Menu
Uiteenlopende types met een gemeenschappelijke voorliefde

Uiteenlopende types met een gemeenschappelijke voorliefde

Ze vormen een gemêleerd gezelschap, de vele mensen die deze woensdag het terrein van de Open Dag bevolken. Vaders met hun kinderen, groepjes vrienden die al jaren samen een seizoenkaart hebben, dagjesmensen, buitenlandse toeristen die zich vergapen aan de gekte om hen heen, schoolmeisjes die giechelend met elkaar uitwisselen wie zij de aantrekkelijkste voetballer in de selectie vinden, oude baasjes die verhalen vertellen uit een ver verleden.

Het zijn uiteenlopende types, uit alle lagen van de bevolking, maar met minstens één gemeenschappelijke voorliefde: die voor Ajax. De een is met de trein vanuit de Achterhoek naar Amsterdam gekomen, de ander woont in Diemen en heeft gewoon de fiets gepakt. Allemaal willen ze erbij zijn.

Zo ook op sportpark de Toekomst, toen daar om 11.00 uur de wedstrijd begon tussen Lucky Ajax en een team dat was samengesteld uit sponsors en bekende Nederlanders. Stapvoets lopen, meer was niet mogelijk in de richting van Ajax' jeugdcomplex. Daar aangekomen verdeelde de mensenmassa zich geleidelijk over de zittribune en de staanplaatsen rondom het hoofdveld. De meesten fans bleken zich vanzelfsprekend gehuld te hebben in een Ajax-shirt. De een droeg een tenue met zijn eigen naam op de rugzijde, de ander pronkte met de naam van zijn favoriete speler. Het zorgde voor een fleurig geheel, met uitshirts in zo ongeveer alle kleuren van de regenboog, maar vooral heel veel roodwitte kledij.

,,Wie is die meneer die net scoorde?", vraagt een jongetje aan zijn moeder. ,,Ik zou het niet weten, schat. Weet jij misschien wie dat is?", stuurt ze de vraag de andere kant op, naar de jongen die naast haar staat. ,,Geen idee, dat is er eentje van voor mijn tijd", antwoordt hij. De grote onbekende is Dick Schoenaker, die de ploeg van ex-Ajacieden zojuist naar een 2-0 voorsprong heeft gekopt.

Zoals de bedoeling bij dit soort potjes, levert de wedstrijd van twee keer 25 minuten nog veel meer mooie momenten en vooral doelpunten op. Voormalig doelman Stanley Menzo opent de score op een manier die verraadt waarom hij vandaag als veldspeler met nummer 10 mag opdraven. Met een prachtig stiftje laat hij de keeper volslagen kansloos.

Het is heerlijk weer. De zon breekt zo nu en dan door, een Antilliaanse drumband speelt er vrolijk op los en het publiek geniet. Alfons Groenendijk tilt de score in de tweede helft naar 3-0, door de keeper middels een subtiele voetbeweging op het verkeerde been te zetten. De bal schampt slechts zijn voet en verdwijnt in de andere hoek dan de doelman had voorzien. Maar ook de tegenstander laat zich gelden. Sportpresentator Humberto Tan laat het eerste doelpunt noteren namens de in het geel gehulde gelegenheidsploeg: 3-1.

Het mag niet baten, want snel daarna staat het 4-1, als John van den Brom de handen van het publiek op elkaar weet te krijgen. De trainer van Jong Ajax tikt de bal achter zijn standbeen langs tegen de touwen, op aangeven van zijn assistent Groenendijk. Die mag iets later zelf aanleggen vanaf de strafschopstip (5-1), waarna het feestje voorbij is. Net als bij een echte wedstrijd spoeden vele toeschouwers zich naar de uitgang van het veld, om handtekeningen te vragen. Niet alleen van de oud-Ajacieden, maar ook van de andere beroemdheden, zoals tennisser Jan Siemerink, tenniscoach Tjerk Bogtstra, presentator Jan Joost van Gangelen en volleyballer Bas van de Goor.