Menu
Vakantie: Luxe, maar wel even wennen

Vakantie: Luxe, maar wel even wennen

Het is voorbij. Dik 2 weken kerstvakantie. Dat is voor de jongens van de jeugdopleiding van Ajax een zee aan vrije tijd. Meestal duren de vakanties namelijk akelig kort. Afgelopen zomervakantie hadden de jongens bijvoorbeeld maar 2 weken echt vrij. Omdat de schoolvakantie dit jaar pas laat in juli viel en de voorbereidingen voor het nieuwe voetbalseizoen gewoon begin augustus van start gingen.


Ellen Dikker is columniste en moeder van een jonge Ajacied. Maandelijks deelt zij haar ervaringen als voetbalmoeder in haar blog Toekomstperspectief op Ajax.nl. Vandaag de laatste aflevering in de serie.


Sindsdien wordt er voluit getraind. Op 5 daagjes herfstvakantie na werken de jongens week in week uit een intensief programma van school en voetbal af. Vier keer per week vertrekken ze ‘s morgens vroeg van huis om pas tussen 20:00 en 21:00 uur weer huiswaarts te keren. Met de wedstrijd van zaterdag erbij is vrije tijd dus een schaars goed.

Na het kerstdiner 19 dagen onderdompelen in volstrekte leegte

Dus stel je voor. Het team van mijn zoon had op 19 december een afsluitend kerstdiner op de club en mocht zich daarna 19 dagen onderdompelen in volstrekte leegte. Dat is niet alleen een ongekende luxe, dat is ook nogal verwarrend. De eerste dagen stuiterde mijn zoon door het huis.

Het ene moment vlogen de ballen me om de oren, even later rende hij plotseling op me af om vlak voor mijn voeten met een woeste sliding tot stilstand te komen. Gek werd ik ervan. Totdat ik me realiseerde dat hij zijn energie niet kwijt kon. Zijn dagelijkse shot van 2 uur topsport hield ineens op. Dit was een cold turkey.

Het kerstdiner met Ajax O13.
Het kerstdiner met Ajax O13.

En inderdaad, na een paar dagen werd hij rustiger. Dat hoorde ik ook van andere ouders. De jongens moesten er even inkomen, maar daarna werd het vakantieritme hartelijk omarmd. Beetje hangen in pyjama op de bank. Keertje naar de film. Potje monopoly. PlayStationen totdat vader of moeder het genoeg vindt. Een keer logeren bij een vriend.

Opeens slaat de voetbalkoorts weer toe

En dan opeens slaat de voetbalkoorts weer toe. Vertrekken de mannen hongerig naar het voetbalveldje in de straat om daar een potje te voetballen tegen de kinderen uit de buurt. Of was de kerstbrunch bij opa en oma heel gezellig, maar trekt het Cruyff Court om de hoek te sterk om lang uit te buiken. Of worden ze uitgenodigd voor het traditionele kersttoernooi in de plaatselijke sporthal. Af en toe moet dat lijf bewegen, daar is geen kruid tegen gewassen.

Gelukkig heeft Ajax de jongens niet helemaal met lege handen de vakantie in gestuurd. Ze kregen allemaal een pakket papier mee naar huis met oefeningen om hun lichaam in conditie te houden. Belangrijke voetbalspieren moeten lenig blijven. Vooral de liezen en hamstrings komen aan de beurt. En als klap op de vuurpijl zit er een opdrukschema bij waardoor de jongens zich op de laatste vakantiedag 50 keer moeten kunnen opdrukken.

Liesoefeningen tijdens de vakantie met kleine broer.
Liesoefeningen tijdens de vakantie met kleine broer.

Zondagavond ging mijn zoon weer op tijd naar bed. De vakantie was omgevlogen, vond hij. In school had hij nog niet veel zin, maar naar de trainingen bij Ajax keek hij wel weer uit. ,,Ik ben weer helemaal opgeladen”, zei hij.

En om me te overtuigen trok hij een sprintje naar z’n slaapkamer. Ik geloofde hem meteen. Volgens mij is hij helemaal klaar voor de tweede seizoenshelft. En dat is maar goed ook, want deze week worden er testjes gedaan bij Ajax. Eens kijken of ze zich inderdaad 50 keer kunnen opdrukken.

Lees ook: Iedereen loopt wel eens binnen bij de fysio

Tekst: Ellen Dikker
Beeld: Ajax.nl/Ellen Dikker