Menu
Uniek aantal landstitels bij Ajax

Uniek aantal landstitels bij Ajax

Met het behalen van het landskampioenschap van Ajax D1 afgelopen zaterdag in Elst, kwam het aantal landskampioenen bij Ajax op vijf. Een ongeëvenaard aantal. Naast Ajax D1, waren ook Ajax C1, Ajax B1 en Ajax A1 het beste Nederlands beste team in hun leeftijdsklasse. Dat ook Ajax 1 's lands beste is, is voor de jeugd natuurlijk helemaal het ultieme voorbeeld. Bovendien werden er nog een groot aantal teams kampioen, waaronder de gehele zaterdag-afdeling.

A1 werd op 12 mei de kampioen van Nederland. De A1 van Ajax prolongeerde, net als Ajax 1 dit seizoen, het kampioenschap van Nederland. In een spannende wedstrijd tegen De Graafschap won het elftal van Fred Grim en Ronald de Boer met 1-2. Het hoogste jeugdelftal van Ajax had eerder deze voetbaljaargang een indrukwekkende reeks van twintig competitieduels zonder nederlaag opgebouwd.

Ook B1 werd bekroond tot de kampioen van Nederland. De B-junioren kenden een succesvol seizoen, want naast het kampioenschap wonnen zij de AEGON Future Cup en - afgelopen weekeinde - de Super Cup.

De C1 werd op 14 april als eerste elftal van de Ajax-jeugdopleiding kampioen. Twee duels voor het einde van de eerste divisie A verzekerde het elftal van Michel Kreek het kampioenschap door de leeftijdsgenoten van FC Utrecht met 5-1 te verslaan. Op Hemelvaartsdag veroverde de C1 het algehele kampioenschap van Nederland. De topper tegen PSV C1, kampioen van de eerste divisie B, eindigde in een 3-1 winst voor de Amsterdammers.

De C2-kampioenen. De C2-kampioenen.

Ajax C2 haalde het kampioenschap binnen bij Volendam. Het elftal van Frank Peereboom won met 4-1 van de leeftijdsgenootjes van FC Volendam. ,,Het individu stond het hele jaar centraal en we hebben elke week gerouleerd’’, vertelde de trainer. ,,Stond een speler een wedstrijd niet in de basis, dan stond hij dat de week erna wel.’’

De vijfde Ajax-kampioen was de D1. Nadat de beslissingswedstrijd tegen Feyenoord was geëindigd in een 1-1 gelijkspel, telde opeens het doelsaldo weer uit de competitie. Dat van Ajax was veel en veel beter dan dat van de Rotterdammers. Afgelopen zaterdag speelde de ploeg van Casimir Westerveld om de landstitel. Het eerste duel eindigde gelijk tegen PSV en het tweede werd met 2-0 gewonnen van NEC. Omdat PSV niet verder kwam dan 1-0 tegen NEC, streek Ajax de titel op.

In een spannend duel met FC Volendam, waarin het tot de slotminuten gelijk stond, werd de D2 kampioen dankzij een fraaie 4-3 zege. De ploeg van trainer Dave Vos had vijftig punten uit 21 wedstrijden en was met nog een wedstrijd te gaan onbereikbaar voor achtervolger Almere City. ,,Deze uitslag vergeten ze nooit meer", was trainer Dave Vos overtuigd. ,,Als het 6- of 7-0 wordt, vergeet je dat snel. Deze wedstrijd zal ze altijd bij blijven."

De spelertjes van de F1 hoorden na hun eigen optreden tegen RKAVIC, nadat concurrent CTO met 3-1 verloor, over hun vroege kampioenschap. Doordat het uren na de wedstrijd pas bekend was, kwam het een week later pas 'echt' tot de uitreiking van de kampioensbloemen. ,,De spelers hebben allemaal goede individuele stappen gemaakt. Iedereen heeft zich goed ontwikkeld en iedereen gaat ook door bij Ajax,’’ keek F1-trainer Dennis de Haan tevreden terug op het voorbije seizoen.

Ook de amateurteams van Ajax zijn allemaal kampioen geworden dit seizoen. Ajax Zaterdag 1, 2, 3 en de Ajax Veteranen bekroonden hun seizoenen met de landstitel. Bovendien was Zaterdag 2 afgelopen weekeinde zeer dicht bij het algehele landskampioenschap voor reserveteams. In de slotfase gingen ze echter de bietenbrug op tegen Westlandia 2.


Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De F-jes zijn ook kampioen geworden. De F-jes zijn ook kampioen geworden.