Menu
Valse start voor Ajax

Valse start voor Ajax

PEC Zwolle presteerde het opnieuw. Na de historische knock-out in de KNVB Bekerfinale 2014 versloeg de ploeg van Ron Jans Ajax ook in de strijd om de Johan Cruijff Schaal XIX. In de Amsterdam ArenA won PEC de seizoensouverture zondag met 1-0.

De strijd om de Johan Cruijff Schaal was een herhaling van de laatste bekerfinale. Op 20 april overklaste PEC Zwolle de Ajacieden op vele fronten, met een 5-1-nederlaag als resultaat. Die historische schrobbering kon logischerwijs niet meer worden hersteld. Een beter resultaat (lees: winst) in de strijd om de Johan Cruijff Schaal XIX zou het leed - enige maanden na dato - toch nog iets verzachten. Het was het verhaal van de pleister en de wond. Maar in plaats van een doekje voor het bloeden, werd er door de Zwollenaren zout in Amsterdamse wonden gestrooid. PEC is hard op weg een heuse angstgegner te worden voor Ajax.

Een week na de afsluitende oefenwedstrijd in de voorbereiding tegen Benfica schonk Frank de Boer dezelfde elf Ajacieden het vertrouwen tegen cupfighter PEC Zwolle. De kampioen van de Eredivisie haalde vooral in de eerste helft in het Estadio da Luz een hoog niveau. Het resultaat was een knappe 0-1-overwinning op Benfica, finalist van de laatste UEFA Europa League. Ajax leek klaar voor het échte werk in de nationale competities. Een week voor de start van de Eredivisie incasseerden de Amsterdammers een psychologische tegenslag.


Ajax buigt het hoofd na een nieuwe nederlaag tegen PEC Zwolle. Ajax buigt het hoofd na een nieuwe nederlaag tegen PEC Zwolle.

Kenneth Vermeer was tegen PEC nog altijd de vervanger van de vakantievierende WK-ganger Jasper Cillessen. De goalie benutte overigens zijn laatste vakantiedag wel om zijn club in de ArenA aan het werk te zien. Voor de overige WK-gangers, Joël Veltman en Daley Blind (al trainde hij afgelopen week alweer op de Toekomst), gold hetzelfde. Ook de geblesseerde Ricardo van Rhijn keek toe vanaf de volgepakte tribunes.

In het Cruijff Schaal-duel begroette het publiek liefst drie Ajax-debutanten. Arek Milik kreeg het vertrouwen als startende spits. Ook Nick Viergever was bij de aftrap debutant. De vandaag ook 25 jaar geworden Viergever begon als controleur op het middenveld. De ex-AZ’er beleefde overigens weinig lol aan zijn eerste officiële wedstrijd in het Ajax-shirt. Viergever liep bij een kolossale kans in de beginfase (inzet op de paal, na voorwerk Davy Klaassen) een kniewond op en werd in de kleedkamer gehecht. De middenvelder kon vervolgens verder, maar toen de wond na 38 minuten weer was opengesprongen moest de pechvogel zich na 38 minuten alsnog laten wisselen. Thulani Serero was zijn vervanger. Na de rust maakte ook Anwar El Ghazi zijn officiële Ajax-debuut. De topscorer van de voorbereiding (8 doelpunten) verving na een klein uur spelen linksbuiten Ricardo Kishna.

Het traditionele treffen tussen de bekerwinnaar en landskampioen kende een rommelige eerste helft. De doelmannen Diederik Boer en Vermeer konden af en toe aan de bak; van een kansenregen was het hele duel nauwelijks sprake. Vijf minuten nadat Boer de inzet van Viergever op de paal zag belanden, tekende Mustafa Saymak voor de eerste Zwolse kans. Hij liftte de bal over Vermeer, tot óp het dak van het doel. Het was stuivertje wisselen. Boer bokste de vrijetrap van Schöne uit de doelmond. Even later deed Vermeer hetzelfde bij een afstandsknal van Ben Rienstra. Ajax slaagde er slechts moeizaam in de Zwolse verdedigingsmuur te slechten. Ajax bleef ver verwijderd van het niveau dat de ploeg afgelopen week een helft lang haalde tegen Benfica.

Ook in de tweede helft viel er voor Amsterdamse fans helaas weinig te genieten. Schöne was met een nieuwe vrijetrap dicht bij een treffer. De inzet van de Deense Ajacied zeilde maar net naast. Het was een dure misser, want een minuut later sloeg Zwollenaar Stef Nijland wél toe. Balverlies van Serero kwam de officieel uitspelende Ajacieden daarmee duur te staan. Kamohelo Mokotjo pikte op en bracht Nijland in stelling: 1-0. De ‘bezoekers’ bleken ook in het restant niet bij machte een doelpunt te maken. Vermeer en Boer werden nog wel getest, maar bogen noch braken. De Zwolse goalie liet in de slotfase zelfs van zich spreken met twee, kort achter elkaar verrichte saves. In een tijdbestek van slechts een handvol tellen keerde de routinier inzetten van Niklas Moisander en Davy Klaassen.

Nicolai Boilesen sprong zijn keeper in de slotseconden bij door een inzet van Jesper Drost vlak voor de doellijn te keren. Met de 1-0-overwinning slaagde PEC Zwolle er opnieuw in Ajax te vloeren. Voor de 33-voudig landskampioen uit Amsterdam begon het nieuwe voetbaljaar daarmee met een onvervalste valse start…

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst


Kenneth Vermeer keepte een goede wedstrijd, maar werd toch één keer gepasseerd. Kenneth Vermeer keepte een goede wedstrijd, maar werd toch één keer gepasseerd.
Arek Milik kwam niet tot scoren in zijn eerste officiële optreden voor Ajax. Arek Milik kwam niet tot scoren in zijn eerste officiële optreden voor Ajax.
Anwar El Ghazi maakte als invaller zijn officiële debuut voor Ajax 1. Anwar El Ghazi maakte als invaller zijn officiële debuut voor Ajax 1.
Voor aanvang van de wedstrijd werd een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de ramp met de vlucht MH17. Voor aanvang van de wedstrijd werd een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de ramp met de vlucht MH17.
Jasper Cillessen was er ook bij in de Amsterdam ArenA. De doelman van Oranje begint maandag aan het nieuwe seizoen. Zijn collega-internationals Daley Blind en Joël Veltman zaten ook op de tribune. Jasper Cillessen was er ook bij in de Amsterdam ArenA. De doelman van Oranje begint maandag aan het nieuwe seizoen. Zijn collega-internationals Daley Blind en Joël Veltman zaten ook op de tribune.
De spelers van Ajax en PEC droegen kinderen het veld op. Dit om aandacht te vragen voor kinderen met een spierziekte. De spelers van Ajax en PEC droegen kinderen het veld op. Dit om aandacht te vragen voor kinderen met een spierziekte.
Eerste officiële elftalfoto van seizoen 2014-2015. Eerste officiële elftalfoto van seizoen 2014-2015.
Nick Viergever liep een kniewond op en werd voortijdig naar de kant gehaald. Hier torst hij nog één van de jongeren met een spierziekte het veld op. Nick Viergever liep een kniewond op en werd voortijdig naar de kant gehaald. Hier torst hij nog één van de jongeren met een spierziekte het veld op.
Ricardo Kishna was niet beslissend, zoals vorige week tegen Benfica. Ricardo Kishna was niet beslissend, zoals vorige week tegen Benfica.