Menu

UEFA-voorzitter doet beroep op politiek

NYON (RTR/AFP/SID) - Voorzitter Lennart Johansson van de Europese voetbalunie UEFA heeft woensdag na een bestuursvergadering in Nyon een beroep gedaan op de nationale regeringen de ontmanteling van het huidige transfersysteem tegen te gaan. ,,De stem van de politiek moet in dit debat worden gehoord'', aldus de Zweedse preses.

Johansson maakte melding van de steun, die al is ontvangen van de Duitse kanselier Schroeder en van de Britse premier Blair. ,,We zouden graag zien dat deze ondersteuning een echo krijgt in heel Europa.''

De UEFA en de wereldbond FIFA hebben tot 31 oktober de tijd voorstellen te produceren om te komen tot een alternatief transfersysteem dat voldoet aan de wetgeving van de Europese Unie. De Europese commissie heeft met ontmantelen gedreigd omdat het huidige systeem het principe van vrij verkeer van werknemers in de unie in de weg staat.

De voetbalwereld vreest voor een chaos als het transfersysteem op de helling gaat. De kleinere clubs, die volledig afhankelijk zijn van de afkoopsommen voor opkomende sterren, dreigen dan de dupe te worden.