Menu
Utrecht en Ajax koesteren hoop

Utrecht en Ajax koesteren hoop

Op voorhand is het lastig om een favoriet aan te wijzen voor FC Utrecht – Ajax, want beide ploegen weten zich gesteund door hoopgevende statistieken. FC Utrecht verloor in 2009 voor het laatst in eigen stadion van Ajax en geldt vooral in de Galgenwaard als een angstgegner. Hoopvol voor de Ajacieden is dat ze dit seizoen op vreemde bodem uitstekend presteren en als enige Eredivisieploeg nog ongeslagen zijn in uitduels.

De Utrechters presteren voor eigen publiek uitstekend tegen Ajax. Geen enkele ploeg pakte vanaf de eeuwwisseling zoveel punten in eigen huis tegen de recordkampioen als FC Utrecht (27). PSV (24), AZ (20) en Vitesse (20) volgen.

Ajax zegevierde in maart 2009 voor het laatst in de Galgenwaard. Het werd toen 0-2 door goals van Gregory van der Wiel en Jan Vertonghen. Vervolgens trok Utrecht drie keer aan het langste eind, waarvan het spektakelstuk in november 2011 ongetwijfeld nog helder op het netvlies zal staan. Utrecht won toen met 6-4. De laatste drie onderlinge ontmoetingen tussen Utrecht en Ajax eindigden allemaal in een gelijkspel.

De Ajacieden kunnen bij winst in twee opzichten het succesvolle seizoen 1997-1998 evenaren. Voor het eerst in achttien jaar heeft Ajax dan zeven van de eerste negen uitwedstrijden gewonnen en bovendien weer eens 41 punten uit zestien duels behaald.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Louis van de Vuurst