Menu
'Uitwisseling talenten heel belangrijk'

'Uitwisseling talenten heel belangrijk'

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek ‘Bericht uit Kaapstad’ komt elke twee maanden Stanley Menzo aan het woord over het Afrikaanse Ajax. In deze aflevering praat hij onder andere over de impact van een stage in Amsterdam..

Ik heb nog een beetje een zure smaak in mijn mond na de nederlaag van afgelopen weekend in de stadsderby tegen Cape Town City. Een wedstrijd verliezen is nooit leuk, maar dan ook tegen de rivaal uit dezelfde stad is helemaal erg. We speelden niet slecht, maar City stond gewoon erg goed opgesteld en speelde gedisciplineerd naar een regelmatige 0-2 zege. De dinsdag ervoor hadden we al met 5-0 verloren. Onnodig. Niet de nederlaag, maar wel zo’n grote nederlaag. Jammer voor ons, maar het waren de nummer twee en drie van de competitie. Dus je kan er van verliezen: Maar we moeten ervan leren en de volgende speelronde er weer staan.

Van een zomerse 28 graden, naar een winterse -2 voor Sonwabile Mfecane.
Van een zomerse 28 graden, naar een winterse -2 voor Sonwabile Mfecane.

Deze week is er een jeugdspeler van ons op stage bij Ajax Amsterdam. De zeventienjarige Sonwabile Mfecane verblijft komende maand op de Toekomst. Toen de directie van Ajax Amsterdam bij ons in Kaapstad was, hebben we samen bepaald dat hij in aanmerking kwam voor zo'n stage. Sonwabile is een goede voetballer met veel potentie. Hij heeft nu een ander soort training nodig om stappen te gaan zetten. Het is daarom goed dat hij nu een maand in een andere omgeving is, zodat hij andere dingen kan oppakken. Hij kan zich nu laten zien in een omgeving waar hij veel aan voetballen toekomt. In Kaapstad speelt hij in een competitie met volwassen, een soort Jupiler League. Hij is sinds ik hier werk, de eerste die naar Amsterdam gaat voor een stage.

Belangrijk
Zo’n uitwisseling is erg belangrijk voor Ajax Cape Town. De meeste jongens willen vanaf de jongste jeugd naar Europa om het daar als voetballer te maken. Slechts weinigen is het ook daadwerkelijk gegeven die overstap te maken. Dat heb ik Sonwabile ook gezegd voor hij naar Nederland vertrok. ,,Jij kan deuren openen. Voor jezelf maar ook voor anderen. Je moet jezelf zijn en veel informatie proberen op te pikken en vooral genieten.” Hij zal sneller volwassen. Zijn ouders zijn ook zo blij voor hem. Dat is mooi om te zien.

Bij Cape Town proberen we het gat tussen Zuid-Afrika en Europa zo klein mogelijk te maken middels trainingen. Maar het blijft bijna letterlijk een wereld van verschil. Voor Sonwabile is er nu de kans om aan den lijve te ondervinden hoe het er aan toe gaat bij een topclub.

Waardevol
Als hij in maart hier weer terugkomt, zal hij vol verhalen zitten en de kennis die hij heeft opgedaan overdragen aan zijn ploeggenoten. Dat is zo waardevol. De jongens zien aan hem dat er dus echt wel een kans is je in de kijker te spelen.  Ik heb er hier bij Kaapstad nog wel één op het oog voor een stage in Amsterdam.  Maar eerst eens kijken hoe het met Sonwabile gaat.

De taken van hoofdtrainer eisen mij helemaal op en de functie van hoofd opleiding wordt heel goed door een collega ingevuld. We hebben ook dagelijks contact. De functie is nog steeds vacant en proberen we eerst voor het komende half jaar in te vullen. Ik zou na het seizoen bij het eerste eventueel terug kunnen keren in die functie, mocht ik dat toch liever doen. Maar ik ben nog graag hoofdtrainer, al is het nooit leuk om twee keer achter elkaar te  verliezen. Je weet hoe het gaat in het voetbal, dan komen er andere dynamieken in werking. Reservespelers worden bijvoorbeeld ineens mondiger. Bovendien speelt hij na nederlagen ineens een rol dat er drie ‘kleurgroepen’ zijn binnen de selectie: blank, zwart en coloured. Je moet er voor waken die kleurverschillen een rol gaan spelen in je groepsdynamiek. Dat we de afgelopen week twee keer verloren was niet zo heel gek, gezien het feit dat zij een stuk hoger op de ranglijst staan dan wij. Komende weken moeten we tegen clubs die bij ons in de buurt staan op de ranglijst. Dan is zaak anders resultaat te halen en zorgen dat we het vertrouwen niet verliezen.