Menu
Valse start voor Ajax

Valse start voor Ajax

Ajax kende een teleurstellende ouverture van het nieuwe seizoen. De Ajacieden verslikten zich onverwachts in Willem II: 2-1. De eerste stappen in de competitie bleken misstappen. ,,Er is een hoop werk aan de winkel’’, concludeerde Marco van Basten.

Marco van Basten blijft na het verloren duel teleurgesteld achter in de dug-out. Marco van Basten blijft na het verloren duel teleurgesteld achter in de dug-out.

De Ajacieden moeten zich de eerste competitieronde vooraf heel anders hebben voorgesteld. De treffer van Miralem Sulejmani gold achteraf als hét hoogtepunt tijdens het eerste officiële Ajax-duel van de voetbaljaargang 2008-2009. De Serviër joeg de bal van grote afstand en met veel gevoel fraai voorbij de kansloze doelman Michael Aerts. Gesteund door de vroege openingstreffer leken de Amsterdammers nog een mooie voetbalavond tegemoet te gaan.

Vooral Luis Suarez had de voorsprong nog voor de rust kunnen uitbouwen. De Uruguayaan liet bij vlagen mooie staaltjes zien, maar schoof de bal telkens naast of over. Ook de kansen die andere Ajacieden misten, kwamen de gasten uiteindelijk duur te staan. Een avond die goed begon, liep uiteindelijk heel anders af. De eerste stappen in het gloednieuwe seizoen bleken misstappen.

,,In de voorbereiding hebben we weinig in deze samenstelling kunnen spelen en hadden we het soms ook al moeilijk’’, keek trainer Marco van Basten teleurgesteld terug. ,,De laatste wedstrijden tegen Arsenal, Internazionale en Murcia verloren we ook. Er is een hoop werk aan de winkel. Ik ben teleurgesteld, dat moge duidelijk zijn. Dit verlies mogen we onszelf aanrekenen; we hebben niet goed gepresteerd. Laten we ons nu focussen op onze volgende wedstrijd, over twee weken thuis tegen Roda JC.’’

Van alle spelers die zaterdagavond hun debuut als Ajacied maakten, zal vooral Evander Sno zijn eerste wedstrijd in de hoofdmacht snel willen vergeten. Voetballend droeg de nieuwkomer nog wel een nuttig steentje bij op het middenveld van Ajax. ,,Op basis van de laatste training had ik wel verwacht dat ik zou spelen’’, keek Sno terug. ,,Maar het was wel verrassend dat ik direct mocht beginnen. Dat was toch wel mooi.’’

Toch duurde de debuutwedstrijd van Sno duurde minstens zeven minuten te kort. Na een ongelukkig ogende botsing met Mehmet Akgün werd de Ajacied resoluut van het veld gestuurd door scheidsrechter Pieter Vink.

Van Basten plaatste achteraf vraagtekens bij de rode kaart van Sno, een van de beslissende momenten in de wedstrijd. ,,Helaas is het niet meer om te draaien. Maar volgens mij gingen twee spelers een kopduel aan…’’

Ook het lijdend voorwerp zelf, Evander Sno, was na afloop nog altijd verbaasd. ,,Het past helemaal niet bij mijn speelstijl om een speler te raken, ik heb ook niets gevoeld’’, keek Sno voor de camera van Ajax TV terug. ,,Dat de scheidsrechter floot was prima. Maar het verbaasde mij wel dat ik direct rood kreeg. Ik hoop de mensen die er iets mee kunnen, de beelden nog eens goed terug zullen zien.’’

Na de treffers van Frank Demouge - hij verzorgde kort na rust de gelijkmaker - en Akgün moest Ajax zich met tien man nog langszij proberen te worstelen. De Amsterdammers slaagden niet in die missie. Ook niet omdat de fysiek stevige Tilburgers hun voorsprong met passie en een ongebreidelde werklust verdedigden. Ook de invallers Gregory van der Wiel, Jeffrey Sarpong en Dario Cvitanich konden weinig meer uitrichten. Naast Sno beleefden ook Cvitanich en Oleguer weinig lol aan hun debuut.

Zo eindigde de uitwedstrijd net als twee jaar terug. In een deceptie voor de ploeg uit Amsterdam. Destijds betrof het de laatste competitiewedstrijd van het seizoen 2006-2007 en treurden de Ajacieden om een nipt misgelopen landstitel. Anderhalf jaar later betreft het een valse start van een gloednieuw seizoen. Ajax heeft deze keer nog 33 competitiewedstrijden de tijd om de goede vorm te hervinden en de opgelopen schade te repareren.

Bekijk binnenkort op Ajax TV de samenvatting en reacties van onder meer Evander Sno en Rasmus Lindgren.
Ga nu alvast naar de website van Ajax TV >>