Menu
Urzaiz loopt held Van Basten mis

Urzaiz loopt held Van Basten mis

Ismael Urzaiz is bezig aan zijn laatste weken als Ajacied. Dat betekent dat 'El Tanque' niet meer zal meemaken dat het eerste elftal geleid wordt door Marco van Basten, de spits die hij altijd zo bewonderde.

Tik op YouTube de naam Ismael Urzaiz in en je begrijpt waarom Ajax de Spanjaard afgelopen zomer een contract aanbood. ‘Golazo Isma Urzaiz’ luidt de titel van het filmpje bovenaan de lijst. Druk op play en je ziet hoe een speler van Athletic Bilbao de bal aan de rechterkant van het zestienmetergebied hoog richting de tweede paal passt. De voorzet lijkt veel te scherp, maar dan duikt Urzaiz op. Hij lanceert zichzelf en werkt de bal met een karatetrap het doel in. Een ander filmpje heet ‘Urzaiz que Ronaldinho’. De aanvaller neemt de bal met zijn rug naar de goal aan op zijn borst en scoort met een omhaal. En zo is er nog veel meer fraais te zien van de Bask. Alle doelpunten worden gekenmerkt door de kracht die er achter zit. Urzaiz is geen spits van intikkertjes. Hij is een man van afstandschoten van dertig meter, kopballen, keiharde volleys. Doelpunten waar hij zijn bijnaam ‘El Tanque’ aan dankt. Vrijwel alle Urzaiz-video’s tonen de speler in het roodwitte shirt van Athletic Bilbao, de club waar hij vanaf 1996 tot en met vorig seizoen actief was en waar hij 115 competitietreffers voor maakte. Een Ajax-treffer of -hoogtepuntje is niet te vinden op YouTube, simpelweg omdat die er eigenlijk niet zijn geweest. Daarom besloten de club en de voetballer eind maart in goed overleg niet verder met elkaar door te gaan.

Urzaiz moest dit seizoen dé stormram van Ajax worden. De 1.88 meter lange spits werd in juli gecontracteerd en sprak meteen bij zijn presentatie in De Lutte zijn ambities uit. Hij wilde belangrijk worden voor het team, doelpunten maken, beslissende assists geven. Nu het seizoen zijn einde nadert, moet geconcludeerd worden dat er van die missie weinig terecht is gekomen. Slechts in zeven officiële wedstrijden kreeg de liefhebber van bands als Metallica en Pearl Jam speeltijd. ,,Ik wist dat ik geen basisspeler zou worden, dat ik gehaald was als tweede spits. Maar dit is de eerste keer in mijn carrière dat ik echt niet aan spelen toe kom, zelfs niet als invaller. Dat is af en toe moeilijk, ik ben deze rol niet gewend. En ik had de supporters ook graag meer laten zien. Zij hebben me hier altijd met veel respect benaderd. Maar ik blijf positief. Ik respecteer de keuze van de trainer en doe gewoon mijn uiterste best tijdens de trainingen.”

De 25-voudig international zal niet meer in de ArenA te bewonderen zijn als Marco van Basten na het EK het roer overneemt bij Ajax. En dat is best jammer erkent de 36-jarige voetballer. Toen Van Basten in 1988 Oranje naar de Europese titel leidde, won Urzaiz met Spanje in Denemarken het EK voor spelers tot 16 jaar. Urzaiz: ,,Als jonge jongen had ik twee idolen: Marco van Basten en Ruud Gullit. Ik bewonderde die twee meer dan de Spaanse aanvallers. In mijn ogen was Van Basten de beste spits van de wereld. Ik heb helaas nooit tegen hem gespeeld, ik was net profvoetballer toen hij moest stoppen vanwege zijn enkelblessure. Van Basten krijgt de komende jaren de tijd om Ajax weer op te bouwen. Dat is nodig want Ajax heeft nog wel een grote naam, maar is niet meer zo goed als in het verleden. Ik hoop dat het hem gaat lukken.”
Wat Urzaiz gaat doen als hij Amsterdam verlaat, weet hij nog niet. Misschien plakt hij nog een jaartje aan zijn imposante carrière vast, misschien is Ajax de laatste club geweest waar hij als voetballer actief is. ,,Voetbal is mijn leven. Ik hou van mijn werk, maar ik weet nu nog niet hoe mijn toekomst er uitziet.”

Martin van Geel over Ismael Urzaiz

,,We hebben Ismael Urzaiz afgelopen zomer gehaald als échte pinchhitter, iemand die oorlog maakt in het zestienmetergebied als een wedstrijd op slot zit. Gezien zijn CV en zijn postuur was hij de ideale man voor die rol. Urzaiz heeft een prachtige staat van dienst. Hij is Spaans international geweest en heeft jarenlang bij Athletic Bilbao voor veel doelpunten gezorgd. We wisten natuurlijk dat hij niet meer de jongste is, maar zelfs vorig seizoen heeft hij bij Bilbao veel gespeeld en gescoord. En dan hebben we het wel over één van de sterkste competities van de wereld. Helaas is het er bij Ajax niet echt uitgekomen. Enerzijds omdat er te weinig duels waren waarin hij zijn kwaliteiten kon tonen en anderzijds omdat hij er niet in slaagde de technische staf te overtuigen. Ismael heeft een contract voor één seizoen en in goed overleg hebben we besloten dat niet te verlengen. Hij gaf ook zelf aan graag terug te willen naar Spanje. Het is nog onduidelijk wat hij nu gaat doen, maar hij schijnt wel in de belangstelling te staan van een aantal clubs."