Menu

UEFA verwerpt voorstel tot vorming Euro League

NYON (RTR/ANP) - De Europese voetbalbond UEFA heeft het voorstel tot vorming van een Euro League verworpen. ,,Dit is niet de oplossing'', aldus secretaris-generaal Gerhard Aigner. ,,We verwerpen het plan volledig. We kunnen niet aan een competitie voor een paar clubs beginnen. Is er bovendien wel een markt voor een dergelijk liga?''

Het uitvoerend comite van de UEFA boog zich de afgelopen twee dagen over het voorstel van de clubs uit de 'kleinere' voetballanden Nederland, Belgie, Portugal, Schotland, Denemarken en mogelijk Zweden, tot het opzetten van de Euro League. Op deze manier willen ze proberen iets te veranderen aan de achterstand op clubs uit bijvoorbeeld Spanje, Duitsland en Italie. De formaties uit deze landen domineren al jaren de Champions League en de UEFA Cup.

Ajax is een van de clubs die deelneemt in de gesprekken over een Euro League. 'De UEFA heeft in ieder geval te kennen gegeven dat ze de problemen voor de kleine clubs erkennen,'aldus een woordvoerder van de Amsterdamse club. 'We gaan de uitdaging aan om samen met de De UEFA naar nieuwe structuren binnen het clubvoetbal te kijken in het belang van de clubs uit de zogeheten kleinere voetballanden.'

,,We maken ons wel degelijke zorgen over de tweedeling, maar een speciale league is hierbij geen oplossing'', stelde Aigner. De UEFA wil wel een discussie beginnen over de Europacuptoernooien. De zorgen van de kleine clubs zullen daarbij een rol spelen.

De UEFA heeft echter wel laten weten op korte termijn geen wijzigingen door te voeren in de opzet van de Champions League en de UEFA Cup.

PSV-voorzitter Harry van Raaij is een van de iniatiefnemers voor de Euro League. Vorige week maandag tekenden elf clubs een charter waarin ze hebben afgesproken te gaan samenwerken om het gat met de rijke landen te verkleinen.

Voor Nederland hebben PSV, Ajax en Feyenoord getekend. Verder tekenden ook Club Brugge, Anderlecht (Belge), Glasgow Rangers, Celtic (Schotland), Sporting Lissabon, Benfica (Portugal) en Brondby en FC Kopenhagen (Denemarken).