Menu
Utrechtse Galgenwaard voor Ajax opnieuw onneembaar bastion

Utrechtse Galgenwaard voor Ajax opnieuw onneembaar bastion

Ook tegen FC Utrecht werd Ajax onverbiddelijk hard met de neus op de feiten gedrukt. Op de 1-0 nederlaag in de Domstad viel weinig af te dingen. Er hadden zelfs meer treffers ingezeten voor de Utrechters. De solide Ajax-defensie en prima keepende Maarten Stekelenburg voorkwamen een nederlaag met grotere cijfers. Het gebrek aan scorend vermogen brak de formatie van trainer Danny Blind opnieuw lelijk op. De onterecht geannuleerde treffer van Yannis Anastasiou bezorgde Ajax een extra zure voetbalmiddag.

Zesjes en zeventjes, tot hogere cijfers kwamen de meeste Ajacieden niet tijdens de altijd beladen wedstrijd tegen FC Utrecht. Amsterdam tegen Utrecht, de trotse hoofdstedelingen tegen de niet minder trotse Domstedelingen. Vorig seizoen onderbrak Ajax de jarenlange traditie van verliezen in stadion Nieuw Galgenwaard. Nauwelijks een jaar na de 0-2 overwinning uit het seizoen 2004-2005, wonnen de Utrechters alweer 'ouderwets' van Ajax. Het Galgenwaard-stadion is sinds zondag weer in ere hersteld als een voor Ajacieden tamelijk onneembaar bastion.

Net als na de wedstrijd tegen PSV zorgde een arbitrale beslissing voor veel gespreksstof.

Een halve minuut voor tijd leek Anastasiou de Amsterdammers alsnog naast de thuisploeg te brengen. Leek, want op basis van vermeend duw- en trekwerk tussen Nigel de Jong en de Utrechtse uitblinker Dwight Tiendalli werd de gehoopte gelijkmaker afgekeurd door arbiter Verbist.

,,Net als eerder tegen AZ, Heerenveen en PSV zaten we wat betreft de arbitrage opnieuw aan de verkeerde kant'', blikte coach Danny Blind teleurgesteld terug. ,,We hebben dit seizoen zes a zeven punten verspeeld door ons eigen onvermogen.'' Op basis van, op zijn minst, discutabele beslissingen van de mannen in het zwart is Ajax een punt of zes misgelopen, becijferde Blind.

Toch was de focus van de Ajax-coach vooral gericht op het eigen falen. Tot frustratie van de coach, gingen de Ajacieden pas écht voetballen bij een achterstand. Na een uiterst matig eerste uur kwam Ajax iets beter in de wedstrijd. Niet geheel toevallig was de tussenstand op dat moment al 1-0.

De treffer van Dwight Tiendalli was voor Ajax zuur, maar daarom niet minder fraai. Een voorzet vanaf de linkerkant werd fraai gecontroleerd door de Utrechter en speler van Jong Oranje. Tiendalli's schot verdween feilloos in het Ajax-doel.

,,Ajax speelde het eerste uur initiatiefloos'', zei Blind in zijn kritische terugblik. ,,Onze eerste helft was zelfs apathisch. We moeten durven voetballen. Dat kan als je je vasthoudt aan de goede resultaten. Utrecht durfde het initiatief wél te nemen.'' Edgar Manucharyan moest de strijd al na nauwelijks twintig minuten staken. De aanvaller, op rechts geposteerd door Blind, viel uit met een spierscheuring. Net als Manucharyan werd later in de wedstrijd ook Utrecht-goalie Joost Terol per brancard afgevoerd. De sluitpost kon niet verder vanwege een hoofdwond.

De trieste aftocht van zowel de Ajacied als de Utrechter tekende het bij vlagen rommelige duel. De thuisploeg profiteerde vooral slim van het Amsterdamse gebrek aan initiatief. De grootste kansen waren dan ook voor de ploeg van trainer Foeke Booy. Zo zag Di Tommaso zijn inzet in het zijnet verdwijnen en slaagde ex-Ajacied Darl Douglas er zelfs in de bal over een leeg Ajax-doel heen te werken.

Doelpogingen van Wesley Sneijder, van dichtbij op de doelman, en Hedwiges Maduro liepen op niets uit. Spits Markus Rosenberg was ook al weinig gelukkig in zijn acties. De Zweed zag een goede inzet nét voorlangs, en langs de verkeerde kant van de paal hobbelen.

Ajax hield zodoende een fikse kater over aan de waterkoude voetbalmiddag in de Utrechtse Galgenwaard. Minstens zo pijnlijk is dat de Utrechters Ajax passeren op de ranglijst. ,,Toch kan Ajax wel degelijk goed voetballen'', stak Utrecht-trainer Booy de gasten een hart onder de riem. Om vervolgens alsnog wat zout in nog verse wonden te strooien. ,,Dat we goed wegkwamen met de afgekeurde treffer van Anastasiou, geef ik eerlijk toe. Toch doet het allemaal weinig af aan onze teamprestatie. We hebben verdiend gewonnen.''

Bekijk ook het fotoverslag van FC Utrecht - Ajax >>