Menu
Utrecht velt Ajax ook in ArenA

Utrecht velt Ajax ook in ArenA

Ajax heeft ook de eerste Eredivisie thuiswedstrijd van 2012 niet weten te winnen. De Amsterdammers verloren opnieuw van FC Utrecht. Nadat het in Utrecht al 6-4 voor de Domstedelingen was geworden, eindigde de zondagse lunchwedstrijd in 0-2, dankzij twee goals van Edouard Duplan.

Rond de eerste competitiewedstrijd in eigen huis van 2012 was een heel programma opgezet. Ruim 170 oud-Ajacieden hadden zich aangemeld voor de tweede reünie en bekeken de wedstrijd vanuit de 'Engelenbak', een tribunevak waarin vroeger altijd de spelersvrouwen zaten. Die oud-Ajacieden zullen niet warm zijn geworden van het spel dat zich voor hun ogen voltrok. Ook de trainers van FC Utrecht hadden plaats mogen nemen in de Engelenbak, ware het niet dat Jan Wouters en Rob Alflen iets anders te doen hadden. Zij moesten hun team, dat net als Ajax behoorlijk gehavend aan de wedstrijd begon, naar een goed resultaat leiden. Dat lukte, zodat Wouters en Alflen na afloop één van de weinige oud-Ajacieden in het stadion waren met een lach op het gezicht. ,,Wij hadden deze zege hard nodig", vond Wouters. ,,Hoewel Ajax wel het betere veldspel had, vond ik de overwinning wel terecht."

Utrecht was met twee spitsen aan de aftrap verschenen, want Wouters wist dat Ajax met een onervaren defensie zou moeten spelen. Want De Boer moest ook nu weer aanspraak doen op zijn improvisatievermogen. Na de Klassieker kwamen ook Jan Vertonghen, geschorst, en Miralem Sulejmani, knieblessure, op het overvolle lijstje afwezigen te staan. ,,Blessures mogen geen excuus zijn”, gaf Siem de Jong vrijdag al aan. ,,Ajax moet sowieso altijd winnen.” Maar in de achterhoede van de Amsterdammers stonden Jong Ajacieden Ricardo van Rhijn en Dico Koppers en verving Daley Blind Jan Vertonghen. Eyong Enoh speelde dicht op zijn eigen defensie om zo het onervaren centrale duo te ontlasten. Het middenveld was ten opzichte van de laatste weken ongewijzigd en voorin was Aras Özbiliz de vervanger van Miralem Sulejmani.

De beste kans voor Ajax was via Siem de Jong in de tweede helft. De beste kans voor Ajax was via Siem de Jong in de tweede helft.

Op het zware veld en onder toezicht van de vele oud-Ajacieden kwamen beide ploegen in de eerste helft nauwelijks uit de verf. De verhuurde Ajacied Rodney Sneijder, die lange tijd was gepasseerd maar tegen zijn club weer een basisplaats had gekregen, zag zijn ploeg al in de derde minuut via Alexander Gerndt bijna scoren, maar zijn inzet ging naast. Ajax had het meeste balbezit, maar creëerde bitter weinig. Een enkele aanval via Eriksen of De Jong kon eenvoudig worden verdedigd en bij de mooie voorzet van Özbiliz in de 30ste minuut kwam Ebecilio net te kort om succesvol te verlengen. Het grootste gevaar kwam kort daarna, toen Theo Janssen zich over een vrije trap ontfermde. De aanvoerder van dienst schoot net over. Aan het einde van de eerste helft leek het of Ajax wel de broodnodige inspiratie kreeg, maar juist in die fase profiteerde Utrecht van een fout van Kenneth Vermeer. De doelman verwerkte een voorzet van links niet goed en zag de bal prompt voor de voeten van Duplan landen. De Utrechter aarzelde niet en scoorde in de veertigste minuut, 0-1.

In de tweede helft bleef Theo Janssen met een liesblessure in de kleedkamer achter. In zijn plaats kwam Nicolas Lodeiro en Siem de Jong schoof een linie terug én kreeg bovendien de aanvoerdersband om zijn arm geschoven. ,,Utrecht heeft twee lange mensen achterin en we dachten dat ze veel problemen met de kleinere Lodeiro zouden hebben", verklaarde De Boer zijn keuze voor Lodeiro in plaats van Bulykin. Utrecht probeerde, tot grote ergernis van Ajax, snel na de hervatting overal zo veel mogelijk tijd te rekken; de keeper pakte veel te veel meters waardoor scheidsrechter Makkelie hem weer terug moest sturen en Mark van der Maarel wachtte zo lang met inwerpen dat Makkelie niets anders restte dan een gele kaart uit te delen.

Utrecht loerde vanuit een gesloten defensie op de kansen en Ajax stuitte daardoor continue op een zwarte muur van de opponent. Bij de thuisploeg ontbrak het ook in het tweede bedrijf aan creativiteit en toen Ajax na een dik uur slordig werd, kropen de gasten zelfs weer uit hun schulp. De beste kans kreeg Ajax in de 68ste minuut via Siem de Jong en Lodeiro, omdat doelman Fernandez zijn doel had verlaten, maar ook dat liep spaak. Met nog twintig minuten op de klok kwam Miralem Sulejmani in het veld voor Ebecilio. De aanvaller mocht uiterlijk twintig minuten worden ingezet. In de 78ste minuut was het echter over en uit voor de Amsterdammers toen Duplan nogmaals de trekker overhaalde, 0-2. Daley Blind kon daarna richting kleedkamer, want voor hem kwam Dmitry Bulykin binnen de lijnen. De Russische spits probeerde het wel, was met een harde kopbal dicht bij een goal, maar kon niet voorkomen dat er in de Engelenbak en de rest van het stadion niet gejuicht kon worden. Ajax verloor opnieuw en wacht zodoende nog altijd op de eerste zege van 2012. ,,We moeten de koppen bij elkaar steken, zorgen dat we eenheid uitstralen en de mouwen opstropen. Ook wij hebben keihard een overwinning nodig en daar gaan we vanaf morgen keihard aan werken."


Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees


Voor het duel kreeg De Jong een aandenken aan 150 duels in Ajax 1. Foto: Louis van de Vuurst. Voor het duel kreeg De Jong een aandenken aan 150 duels in Ajax 1. Foto: Louis van de Vuurst.
Vanuit de Engelenbak bekeken ruim 170 oud-Ajacieden de wedstrijd. Vanuit de Engelenbak bekeken ruim 170 oud-Ajacieden de wedstrijd.
Eyong Enoh stond de piepjonge defensie bij. Eyong Enoh stond de piepjonge defensie bij.
Aras Özbiliz was de vervanger van Miralem Sulejmani. Aras Özbiliz was de vervanger van Miralem Sulejmani.
Lorenzo Ebecilio in duel met Mark van der Maarel. Lorenzo Ebecilio in duel met Mark van der Maarel.
Jong Ajax-speler Dico Koppers fungeerde tegen FC Utrecht als linksback. Jong Ajax-speler Dico Koppers fungeerde tegen FC Utrecht als linksback.
Theo Janssen bleef in de tweede helft achter in de kleedkamer met een liesblessure. Theo Janssen bleef in de tweede helft achter in de kleedkamer met een liesblessure.
Siem de Jong nam de aanvoerdersband over van Janssen. Siem de Jong nam de aanvoerdersband over van Janssen.
Koppers hield zich prima staande tegenover de Domstedelingen. Koppers hield zich prima staande tegenover de Domstedelingen.
Vurnon Anita in een kopduel. Vurnon Anita in een kopduel.
Nicolas Lodeiro had een prima kans in de 68e minuut. Nicolas Lodeiro had een prima kans in de 68e minuut.
Toch kwam FC Utrecht tien minuten na de Ajax-kans opnieuw tot scoren. Toch kwam FC Utrecht tien minuten na de Ajax-kans opnieuw tot scoren.
Ajax wacht nog steeds op de eerste Eredivisiezege in het nieuwe kalenderjaar. Ajax wacht nog steeds op de eerste Eredivisiezege in het nieuwe kalenderjaar.