Menu
Uit geeft FC Groningen niet thuis

Uit geeft FC Groningen niet thuis

Een team dat op eigen bodem tot imposante dingen in staat blijkt, maar dat in uitwedstrijden zelden voet aan de grond krijgt. Dat is het beeld dat FC Groningen tot nu achterlaat in de vaderlandse Eredivisie. Ajax treft dinsdagavond in de Amsterdam ArenA een tegenstander die op verplaatsing slechts vier punten vergaarde. Drie daarvan werden opgestreken in de laatste uitwedstrijd van de Groningers: ruim twee weken geleden bij FC Utrecht.

Niet alleen de statistieken van het lopende seizoen plaatsen Ajax in de favorietenrol tegen de equipe van trainer Ron Jans. Ook de bezoekjes die FC Groningen in het recente verleden aan Amsterdam bracht, leverden bitter weinig succes op voor de noorderlingen. In competitieverband won Ajax acht van de laatste negen thuiswedstrijden tegen de Groningers.

Op 1 december 1996 sleepten de bezoekers een punt uit de strijd (1-1), terwijl hun laatste zege dateert van 3 mei 1994. Ajax was op dat moment al kampioen en verloor met 0-2, door doelpunten van Harris Huizingh en Ronald Hamming. De huidige trainer Danny Blind leidde toen de Amsterdamse defensie en - saillant detail - Michael Reiziger droeg die middag het shirt van FC Groningen. Ruim een jaar later was Reiziger onderdeel van het Ajax dat in Wenen de Champions Leaguefinale won.
De uitslag was vanuit Ajax-perspectief eigenlijk het enige positieve aan de laatste ontmoeting met FC Groningen. Op 22 mei van dit jaar sloten de Amsterdammers het seizoen af met een 2-1 overwinning op de ploeg van Jans, maar het spel van de thuisploeg leek nergens naar. De reactie van Blind was veelzeggend: ,,Je hebt van die dagen dat alles misgaat. Het begon al in de kleedkamer toen de rioolputjes omhoog kwamen. Op het veld gingen plotseling sproeiers aan en ik hoorde twee minuten voor het einde al muziek door het stadion klinken.”

De slotepisode van het seizoen 2004-2005 was ook het laatste optreden van Rafael van der Vaart voor Ajax, al zou dat pas later blijken. De overgang van de middenvelder naar Hamburger SV was op dat moment nog niet beklonken. Van der Vaart gaf zijn afscheid kleur, door twintig minuten na rust de gelijkmaker voor zijn rekening te nemen: 1-1. Erik Nevland had Groningen aan het einde van de eerste helft op voorsprong gebracht. Ook de maker van het beslissende doelpunt voetbalt inmiddels niet meer in Amsterdam. Daniël de Ridder (nu Celta de Vigo) tekende voor de 2-1. Het was een uitslag die geen recht deed aan de krachtsverhoudingen. Jans: ,,We doen het hier vaak hartstikke leuk, maar we halen nooit een punt.''

Groningen nam vorige week uitgebreid afscheid van het Oosterpark, wat 73 jaar lang de thuishaven was van de voetbalclub. Na de winterstop speelt FC Groningen zijn thuiswedstrijden in het fonkelnieuwe Euroborg. Als de ploeg daar hetzelfde moyenne haalt als in het oude stadion, kunnen Jans en consorten terugblikken op een geslaagd seizoen. In de afgelopen maanden verlieten onder meer PSV en NEC het Oosterpark als verliezer, terwijl AZ er op een doelpuntloos gelijkspel bleef steken.

In de Groningse gelederen treffen de Ajacieden dinsdagavond een goede bekende. Rasmus Lindgren is door Ajax voor een seizoen verhuurd aan de huidige nummer zeven van de Eredivisie. De Zweedse middenvelder kwam tot nu toe vijftien keer in actie voor de Groningers en maakte op 21 augustus (uit bij RKC) zijn eerste doelpunt in de eredivisie.

Ajax - FC Groningen, de laatste vijf keer:
2004-2005 2-1
2003-2004 2-1
2002-2003 2-1
2001-2002 4-3
2000-2001 3-1

Eerste ontmoeting: 3 maart 1972 (7-0).