Menu
'Vakantiegangers' starten in eigen tempo

'Vakantiegangers' starten in eigen tempo

Hoe loop je een trainingsachterstand van twee weken zo snel en verantwoord mogelijk in? Door in je eigen tempo te beginnen en niet te veel hooi op je vork te nemen, zo bleek maandagochtend bij de Amsterdam ArenA, waar de Ajacieden Hatem Trabelsi, Angelos Charisteas, Ryan Babel, Urby Emanuelson, Hedwiges Maduro en Kenneth Vermeer zich meldden voor hun eerste training van het seizoen.

Vermeer was de enige van het zestal die direct vol aan de bak mocht. De van Jong Ajax overgehevelde keeper trainde samen met de andere doelverdedigers Maarten Stekelenburg, Bogdan Lobont en Hans Vonk. De overige vijf nieuwkomers werkten een eigen programma af onder leiding van conditietrainer René Wormhoudt. ,,We hebben het nog behoorlijk rustig aan gedaan", vond Maduro. ,,Morgen trainen we in ieder geval ook nog apart van de groep. Wij mogen dan ook nog ´s middags aan de bak, als de rest vrij heeft. Wanneer we zullen instromen is nog niet zeker."

Net als Emanuelson, Babel en Vermeer had Maduro een verlate vakantie van drie weken, na de uitschakeling van het Nederlands elftal voor spelers tot twintig jaar op het WK in eigen land. Trabelsi en Charisteas mochten langer wegblijven omdat ze met respectievelijk Tunesië en Griekenland meededen aan het toernooi om de Confederations Cup. In zonnige condities op de Canarische Eilanden rustte Maduro vooral veel uit. ,,Dat hadden ze ons ook geadviseerd. We konden het beste helemaal niets doen. Maar de meeste jongens hebben vorige week toch al weer een beetje loopwerk gedaan."

Lopen vormde ook de hoofdmoot van de eerste training voor de ´vakantiegangers´, al kwam de bal er in de meeste oefenvormen ook aan te pas en hoefden Trabelsi, Charisteas, Babel, Emanuelson en Maduro geen moment echt voluit te gaan.

Voor Kenneth Vermeer lag dat anders. De doelman werkte samen met zijn collega-keepers een pittige training af, waarbij voor hem nergens een uitzonderingspositie werd gecreeërd. Aan alle oefeningen diende hij voluit mee te doen. Dat was hem na afloop ook aan te zien: met witte strepen van het opgedroogde zweet op zijn voorhoofd zocht Vermeer weer de kleedkamer op. ,,Ik vind het niet erg dat ik meteen voluit moest. Als keeper moet dat kunnen. Voor veldspelers ligt dat anders."

Daarmee sloeg Vermeer de spijker op zijn kop, want voor de nieuwelingen was het ongetwijfeld geen doen geweest om dit keer al aan de groepstraining mee te doen. De afwerkoefeningen aan het begin van de training waren allicht nog geen probleem geweest. Maar daarna kwam trainer Danny Blind weer eens op de proppen met de steeds terugkerende loopvorm, waarbij tweetallen rondjes lopen met grote tempowisselingen.

Vanmiddag om 15.00 uur volgt er nog een training.