Menu

Utrecht dompelt Ajax dieper in ellende

Na de zeper tegen SC Heerenveen afgelopen woensdag, moest Ajax het gevoel terug zien te krijgen tegen FC Utrecht. De Domstedelingen hadden dit kalenderjaar nog geen wedstrijd gewonnen, maar Ajax zelf won in stadion Galgenwaard voor het laatst in 1997. Hoewel het beter ging dan in Friesland was een doelpunt van Stefaan Tanghe een kwartier voor tijd genoeg om de Amsterdammers verder in de ellende te dompelen. De enige troost kwam uit Eindhoven, waar PSV ook ten onder ging, tegen Roda JC.

Ajax, dat vanwege het overlijden van oud-voorzitter Jan Melchers met rouwbanden speelde, had wat recht te zetten deze zondag tegen FC Utrecht. Woensdag was het inhaalduel tegen SC Heerenveen verloren mede door een gebrek aan strijdlust. Daarom koos trainer Ronald Koeman voor een dubbele wijziging. Hij liet Hatem Trabelsi en Victor Sikora, tegen de Friezen nog basisspelers, buiten zijn elftal en gaf Anthony Obodai en Nicolae Mitea de voorkeur. ,,Ik wilde met Obodai meer agressie op het middenveld creëren. Om daardoor Nigel de Jong op de bank te zetten vond ik niet terecht. Hij heeft voor de winterstop laten zien goed uit de voeten te kunnen als rechtsback."

Wesley Sneijder, kind van de stad Utrecht, mocht starten. De jonge Ajacied maakte de afgelopen weken niet zo'n heel sterke indruk, maar hij hield toch ook tegen FC Utrecht zijn vriend en de vice-aanvoerder van Ajax, Rafael van der Vaart uit het elftal. ,,Rafael gaf gisteren in een gesprek met mij aan dat hij niet fit genoeg was om te starten", legde Koeman na afloop uit. ,,De strijd naar het einde van de competitie toe ligt helemaal open. Dan hebben we hem hard nodig. Rafael was niet klaar om veel langer te spelen, dan hij nu heeft gedaan." Voor Sneijder was de wedstrijd in zijn woon- en geboorteplaats misschien dé manier om zich te profileren.

De Utrechter van Ajax vocht interessante duels uit met de aanvoerder van FC Utrecht, Jean-Paul de Jong. Na een zeer rommelig eerste kwartier kreeg Sneijder en heel Ajax meer grip op het spel en domineerden de Amsterdammers. Het kaatsen van Yannis Anastasiou ging beter en Ajax kon er op die manier met Maxwell en Mitea aan de linkerkant af en toe goed uitkomen. Maar de aanvallen duurden tot de zestien meter en vanaf dat punt stopte de creativiteit.

Wel was de strijdlust ten opzichte van het duel tegen SC Heerenveen een stuk verbeterd. ,,Daar kon ik vandaag geen kritiek op hebben", aldus Koeman. Obodai sleurde op het middenveld en hoewel hij niet voor de vereiste aansluiting kon zorgen naar Anastasiou kreeg hij diep in de eerste helft nog een kleine mogelijkheid. De bal kwam van rechts achter hem vandaan en dat stelde hem in staat zo door te lopen richting interim-keeper Joost Terol. Maar de bal ging net te hard voor de Ghanees waardoor Terol kon wegwerken. ,,Op dit moment en nog een andere situatie na waren wij aanvallend machteloos", zei Koeman na afloop tijdens de persconferentie. ,,We hebben wel erg veel de bal gehad, maar konden daarin weinig creëren. Als we aanvallend macheloos zijn dan hebben we een probleem."

Ook in de tweede helft zette dat beeld zich voort. De ploeg aan de bal was Ajax, maar behalve de aanvallende impulsen van Maxwell bleef verdere creativiteit uit. ,,We hebben gedaan wat we konden. Het is gek, maar normaal gesproken, of we nou slecht of goed spelen, creëren we uit het niets wel drie kansen. Nu helemaal niets. Dan ga je uit van 0-0, wat al teleurstellend is maar je houdt in elk geval de nul. Maar dat konden we ook niet. Dan is de teleurstelling alleen maar groter", aldus Koeman.

Want in de 76ste minuut was daar opeens Stefaan Tanghe die met het nodige geluk de bal in het doel achter Stekelenburg kreeg, 1-0. Met de invallers Sikora, Van der Vaart en Sonck ging het ook niet echt beter wat betreft de aanvallende impulsen. Ajax bleef zwabberen zonder doelgericht te worden. Na vier minuten blessuretijd floot Jol af en was Ajax in vijf dagen tijd zes punten armer.

,,Nu is het zaak rustig te blijven", waarschuwde Koeman. ,,Dat is niet zo gemakkelijk. Want de ploegen zien nu dat Ajax niet onverslaanbaar is. Wij moeten een team blijven en uitgaan van onze eigen kwaliteiten. De spiraal kunnen we doorbreken door te winnen."

En Sneijder? Hij kreeg een gele kaart na een opstootje met Utrecht-speler en matchwinnaar Stefaan Tanghe. Omdat het zijn vierde van het seizoen is, mist hij zaterdagavond de uitwedstrijd bij RKC in Waalwijk.

De uitslag in Eindhoven, waar Roda JC met 2-1 van PSV won, verschafte Ajax in ieder geval de nodige lucht. Het gat met PSV blijft zes punten.