Menu
Twintigste landstitel een feit

Twintigste landstitel een feit

Het is vandaag precies 26 jaar geleden dat Ajax voor de twintigste keer kampioen van Nederland werd. Provinciegenoot AZ ’67 kreeg met 3-2 klop in Amsterdam.

Dick Schoenaker viert de twintigste landstitel met een fles champagne en de fans. Dick Schoenaker viert de twintigste landstitel met een fles champagne en de fans.

Het programmaboekje van 15 mei 1982 opende positief: ‘Ajax - AZ ’67 heet de feestelijke apotheose van het seizoen 1981-1982. De oude kampioen speelt tegen de nieuwe!’, wist de redactie al voorafgaande aan wat het kampioensduel moest worden. ‘Al komt dat er wat dat laatste betreft nog enige voorbarigheid aan te pas, niemand gelooft dat Ajax het twintigste landskampioenschap nog uit handen geeft’, verduidelijkte de scribent.

Het seizoen 1981-982 was begonnen met een daverende 1-7-zege op Willem II. Vanaf dat moment waren alle schijnwerpers op de Ajacieden gericht. Maar het team was jong en onervaren. Die jeugdigheid betekende ook wisselvalligheid en daardoor verloren de Amsterdammers ten opzichte van bijvoorbeeld PSV veel terrein.

Op 6 december 1981 was dat opeens allemaal anders. Johan Cruijff keerde terug bij de Amsterdammers en hij was precies wat het jeugdige elftal nodig had. Vanaf zijn komst verloor Ajax geen wedstrijd meer en hoefde het hoofdstedelijke team alleen nog tegen Feyenoord en Roda JC genoegen te nemen met een gelijkspel.

Nestor Johan Cruijff knuffelt Gerald Vanenburg nadat 'Vaantje' Ajax op 3-2 heeft gezet. Nestor Johan Cruijff knuffelt Gerald Vanenburg nadat 'Vaantje' Ajax op 3-2 heeft gezet.

Tegen AZ moest de kroon op het werk worden gezet. Maar AZ liet zich in het volgepakte en uitverkochte Olympisch Stadion niet zomaar opzij schuiven; sterker nog, AZ speelde veel beter dan Ajax. Vooral Kees Kist liet zijn directe tegenstander Frank Rijkaard dikwijls de hielen zien en het was dan ook de Alkmaarse topscorer, tweede op de nationale ranglijst achter Ajacied Wim Kieft, die al in de derde minuut de 0-1 liet aantekenen.

De zenuwen die de Ajacieden parten speelden, konden niet worden weggespeeld. Ook niet nadat Ajax via Dick Schoenaker en Keje Molenaar de vroeg opgelopen achterstand in de 38ste minuut had omgebogen in een 2-1-voorsprong. Maar gelukkig had de kampioenskandidaat Piet Schrijvers in de gelederen, die menige Alkmaarse aanval kon verijdelen. Hij kon weliswaar de gelijkmaker van John Metgod niet voorkomen; hij voorkwam wel dat Ajax meer averij opliep. Invaller Gerald Vanenburg zorgde er na een weergaloos doorgespeelde pass van Johan Cruijff voor dat de kampioenswedstrijd zelfs werd gewonnen, 3-2. Bij een nederlaag was Ajax ook nog de nieuwe landskampioen geweest aangezien PSV verloor. Maar een schoonheidsprijs verdiende Ajax niet in het duel tegen AZ. Die had de jonge ploeg echter al in de weken ervoor verdiend. Daardoor kon voor de twintigste keer in de nationale clubgeschiedenis de vlag in top. Onder leiding van trainer Aad de Mos was Ajax landskampioen geworden!