Menu
UEFA eert legendarische Ajacieden

UEFA eert legendarische Ajacieden

Een delegatie van de Europese voetbalbond UEFA zal vanavond voorafgaand aan de wedstrijd Ajax - Sparta Praag vier Ajax-iconen eren voor hun bijdragen aan 50 jaar Europees clubvoetbal.

In vijftig jaar Europa Cupvoetbal is het slechts vier mannen gelukt om als speler en als coach de Europa Cup te winnen. Carlo Ancelotti (AC Milan), Miguel Munoz (Real Madrid) en Giovanni Trapattoni (AC Milan/Juventus) vormen het kwartet met de beste voetballer van Europa, Johan Cruijff van Ajax en FC Barcelona.

Ook aanwezig om een plaquette te ontvangen is een pupil van Johan Cruijff, Marco van Basten. De superspits van Ajax en AC Milan krijgt als meervoudig winnaar van de Europese beker de UEFA award, net als overigens zijn ploeggenoot van vroeger Frank Rijkaard die in Barcelona zal ontvangen.

De UEFA zal ook twee postume 'Champions of Europe' plaquettes uitreiken. Rinus Michels en Stefan Kovacs, beiden als trainer van Ajax winnaars van de Europa Cup I, worden opgenomen in de galerij der groten. Respectievelijk Gerrie Mühren en Ruud Krol zullen de awards namens hun vroegere trainers in ontvangst nemen van Jeu Sprengers, voorzitter van de KNVB en penningmeester van de UEFA.

De uitreiking van de Champions of Europe-prijzen, in het leven geroepen om de legendarische clubs, spelers en coaches te eren die de Europa Cup I/Champions League tot een groot succes wisten te maken, vindt 25 minuten voor aanvang van de wedstrijd plaats op het gras van de Amsterdam ArenA.