Menu
Uitwedstrijden in Tukkerland zelden een makkie voor Ajax

Uitwedstrijden in Tukkerland zelden een makkie voor Ajax

Een uitwedstrijd tegen FC Twente is zelden een makkie voor Ajacieden. Al werd de laatste seizoenen meer gewonnen dan verloren van de Tukkers; het blijft onverminderd oppassen geblazen tegen de strijdlustige roodhemden.

Afgelopen seizoen boekte Ajax een benauwde 2-3 zege in het Arke Stadion. Kort nadat Ajax-spits Zlatan Ibrahimovic zijn ploeg op een comfortabele 0-3 had gebracht, kort na rust, leken de gasten de wedstrijd relatief simpel uit te kunnen spelen. Rechtsbuiten Tom de Mul, hij speelde zijn eerste wedstrijd als Ajax-basiskracht, en aanvoerder Rafael van der Vaart hadden de weg al scorend geplaveid voor de Zweed. De mysterieuze krachten in de sport kregen alsnog vat op de ploeg van Ronald Koeman. En op de thuisploeg. Na treffers van Karim Touzani en Blaise N’kufo naderden de Twentenaren hun gasten tot op 2-3. Zonder al te veel overtuiging, maar wel efficiënt voetballend, kwamen de Ajacieden de slotfase door zonder verdere kleerscheuren.

Met de overwinning werd de nederlaag van een seizoen eerder rechtgezet. Toen ontpopte N’kufo zich tot de grootste plaaggeest voor de Ajacieden. De spits - die dat jaar meer topploegen geselde met zijn vaak fraaie treffers - had met twee goals een koninklijk aandeel in de 2-0 zege van de thuisploeg. De nederlaag stond een Amsterdams mini-feestje desondanks niet in de weg. Ajax sloot de eerste helft van het seizoen 2003-2004 af als herfstkampioen.

In dat seizoen, het voorlopig laatste kampioensjaar voor Ajax, hadden de Amsterdammers Sander Boschker in de selectie als reservedoelman. Bij Ajax kwam hij niet veel aan spelen toe, maar nadat hij weer terugkeerde naar 'zijn' FC Twente, werd hij weer een vaste waarde onder de lat. De Tukker speelt, ijs en weder dienende, zondag tegen Ajax zijn 400ste wedstrijd in het betaald voetbal.

Boschker maakt met FC Twente dit jaar niet bepaald het gelukkigste, laat staan succesvolste, seizoen door in de clubhistorie. Dezelfde dag waarop Ajax een gelijkspel overeen kwam met NEC, morste de ploeg van Rini Coolen punten tegen Willem II. Tegen de in degradatienood verkerende 'tricolores' vochten de Tukkers zich afgelopen weekeinde zelfs terug van een achterstand. Wie anders dan N’kufo schoot de Twentenaren vanaf de penaltystip naast de Tilburgers. De uiteindelijke 1-1 zal de Twentse harten niet bepaald sneller hebben doen kloppen.

Het onderlinge verschil tussen de nummer zes op de ranglijst, Ajax, en nummer twaalf FC Twente bedraagt negen punten. Een overeenkomst tussen de Tukkers en hun komende tegenstander is een nogal grillige prestatiecurve. Uitspelend of acterend voor het trouwe thuispubliek, het blijkt weinig verschil te maken. Op de prestaties van de ploeg uit Enschede valt geen peil te trekken. Op 19 november stonden Ajax en FC Twente ook al tegenover elkaar. Na een lange reeks doelpuntloze wedstrijden, vonden de Ajacieden tegen de gasten tweemaal het net. Een eigen doelpunt van Daniël Majstorovic plus een fraaie goal van Markus Rosenberg brachten Ajax die avond broodnodig succes én zelfvertrouwen.

In tegenstelling tot Ajax weet FC Twente zich in het toernooi om de Gatorade Cup inmiddels uitgeschakeld. PSV was verantwoordelijk voor de uitschakeling.

FC Twente - Ajax, de laatste vijf keer:

2004-2005: 2-3
2003-2004: 2-0
2002-2003: 1-2
2001-2002: 0-2
2000-2001: 1-3