Menu
Vaak spektakel bij Ajax - FC Groningen

Vaak spektakel bij Ajax - FC Groningen

Ajax kruist zaterdagavond in eigen huis vanaf 19:45 uur de degens met FC Groningen. Een wedstrijd die meestal garant staat voor het nodige spektakel. Met name in de jaren zeventig en tachtig groeiden de onderlinge ontmoetingen in Amsterdam uit tot doelpuntrijke festijnen.

In het seizoen 1981/1982 zegevierde Ajax bijvoorbeeld met 6-1. Een jaargang later haalden de Amsterdammers de trekker vijfmaal over, ware het niet dat de Groningers die middag net zo productief waren als de thuisploeg: 5-5. Laatstgenoemde wedstrijd van 23 januari 1983 heeft dan ook de geschiedenisboeken gehaald. ,,Dat is ook niet zo gek, want het was een historische wedstrijd die we hadden moeten winnen", aldus Dick Schoenaker, de maker van de 5-3. ,,Ik scoorde voor de verandering met een kopbal uit een voorzet van Keje Molenaar."

Uiteindelijk zorgden Ronald Koeman met een rake strafschop en Ron Jans uit een vrije trap ervoor dat de Groningers in de laatste vijf minuten op gelijke hoogte kwamen. ,,Zij vierden dat echter als een overwinning", kan Schoenaker zich nog goed herinneren. ,,Ook Jans wordt nog altijd herinnerd aan de 3-3 die hij maakte. Dat was echt een diagonale pegel vanaf de zestienmeter in de kruising."

Koeman
Behalve Schoenaker behoorden ook Johan Cruijff, Piet Schrijvers en Leo van Veen tot de routiniers van Ajax dat een 5-3-voorsprong uit handen gaf. Al werden twee laatstgenoemden
vroegtijdig naar de kant gehaald door trainer Aad de Mos ten faveure van Hans Galjé en Jan Mölby.
Ook het elftal van FC Groningen had aan kwaliteit geen gebrek. ,,Ronald Koeman was toen nog middenvelder en je kon aan hem zien dat hij al een stuk verder was dan broer Erwin, die eveneens op het middenveld speelde. Ronald was echt hét talent van Groningen. We waren dan ook blij dat hij na dat seizoen naar Ajax kwam."

Hoewel beiden tien jaar scheelden, groeiden Schoenaker en Koeman later bij Ajax uit tot vrienden. ,,Ik had een speciale band met hem en hij was inderdaad mijn maatje. Ik heb hem nog geholpen toen hij van Ajax op dieet moest. Ik ben toen met hem naar het ziekenhuis geweest, maar een week later was hij alweer klaar met dat dieet", lacht de middenvelder die ruim driehonderd wedstrijden voor Ajax speelde.

Broer van Guus Hiddink
Verder bestond de aanval van de Groningers uit onder anderen de vleugelspelers Jans en Bud Brocken, die ook geen onbekende was van Schoenaker. ,,Met Bud heb ik nog een paar keer in Oranje gespeeld. Hij was een echte rechtsbuiten met kalk aan de schoenen en een goede voorzet." Achterin deelde Karel Hiddink de lakens uit bij de Noorderlingen. ,,Hij is de jongere broer van Guus. Ik heb met hem nog samengespeeld bij De Graafschap. Hij was volgens mij een linkspoot, maar een heel ander type dan Guus. Dat was meer een ouderwetse nummer tien."

Een seizoen voor die historische 5-5-wedstrijd maakte Ajax in eigen huis nog korte metten met FC Groningen: 6-1. ,,Dat was het seizoen waarin we, evenals een jaar later, kampioen werden met 117 doelpunten voor", weet de dertienvoudig international. Ajax leidde bij rust met 2-0 door treffers van Tscheu la Ling en Wim Kieft. In het tweede bedrijf werd de trekker overgehaald door achtereenvolgens Gerald Vanenburg, Molenaar en opnieuw Ling en Kieft. Bert Wiebing redde vijf voor tijd de eer voor de bezoekers.

Uitslagen als 5-5 en 6-1 liggen zaterdag in de ArenA vermoedelijk niet in het verschiet. Al zou het Schoenaker als toeschouwer wel kunnen bekoren. ,,Ik zie bijna liever een wedstrijd waarin tien doelpunten vallen dan een wedstrijd die in een 1-0-zege eindigt met slecht voetbal."

Ajax gaat in de Eredivisie na zes speelronden aan de leiding met zestien punten. FC Groningen volgt op de achtste plaats met tien punten uit evenveel gespeelde wedstrijden. Tevens is het aantal spelers met een Ajax-achtergrond opvallend in de selectie van trainer Erwin van de Looi.
Sergio Padt, Johan Kappelhof, Lorenzo Burnet en Jarchinio Antonia haalden in Amsterdam echter nooit het eerste elftal. Dat in tegenstelling tot Rasmus Lindgren, Danny Hoesen en Hedwiges Maduro, die deze zomer na omzwervingen langs Valencia, Sevilla en PAOK Saloniki in Groningen neerstreek.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto: Ajax Erfgoed