Menu

UEFA sluit compromis met advocaten De Boer

Vrijspraak kreeg hij niet, maar tevredenheid overheerste in het kamp rond voetballer Frank de Boer. Hij zal op 1 september in de WK-kwalificatiewedstrijd van Nederland tegen Ierland 'gewoon' meedoen. De beroepscommissie van de Europese voetbalunie UEFA bracht de dopingsanctie van een jaar vrijdag terug naar een straf tot en met 31 augustus.

Aanklager Kapl had donderdag tijdens de zitting aanvankelijk zes maanden ge ist, maar sloot uiteindelijk een compromis met de advocaten van de op nandrolon betrapte voetballer. ,,Ik wist voor mezelf dat ik een rustig geweten heb, maar er ging wel een rilling door me heen. Ik ben blij. Beschadigd voel ik me niet'', aldus De Boer.

De commissie had te weinig bewijzen in handen de oorspronkelijke straf te handhaven, volgens De Boers raadsman Cor Hellingman. ,,We hebben de commissie enorm onder druk gezet, we hebben al procedures aangespannen bij de burgerrechter tegen de UEFA en de wereldvoetbalbond FIFA. Of die ook doorgaan weten we niet. Maar er zijn in deze zaak veel fouten gemaakt, zoals de meetmethode naar nandrolon. Aangetoond is door ons dat er bij het meten een onzekerheidsfactor is van 70 procent."

De Boer is niet vrijgesproken. De beroepscommissie maakte ook niet duidelijk waarom de straf is gereduceerd. De Boer kreeg een straf omdat er nandrolon in zijn urine is aangetroffen. En daar zijn voetballers volgens de UEFA-regels zelf verantwoordelijk voor.