente bedraagt slechts een punt. AZ verdiende over 27 competitiewedstrijden twee punten meer. Koploper PSV nam de voorbije weken met een korte tussensprint ruim afstand van de drie achtervolgers.

FC Twente verrast dit seizoen vriend en vijand met prima voetbal en, zo mogelijk, nog betere resultaten. De ploeg van trainer Fred Rutten is dit seizoen de verrassing in de Eredivisie. Eerder dit seizoen kwam Ajax voor eigen publiek niet verder dan een gelijkspel tegen de Tukkers: 1-1. Orlando Engelaar bracht de gasten op 19 november 2006 met een fraaie volley aan de leiding. Drie minuten na de rust maakte Wesley Sneijder gelijk.
Afgelopen seizoen waren beide ploegen ook al aan elkaar gewaagd. In het Arke Stadion knokte Ajax zich op de valreep langs de thuisploeg. De ploeg van trainer Danny Blind hikte bijna de hele wedstrijd tegen een achterstand aan. Spits Blaise N’Kufo was tweemaal trefzeker voor de Tukkers. Markus Rosenberg en Hedwiges Maduro brachten de Amsterdammers weer naast de thuisploeg. Urby Emanuelson had uiteindelijk het laatste woord. Zijn treffer, in de slotfase gescoord, bleek drie punten waard. Met de zwaarbevochten overwinning (2-3) deed Ajax toch nog goede zaken.

Ajax boekte afgelopen seizoen een zwaarbevochten uitoverwinning op FC Twente: 2-3. John Heitinga stond negentig minuten in het veld. Ajax boekte afgelopen seizoen een zwaarbevochten uitoverwinning op FC Twente: 2-3. John Heitinga stond negentig minuten in het veld.

FC Twente presteert dit voetbaljaar vooral in het eigen Arke Stadion boven verwachting goed. In Enschede werden onder meer AZ (3-0), Feyenoord (3-0) en PSV (1-0) verslagen. Ook de glansrijke zeges op Heerenveen (5-1) en FC Groningen (7-1) getuigen van voetbalklasse. Toch kreeg de Twentenaren dit seizoen ook de nodige teleurstellingen te verwerken. Zo werd de ploeg in het KNVB Bekertoernooi uitgeschakeld door NAC. De Tukkers blameerden zich zelfs in het UEFA Cuptoernooi. Het nietige FC Levadia bleek al in de eerste ronde te sterk. De echte topvorm kregen de Twentenaren pas tijdens de competitie. FC Twente voetbalde zichzelf feitelijk in een steeds betere vorm. De ontwikkeling van Blaise N’Kufo illustreert de opmars van FC Twente. De spits rendeert optimaal in het Twentse spelsysteem en is bezig aan een van de sterkste seizoenen in zijn carrière. N’Kufo bezet met achttien treffers de derde plek op de topscorerslijst. Alleen in het seizoen 1997/1998 kwam de in Congo geboren aanvaller tot een vergelijkbare productie. Als speler van het Zwitserse Lausanne Sports bracht N’Kufo dat jaar achttien treffers op zijn naam. De aanvaller moet zijn persoonlijke doelpuntenrecord dit seizoen kunnen verbeteren. Ajax is gewaarschuwd.
FC Twente – Ajax begint om 14.30 uur.

Twente – Ajax, de laatste vijf keer:

2005-2006: 2-3
2004-2005: 2-3
2003-2004: 2-0
2002-2003: 1-2
2001-2002: 0-2