Menu
Unieke dag voor Hennie Spijkerman

Unieke dag voor Hennie Spijkerman

Met Hennie Spijkerman als hoofdverantwoordelijke op de bank boekte Ajax een knappe 1-2-zege op FC Groningen. De assistent-trainer verving Frank de Boer die ziek in het hotel achter was gebleven.

,,Ik begin met Frank te verontschuldigen”, opende Spijkerman na afloop de persconferentie in het Euroborgstadion. ,,Hij voelt zich al vanaf donderdag niet lekker, ging zaterdag wel met ons mee naar het hotel in Beesterzwaag maar het werd al moeilijker en moeilijker.”

Zondagochtend kreeg de assistent-trainer een telefoontje. ,,Frank belde op en zei ‘dit gaat niet’. Jij moet het doen. Natuurlijk begint een voorbereiding op de wedstrijd niet op zondagochtend, die is al klaar.”

Lastig
Spijkerman nam met Dennis Bergkamp, keeperstrainer Carlo l’Ami en de aangeschoven Orlando Trustfull plaats op de bank. Contact met De Boer was er niet meer. Hij zag met de rest van de technische staf dat Ajax het de eerste helft lastig had. In de rust stuurde hij de ploeg met nieuwe aanwijzingen – hoger drukzetten en meer voetballen – de wei weer in en zag dat het goed was. ,,We hadden in de rust de nadruk gelegd op het feit dat als je wilt winnen, je moet voetballen en sneller druk naar voren moet geven. We gingen makkelijker voetballen en het ging vele malen beter dan in de eerste helft.”

Terechte zege
Een momentje van druk overleg volgde toen Mike van der Hoorn bij een 0-2-voorsprong zijn tweede gele kaart kreeg van scheidsrechter Liesveld. ,,We hebben met z’n drieën beslist wat er moest gebeuren. Contact met Frank was er geen moment in de wedstrijd. We wisten dat Groningen met Danny Hoesen in de ploeg meer druk naar voren zou geven en dat we met z’n tienen vol aan de bak moesten. Dat hebben we goed gedaan. Jammer dat het vlak voor tijd nog 1-2 werd, maar al met al hebben we op basis van de tweede helft een terechte zege geboekt.”

Smaakt deze onverwachte dag als hoofdtrainer naar meer, wilde men weten op de persconferentie. ,,Nee. Het is beter voor Ajax en beter voor mij als ik op de achtergrond mijn werk doe.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst