Menu

UEFA CUP niet Ajax meest favoriete toernooi

Ajax debuteerde in de UEFA Cup op 18 september 1974 op Victoria Ground in Stoke on Trent met een 1-1 gelijk spel tegen Stoke City, de huidige werkgever van Peter Hoekstra. Voor ruim 37.000 toeschouwers maakte Ruud Krol destijds de openingstreffer.

De uitschakeling vorig seizoen door Lausanne Sports was Ajax’ laatste optreden in UEFA Cup-verband. In de ArenA werd het op 9 november 2000 2-2 voor bijna 30.000 toeschouwers. Shota Arveladze en Cedric van der Gun tekenden voor de treffers. Met een winstpercentage van 54,5 procent in 66 duels is de strijd om de UEFA Cup de minst favoriete competitie voor Ajax, ondanks de winst in 1992 tegen Torino (meteen Ajax’ enige UEFA Cup-finale).

Toch werd de grootste Europese zege van Ajax bijgeschreven in dit toernooi. Op 3 oktober 1984 sloeg het scorebord in De Meer op hol. Had Ajax de uitwedstrijd tegen het Luxemburgse Red Boys nog op 0-0 afgesloten, thuis werden de Ajax-fans al in de vijfde minuut door een penalty van Spelbos op hun wenken bediend bij het scanderen om “Tien, tien, tien…” Met 14-0 boekte Ajax zijn grootste zege, waarin Marco van Basten met het totaal van vijf doelpunten een monsteraandeel had. Bovendien scoorde Ronald Koeman drie keer.

Op 22 november 1978 leed Ajax zijn grootste nederlaag toen Honved in Budapest met 4-1 over Ajax liep en alleen Ray Clarke vanaf elf meter scoorde. Groter nog was de deceptie op 27 september 1989, een zwarte bladzijde in de Ajax-geschiedenis. Austria Wien-keeper Franz Wohlfahrt werd geraakt door een ijzeren stang en Ajax werd door de UEFA zwaar bestraft: de wedstrijd werd reglementair met 3-0 verloren verklaard, Ajax werd een jaar uitgesloten van Europees voetbal en Ajax moest voor zijn eerstvolgende drie Europese thuiswedstrijden uitwijken naar Düsseldorf. Op neutraal Duits terrein werden overigens de drie strafwedstrijden gewonnen: Orebrö en Rot Weiss Erfurt moesten er met 3-0 aan geloven, terwijl Osasuna er met 1-0 genadig vanaf kwam.

De totale balans van alle UEFA Cupwedstrijden slaat met 36 zeges, 10 gelijke spelen en 20 nederlagen royaal door in het voordeel van Ajax. Bovendien mag de marge in doelpunten op z’n minst indrukwekkend heten: 134-63. In eigen huis werden 21 van de 30 wedstrijden gewonnen met 77 doelpunten voor en 22 tegen. Wie de drie duels op neutraal terrein als thuiswedstrijden van Ajax wil meetellen, komt uit bij de volgende cijferlijst: 33 duels, 24 keer winst, 4 keer gelijk, 5 keer verlies, 84 doelpunten voor en 22 tegen.

Ruud Geels was namens Ajax het meest trefzeker in de UEFA Cup: hij scoorde 12 keer in 13 wedstrijden. De gedeelde tweede plaats is voor Shota Arveladze en Stefan Pettersson met elk tien treffers, waarbij aangetekend dat Arveladze met 13 tegen 21 aanmerkelijk minder duels nodig had om aan zijn productie te komen. Cedric van der Gun verdient een bijzondere vermelding. Hij scoorde tot nog toe 4 keer in 3 UEFA Cupwedstrijden: 1 tegen AA Gent uit, 2 tegen AA Gent thuis en 1 tegen Lausanne Sports thuis.