Menu
Urzaiz positief maar realistisch

Urzaiz positief maar realistisch

Het voetbalseizoen 2007-2008 heeft voor Ismael Urzaiz niet gebracht wat hij ervan verwacht had. Hij kwam naar Ajax om doelpunten te maken, maar moet nu iedere week afwachten of hij wel bij de selectie zit. ,,Sportief is het een zwaar jaar."

Ismael Urzaiz hoopt zondag tegen Willem II weer bij de selectie te zitten. Ismael Urzaiz hoopt zondag tegen Willem II weer bij de selectie te zitten.

Ismael Urzaiz moest dit seizoen dé stormram van Ajax worden. De lange Spaanse spits werd in juli gecontracteerd door de Amsterdamse club en sprak meteen bij zijn presentatie in De Lutte zijn ambities uit. Hij wilde belangrijk worden voor het team, doelpunten maken, beslissende assists geven. Nu acht maanden later moet geconcludeerd worden dat er van die missie nog weinig terecht is gekomen. Slechts in zeven officiële wedstrijden kreeg de voormalige spits van Athletic Bilbao speeltijd. De laatste wedstrijd van Henk ten Cate als hoofdtrainer - het uitduel met Sparta in oktober - was tot nu toe ook de laatste wedstrijd van Urzaiz. Adrie Koster heeft tot dusver alleen in een oefenwedstrijd in Dubai tegen VfB Stuttgart gebruik gemaakt van de voormalig Spaans international. Helaas voor Urzaiz kreeg Hedwiges Maduro in dat duel al heel snel een rode kaart en stond de spits voorin op een eilandje, dat nooit bereikt werd. ,,Sportief gezien gaat het niet goed”, zegt Urzaiz over de afgelopen maanden. ,,En ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat daar weinig verandering in gaat komen. Dit is de eerste keer in mijn carrière dat ik echt niet aan spelen toe kom, zelfs niet als invaller. Dat is best moeilijk af en toe, ik ben deze rol niet gewend. Maar ik blijf positief. Ik respecteer de keuze van de trainer en doe gewoon mijn uiterste best tijdens de trainingen.”

Urzaiz luistert vrijdag tijdens de training naar Alfons Groenendijk. Urzaiz luistert vrijdag tijdens de training naar Alfons Groenendijk.

Twee weken geleden, tijdens de wedstrijd tegen Excelsior, zat hij weer eens bij de selectie. Helaas voor Urzaiz werden de Rotterdammers overlopen in de ArenA. Ajax won overtuigend met 4-0, de inbreng van een breekijzer was niet nodig. Dat is ook een beetje zijn ongeluk geweest dit seizoen. Als Ajax nu nog in Europa en in de nationale beker actief zou zijn geweest, had hij wellicht meer speeltijd gekregen. In het knock-outsysteem is er meer behoefte aan het type Urzaiz dan in de competitie. ,,Dat is waar”, zegt de voormalig Spaans international. ,,Maar dat kunnen we niet meer terugdraaien.”

Toch heeft ‘El Tanque’ nog wel een ambitie voor dit seizoen. ,,Ik heb voor iedere club gescoord waar ik voor heb gespeeld. Voor Ajax nog niet. Het zou mooi zijn als daar nog verandering in zou kunnen komen.” Die treffer moet dan waarschijnlijk wel dit seizoen nog vallen, want hij weet dat hij bezig is aan zijn laatste weken als Ajacied. ,,Ik heb een gesprek gehad met de clubleiding en we zijn beiden tot de conclusie gekomen dat het beter is dat we aan het eind van het seizoen uit elkaar gaan. Het was een mooi jaar in Amsterdam, maar sportief gezien heeft het niet gebracht wat ik ervan verwacht had.”