Menu

UEFA wil transferperiode beperken tot zomermaanden

STRAATSBURG (ANP) - De 51 Europese voetbalbonden die samenwerken in de UEFA, denken erover de periode waarin voetballers van club kunnen veranderen drastisch te verkorten. De transferperiode zou zich beperken tot de zomermaanden, na afloop van en voor het begin van de competities.

In Nederland kunnen voetballers nu nog het hele jaar door van club wisselen tot de eerste vrijdag van maart, om het einde van de competitie niet te beinvloeden.

Gerard Bouwer, penningmeester van de KNVB, zei woensdag dat beperking van de transferperiode een van de voorstellen is van een UEFA-werkgroep waarvan hij deel uitmaakt. Deze werkgroep buigt zich momenteel over aanpassingen van het huidige transfersysteem, dat onder vuur ligt van de Europese Commissie. Bouwer en de zijnen hebben tot eind oktober daarvoor de tijd. Vooral de hoge afkoopsommen zijn Brussel een doorn in het oog. Die zouden het principe van het vrije verkeer van werknemers in de Europese Unie in de weg staan.

Bouwer en andere afgevaardigden van de KNVB verdedigden tijdens een ruim twee uur durende hoorzitting in het Europees Parlement in Straatsburg de afkoopsommen. Zij schetsten een somber toekomstbeeld voor het hele Europese voetbal als paal en perk wordt gesteld aan de huidige formule.

Henk Kesler, voorzitter van het sectiebestuur betaald voetbal van de KNVB, zei dat de clubs in kleine voetballanden het geld gebruiken om hun exploitatie op peil te houden. De inkomsten van de grote clubs zijn fors gestegen door recettes, merchandising en de opbrengst van televisierechten. Vooral topclubs uit grote landen profiteren daarvan. Zij dicteren de voetbalsalarissen in de Unie. ,,Kleine landen die willen concurreren, moeten wel volgen.''

,,De afkoopsommen zijn nodig voor een goede jeugdopleiding. Als ze worden afgeschaft, wordt het moeilijk geld en tijd daarin te investeren'', betoogde oud-profvoetballer en huidige trainer van AGOVV Peter Bosz. Zijn vrees is ook dat de 'gewone' speler de dupe wordt van afschaffing van de vergoedingen, omdat die zomaar op straat kan worden gezet. Alleen de elite zal bewegingsvrijheid genieten, voegde oud-international van Wales en vakbondsman Barry Horne eraan toe.

PvdA-europarlementarier Max van den Berg, die voetbal een maatschapplijke functie toekent, wil afkoopsommen wel accepteren om jeugdopleidingen te betalen en armlastige clubs te compenseren. Hij pleitte wel voor een plafond, tegen uitwassen zoals de peperdure transfer van de Portugees Figo van Barcelona naar Real Madrid, dat notabene een torenhoge schuldenlast heeft.

Volgens Bouwer ontwikkelt de UEFA een licentiesysteem om alleen financieel gezonde clubs een vergunning te verlenen. Dat moet in 2001 voorlopig ingaan en het seizoen 2002/'03 definitief worden. De KNVB en enkele andere bonden kennen al zo'n regeling. VVD-europarlementarier Manders, initiatiefnemer van de hoorzitting, verwelkomde zo'n vorm van zelfregulering, maar vindt dat Europa zoiets niet wettelijk moet vastleggen.

GroenLinks-europarlementarier Joost Lagendijk twijfelt aan de opvoedende waarde van het voetbal, waarvan de bonden hoog opgeven, gezien de miljoenensalarissen en -transfers. De KNVB zou volgens hem zijn energie moeten richten op herverdeling van tv-rechten en meer moeten halen uit de opbrengst van de Champions League.

Volgens Bouwer werkt de voetbalbond eraan meer uit die grote pot met geld binnen te krijgen. Buitensporige salarissen boven twee of drie miljoen per maand komen volgens hem in Nederland weinig voor. Kesler noemde het voorbeeld-Figo een uitwas. ,,We kunnen eenzijdig het salarisniveau in Europa niet veranderen. Dat wordt gedicteerd door de markt.''