Menu
Uitblinker Klaassen geeft zege kleur

Uitblinker Klaassen geeft zege kleur

Davy Klaassen was dé uitblinker in Ajax’ laatste thuiswedstrijd van 2013. Drie (fraaie) treffers van de Hilversummer waren het fundament onder de probleemloze 4-0-overwinning op NAC Breda. Nadat ook Bojan Krkic had gescoord, was definitief sprake van een geslaagde generale repetitie voor het Champions League-duel met AC Milan.

Ajax kende zaterdag weinig problemen met NAC, de opponent die de Amsterdammers in de historie toch al weinig hoofdbrekens opleverde. Na 47 edities van Ajax – NAC staat de teller wat betreft Amsterdamse overwinningen op 38. Het lukte de mannen van Nebojsa Gudelj niet om een extra overwinning toe te voegen aan de drie zeges die de Noad Advendo Combinatie Breda in totaal boekten op Amsterdamse grond.

De soepele zege was extra welkom, vier dagen voor de belangrijke Champions League-wedstrijd tegen AC Milan. Woensdag beslissen de Rossoneri en Ajacieden wie 2014 vervolgt in de Champions League. Ajax heeft alleen aan een zege genoeg om een vervolg in de Europa League te voorkomen. Frank de Boer koos er ook tegen NAC Breda voor om zijn middenveld ongewijzigd te laten. De middenlinie rendeerde eerder al uitstekend in de duels met FC Barcelona en ADO Den Haag. Daley Blind was daarom ook tegen NAC weer de controleur op het middenveld. Exact vijf jaar na zijn debuut in Ajax 1 (FC Volendam – Ajax, 7 december 2008) vond ‘kleine Blind’ Davy Klaassen en Thulani Serero naast zich op het soepel lopende middenveld. De balans en samengevalde klasse op (vooral) het Amsterdamse middenveld, bleek opnieuw een sleutel tot succes. Omdat Lerin Duarte donderdag geblesseerd raakte, moest de Ajax-trainer wel op zoek naar een nieuwe linksback. Ruben Ligeon was tegen NAC de linksback van dienst.

Davy Klaassen was de grote man met drie doelpunten. Davy Klaassen was de grote man met drie doelpunten.

De keuze voor stabiliteit betaalde zich – vooral via Klaassen – al voor de rust rijkelijk uit. Na een bij vlagen slordig eerste halfuur, waarin de Amsterdammers wel de broodnodige kansen afdwongen, opende Klaassen na 34 minuten de score. Schöne (inmiddels een vertrouwd gezicht als rechteraanvaller) leverde de voorwaartse pass-op-maat waarna Klaassen koelbloedig raak schoot. De verhoudingen binnen de lijnen kwamen daarmee ook op de scoreborden tot uiting: 1-0. Het was ook Klaassen die alle ruim 50.000 Ajacieden in de ArenA met een goed gevoel richting de rust dirigeerde. De wijze waarop de zelf opgeleide Ajacied toesloeg was fenomenaal. Klaassen nam de assist van Fischer in een keer op zijn voetbalschoen. Ten Rouwelaar had het nakijken: 2-0.

De Ajacieden konden daarna definitief vrijuit spelen. Ook omdat het verweer van de gasten magertjes bleef. Twee spaarzame Bredase uitvallen leverde Jasper Cillessen wél dubbel werk op. De Ajacied verrichtte twee reddingen, terwijl hij iets later mazzelde bij een inzet van Stipe Perica. De Kroaat raakte de paal. Ajax haalde daarmee ongeschonden de finish. Cillessen en zijn collega-Ajacieden hielden al vier competitiewedstrijden op rij de nul. De Amsterdammers sloegen zelf veertien keer toe tegen achtereenvolgens NEC, Heracles Almelo, ADO Den Haag en NAC Breda. Het zijn fraaie, eigenlijk oppermachtige cijfers.

Ondanks een gebrek aan spanning, viel er nog genoeg te genieten. Opnieuw speelde Ajacied van de Wedstrijd Klaassen een hoofdrol. De blonde middenvelder plukte een passje van captain Niklas Moisander fraai uit de lucht. Klaassen controleerde, gaf eerst Kees Kwakman en vervolgens ook Ten Rouwelaar het nakijken, waarna hij de bal in een leeg doel schoof. De 3-0 was van eenzelfde schoonheid als Klaassens tweede van de avond. Vier minuten later pikte ook invaller Bojan zijn doelpunt mee. Op aangeven van rechtsback Ricardo van Rhijn gaf de huurling van Barça zijn invalbeurt (net als hem lukte tegen ADO) extra glans met een treffer. NAC beëindigde het treffen zelfs met tien man na rood voor Joey Suk. De invaller botvierde zijn onmacht botweg op het onderstel van Viktor Fischer. Met het tiental overgebleven NAC’ers was de onmacht van de gasten extra treffend uitgedrukt.

De fraaie uitslag en het dito spel voorzagen de Ajacieden van een extra lading vertrouwen voor de midweekse uitwedstrijd in Milaan. Het was daarom extra meegenomen dat De Boer naast Bojan ook Stefano Denswil en Christian Poulsen wedstrijdminuten kon laten maken. Het was daarmee in vele opzichten een geslaagde zaterdagavond in de bijna uitverkochte Amsterdam ArenA. ,,Als we erin slagen dit goede gevoel te behouden en dit spel blijven spelen, ben ik ervan overtuigd dat we aan het einde van het seizoen kampioen zijn’’, besloot Frank de Boer zijn terugblik op Ajax – NAC.

Houd Ajax TV in de gaten voor de highlights van Ajax – NAC Breda en de reacties na afloop van Frank de Boer, Davy Klaassen en Joël Veltman.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Voor de wedstrijd was er een minuut stilte ter nagedachtenis aan Nelson Mandela. Voor de wedstrijd was er een minuut stilte ter nagedachtenis aan Nelson Mandela.
Davy Klaassen zette Ajax na ruim een half uur spelen op 1-0. Davy Klaassen zette Ajax na ruim een half uur spelen op 1-0.
Ruben Ligeon speelde linksback. Ruben Ligeon speelde linksback.
Daley Blind speelde opnieuw als controleur op het middenveld. Daley Blind speelde opnieuw als controleur op het middenveld.
Danny Hoesen in duel met NAC-verdediger Drost. Danny Hoesen in duel met NAC-verdediger Drost.
Joël Veltman op snelheid. Joël Veltman op snelheid.
Davy Klaassen maakte op slag van rust de 2-0. Davy Klaassen maakte op slag van rust de 2-0.
Blijdschap bij de doelpuntenmaker. Blijdschap bij de doelpuntenmaker.
Assistgever Viktor Fischer feliciteert Davy Klaassen na de 2-0. Assistgever Viktor Fischer feliciteert Davy Klaassen na de 2-0.
Davy Klaassen op weg naar de 3-0. Davy Klaassen op weg naar de 3-0.
Een scorebord om in te lijsten. Een scorebord om in te lijsten.
Invaller Bojan maakte er 4-0 van. Invaller Bojan maakte er 4-0 van.
Bojan op weg naar de fans om de 4-0 te viere. Bojan op weg naar de fans om de 4-0 te viere.
Dankzij zijn hattrick mag Davy Klaassen de wedstrijdbal houden. Dankzij zijn hattrick mag Davy Klaassen de wedstrijdbal houden.