Menu
Unieke prijs voor winnaar StreetWise

Unieke prijs voor winnaar StreetWise

Oussama El Mandilli werd afgelopen seizoen winnaar van StreetWise, het straatvoetbalproject van Ajax’ hoofdsponsor AEGON. Maandag kwam voor de 13-jarige Amsterdammer een droom uit toen hij zijn prijs incasseerde op de Toekomst. Of, het eerste deel van zijn droomprijs. El Mandili beleefde zijn eerste, in een reeks van vier, unieke trainingen als gastspeler bij Ajax D2.

,,Kijk jongens, dit is Oussama. Hij was bij StreetWise de beste speler van het toernooi. Liefst drieduizend kinderen deden mee.’’ De woorden van Ajacied en StreetWise-ambassadeur Heini Otto maken zicht- en hoorbaar indruk in de naar Johan Cruijff vernoemde kleedkamer van Ajax D2. Als El Mandili is voorgesteld valt een stilte. Wie drieduizend leeftijdgenoten al straatvoetballend achter zich laat, moet wel iets kunnen.

Dan volgen blikken van herkenning. Sommige Ajax-talenten uit de selectie van Dave Vos zagen Oussama eerder al aan het werk bij StreetWise op Ajax TV. Andere Ajacieden kunnen zich El Mandili herinneren van wedstrijdjes tegen DWS C1, de club en het elftal van de 13-jarige middenvelder. Als het ijs is gebroken, steekt El Mandili zich vliegensvlug in de gloednieuwe trainingskloffie van adidas. Uiteraard ook ontvangen uit handen van Otto. Fonkelnieuwe adidas-kicksen (vers uit de doos) maken het plaatje compleet. Oussama El Mandilli, winnaar van StreetWise, is klaar voor de eerste training als Ajacied.

Ajax- en StreetWise-ambassadeur Heini Otto overhandigde El Mandili onder meer gloednieuwe kicksen van adidas. Ajax- en StreetWise-ambassadeur Heini Otto overhandigde El Mandili onder meer gloednieuwe kicksen van adidas.

Vlak voordat Otto de tiener meetroonde richting kleedlokaal, bewees El Mandili zich in de kantine van de Toekomst al als Ajax-kenner pur sang. ,,Hij volgt alles over Ajax’’, vertelt moeder Samira over haar zoon. ,,Internet, tv… Hij ziet en hoort alles.’’ Vader Ismaël knikt instemmend. Als voormalig amateurvoetballer geniet ook hij van het voetbalfanatisme van zijn zoon. De sportieve ambiance op de Toekomst spreekt ook tot de verbeelding bij vader en zoon. Talloze oud-voetballers trekken voorbij aan het tafeltje van de Amsterdammers. Vader en moeder El Mandili genieten samen van de eerste exclusieve Ajax-dag die hun zoon beleeft.

,,Of het een zware eerste training zal worden?’’, herhaalt de hoofdpersoon zelf de vraag. Oussama, met branie: ,,Moah, zal wel meevallen. De meeste spelers zijn twee jaar jonger. En bij DWS spelen we in de tweede divisie. Ik ben het wel gewend om zwaar te trainen. Thuis heb ik wel een bord spaghetti gegeten.’’ De Toekomst is ook niet geheel nieuw voor de El Mandili. In het tenue van Door Wilskracht Sterk zag hij de catacomben van Ajax’ sportcomplex al eerder van binnen.

Anderhalf uur nadat Otto hem heeft geïntroduceerd stapt El Mandili zelfbewust het trainingsveld op. Unieke Ajax-training nummer 1 kan beginnen. Kom maar op met die bal, zie je de kleine maar fanatieke middenvelder denken. Vier trainingen als een échte Ajacied staan onvermijdelijk garant voor een dozijn onvergetelijke ervaringen. Als Oussama zich dinsdagochtend weer meldt op zijn school, het Hervormd Christelijk Lyceum heeft hij veel te vertellen. Zoveel is na de eerste oefensessie bij trainer Vos wel duidelijk. Nog drie onvergetelijke ervaringen te gaan.

Esmanur Bilici was het beste meisje dat deelnam aan StreetWise. Zij traint op 20 september mee met de Ajax Vrouwen.

Ajax StreetWise is een project van de Ajax Foundation, ondersteund door hoofdsponsor AEGON.

Houd Ajax TV in de gaten voor een exclusieve reportage over de eerste Ajax-training van StreetWise-winnaar El Mandili.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (foto’s training), overige foto’s: Ajax.nl


El Mandili kleedt zich om voor zijn eerste echte Ajax-training met de D2. El Mandili kleedt zich om voor zijn eerste echte Ajax-training met de D2.
Trainen als een échte Ajacied betekent ook geïnterviewd worden door Ajax TV. Trainen als een échte Ajacied betekent ook geïnterviewd worden door Ajax TV.
El Mandili houdt, net als zijn nieuwe ploeggenoten, een balletje hoog. El Mandili houdt, net als zijn nieuwe ploeggenoten, een balletje hoog.
D2-trainer Dave Vos geeft zijn Ajacieden het goede voorbeeld. D2-trainer Dave Vos geeft zijn Ajacieden het goede voorbeeld.
Volgende week traint El Mandili opnieuw mee met Ajax D2. Volgende week traint El Mandili opnieuw mee met Ajax D2.