Menu

Uitmuntende verdediging basis voor zege op Auxerre

Gesteund door een fantastische verdediging is de herstart van Ajax op Europees niveau naar redelijke tevredenheid verlopen. AJ Auxerre werd met 1-0 verslagen. Niet verwonderlijk was het dat verdediger Maxwell zich tot matchwinnaar ontpopte door het enige doelpunt op te eisen.

Het was afwachten hoe het jonge Ajax zich zou houden, want door de afwezigheid van Hans Vonk, Zdenek Grygera, Tomás Galásek en Wesley Sneijder leverde Ajax wel wat ervaring in.

Maar Hatem Trabelsi voelde prima aan dat hij nodig was en nam zijn team op sleeptouw met goede verdedigende acties en fraaie rushes langs de zijlijn. Het vertrouwen van de Tunesiër straalde af op zijn ploegmaten, want de verdediging speelde een uitstekende wedstrijd. ,,Uitmuntend”, kwalificeerde trainer Ronald Koeman zijn mannen zelfs. En het moet gezegd dat zowel Bonaventure Kalou als Mwaruwari Benjani niet of nauwelijks in het stuk voor kwamen.

Dat gold voor heel Auxerre. De Franse ploeg speelde weinig klaar. Daarom was het jammer dat het bij een minimale overwinning bleef. Dat had niet zo hoeven zijn. Al in de eerste minuut had Fabien Cool moeite met een schot van Mauro Rosales, de vanavond hard werkende maar zich niet onderscheidende rechtsbuiten. Ook Ryan Babel – in de basis omdat Angelos Charisteas Europees niet voor Ajax mag uitkomen – kreeg nog een mogelijkheid, maar had verder een moeilijke avond. Maar de jonge spits had in de achtste minuut met een listig balletje wel Van der Vaart bereikt waarna de Heemskerker gevaarlijk voor kon zetten. Keeper Cool was echter net een fractie eerder bij de bal dan Steven Pienaar.

Voorsprong
De middenvelder kende een ongelukkige avond. In de 44ste minuut moest hij na een zware, onbestrafte, overtreding van Gautier Akalé met een blessure aan zijn knie van het veld. Koeman: ,,Ik denk dat we hem wel een aantal weken kwijt zijn.” Op dat moment stond Ajax al op voorsprong. In die 36ste minuut genoten de ruim 42.000 toeschouwers van een prachtige combinatie tussen Maxwell die een een-twee opzette met Van der Vaart en de bal vervolgens met een geniaal hakje terug kreeg. Omdat hij geen afspeelmogelijkheden zag, schoot hij zelf maar. En hoe! De bal zeilde prachtig in tegen de touwen, waardoor de Braziliaan zijn eerste Europese treffer scoorde.

Net na rust had de score zomaar verdubbeld kunnen zijn. Maar de bal spatte op de lat uiteen in plaats van in het doel en in de 53ste minuut redde Maarten Stekelenburg goed op de enige mogelijkheid die Benjani kreeg, een kopbal.

Maar de speldenprikjes van Auxerre ten spijt; de kansen voor Ajax waren in het tweede bedrijf groter. Na een aanval via Nourdin Boukhari en weer Maxwell kwam de bal bij Babel, maar de spits had een kwartier voor tijd net niet het geluk dat hij als jongeling verdiende. Invaller Rasmus Lindgren deed aanvallend ook een duit in het zakje door de bal pasklaar naar Daniël de Ridder te crossen. De voor Rosales ingevallen Amsterdammer nam de bal perfect aan, maar zag zijn voorzet door een speler van Auxerre worden weggegleden.

Ook Boukhari was niet fortuinlijk toen hij drie minuten voor tijd hard inschoot en Cool de inzet net wist te keren. ,,We hadden die tweede goal verdiend”, vond Koeman. ,,Dit is een redelijke uitslag, maar 2-0 was perfect geweest. Ik denk dat we in de uitwedstrijd een ander Auxerre zullen zien. Ze moeten dan meer initiatief nemen dan vanavond en dat betekent dat er voor ons meer ruimte komt.”

Roux
Guy Roux was onder de indruk van Ajax. ,,Ajax was sterker dan wij, vooral in het collectief balbezit was het een groot verschil tussen hen en ons. In de eerste helft kregen we er echt van langs. Ik denk dat we thuis niet anders zullen spelen. Wij hebben maar een gezicht voor uit- en thuiswedstrijden. Abramovitsj zit namelijk in Engeland…”

Naar het fotoverslag Ajax - Auxerre >>