Menu
Vader Sneijder: 'Niet de eerste keer'

Vader Sneijder: 'Niet de eerste keer'

De contractondertekening van Rodney Sneijder was dinsdagmiddag uiteraard een bijzonder moment voor de 19-jarige Ajacied en zijn familie. Ook vader Barry Sneijder was als vanzelfsprekend van de partij. Voor de vader van Jeffrey, Wesley en Rodney was het niet de eerste keer dat hij een van zijn zoons een contract bij Ajax zag tekenen.

Met gevoel voor humor beantwoordde hij de felicitatie van assistent-trainer Danny Blind. ,,Dit is niet de eerste keer voor mij”, zei Barry Sneijder nadat de inkt van de handtekeningen was opgedroogd. Als een van de weinige vaders kan hij zeggen dat hij drie zonen in de jeugdopleiding van Ajax heeft gehad. Twee daarvan hebben zelfs de selectie van Ajax 1 gehaald. Wesley uiteraard, maar ook Rodney klopt steeds nadrukkelijker op de deur. Zijn contractverlenging was daar dinsdagmiddag een mooi bewijs van.

,,Hier staat een trotse vader. Hij is toch de jongste van de drie.” Terwijl Rodney voor de camera van Ajax TV zijn verhaal deed, sloeg Sneijder senior aan het rekenen. ,,Ik kom hier al ruim twintig jaar. Mijn oudste zoon Jeffrey (28 jaar, red.) begon op zijn zevende in de jeugdopleiding van Ajax. Daarna kwam Wesley en nu hebben we Rodney. Ik ben hier eigenlijk nooit weggeweest.”

Rodney Sneijder tekende dinsdag zijn verlengde en verbeterde contract bij Ajax. Rodney Sneijder tekende dinsdag zijn verlengde en verbeterde contract bij Ajax.

Jeffrey Sneijder verliet de jeugdopleiding van Ajax in de A2-junioren. Een reeks blessures en tegenvallers zorgden ervoor dat een loopbaan als prof niet bleek weggelegd voor de oudste van de drie broers. Het verhaal van de 26-jarige Wesley is bekend. Via Ajax en Real Madrid belandde de 74-voudig international vorig seizoen bij Internazionale, waar hij zijn prijzenkast op een onwaarschijnlijke manier bijvulde. Ook zorgde hij ervoor dat de naam Sneijder voor altijd aan een WK-finale verbonden blijft. Eerder dit jaar was er opnieuw een mijlpaal voor de familie Sneijder, met dit keer Rodney in de hoofdrol. Tijdens FC Utrecht - Ajax zat de jongste Sneijder voor het eerst bij de wedstrijdselectie van Ajax. Tot een officieel debuut kwam het echter nog niet.

Barry Sneijder volgt zijn voetballende zoons op de voet. ,,Bij Wesley zoek ik vooral de leukste wedstrijden in Milaan uit. Het is maar anderhalf uur vliegen, dus je bent er zo. Het kost daardoor niet al te veel tijd als ik even bij hem langs wil gaan. De wedstrijden van Rodney kan ik vanzelfsprekend bijna altijd bijwonen.” Over zijn eigen ‘voetballoopbaan’ kan de Utrechter trouwens vrij kort zijn: ,,Ik ben op mijn vijftiende gestopt met voetballen, dus je kan met recht zeggen dat ze het allemaal zelf gedaan hebben.”

Over de ontwikkeling van Rodney, al sinds 2000 bij Ajax, zei vader Sneijder: ,,Hij werkt er keihard voor om dit te bereiken. Soms is het natuurlijk wel lastig voor hem, want hij staat voor de buitenwereld natuurlijk altijd in de schaduw van Wesley. Maar hij pakt het goed op. Je moet ze ook niet met elkaar vergelijken. Eenieder is zoals hij is. Bovendien gunnen de broers elkaar alles. Ze hebben veel aan elkaar en zijn ook niet jaloers. Voor alle drie geldt: ze helpen elkaar waar ze kunnen.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

Uit de oude doos: vader Sneijder bij de ondertekening van het contract van de toen 16-jarige Wesley. Uit de oude doos: vader Sneijder bij de ondertekening van het contract van de toen 16-jarige Wesley.