Menu
'Van Basten bezorgde me kippenvel'

'Van Basten bezorgde me kippenvel'

Supporters zijn er in alle soorten en maten. Iedereen beleeft Ajax op zijn eigen manier. In deze aflevering vertelt Alex de Mol uit Veghel wat Ajax voor hem betekent.

Supporter: Alex de Mol
Leeftijd: 32 jaar
Woonplaats: Veghel
Seizoenkaarthouder: Ik heb al zo’n dertien jaar een seizoenkaart.

Fan van Ajax sinds:
,,Vanaf mijn vierde, zo ongeveer. Mijn vader en broer waren ook Ajax-supporters, dus dat zal ongetwijfeld hebben meegespeeld.”

Eerst bezochte Ajax-wedstrijd:
,,Dat is een wedstrijd tussen Den Bosch en Ajax geweest ergens in het begin van de jaren tachtig. We gingen bijna altijd naar Den Bosch - Ajax omdat we uit die omgeving komen. Maar wanneer precies de eerste keer was, weet ik niet meer. Ook een uitslag staat me niet meer bij. Ik weet alleen nog wel dat Den Bosch in die tijd nog behoorlijk meedeed in de eredivisie. ”

Met wie ga je naar de wedstrijden van Ajax:
,,Met mijn broer en nog een aantal kennissen en vrienden. Meestal zijn we een paar uur van tevoren aanwezig. Dan gaan we eerst even gezellig wat drinken en daarna naar het stadion.”

Mooiste Ajax-moment:
,,Het winnen van de Champions League in 1995 blijft toch het hoogtepunt. De finale heb ik thuis gekeken met mijn broer en mijn vader, die toen nog leefde. Dat was gewoon een groot feest. Waar ik ook echt van heb genoten is het afscheid van Danny Blind en Jari Litmanen.”

Mooiste Ajax-doelpunt:
,,Het doelpunt van Wim Jonk in het eerste finaleduel van de UEFA Cup in 1992 tegen Torino. Met een prachtig afstandsschot zette hij Ajax op 1-0. Die wedstrijd in Italië eindigde in 2-2 en daarmee was de basis gelegd voor de eindzege.”

Favoriete Ajax-speler op dit moment:
,,John Heitinga. Hij begint toch een beetje het icoon van de club te worden. Zijn mentaliteit is geweldig: hij is echt een bikkel. Jaap Stam behoorde ook tot mijn favorieten. Vooral omdat hij als oud-PSV'er bij de overstap maakte naar Ajax. Dat vonden ze hier in Brabant niet zo leuk.”

Favoriete speler uit de Ajax-historie:
,,Dat is Marco van Basten. Hij was gewoon het schoolvoorbeeld van mooi voetbal. Ik kan me nog een wedstrijd herinneren in de ArenA waarin het ‘Oranje van de Eeuw’ tegen een team van bekende buitenlanders speelde. Van Basten, die natuurlijk al lang gestopt was, nam op een gegeven moment de bal fantastisch aan en schoot op de paal. Ik kreeg er kippenvel van, zo mooi. Dudek stond bij de tegenpartij op het doel. Je zag hem ook vol bewondering kijken.”

Favoriete club naast Ajax?
,,In Nederland heb ik helemaal geen club naast Ajax. Maar van de buitenlandse clubs gaat mijn voorkeur uit naar Arsenal. Die ploeg speelt altijd aanvallend combinatievoetbal. Vroeger keek ik ook graag naar Napoli, maar dat was vooral in de tijd dat Maradona daar speelde.”

Ajax is voor mij…
,,Alles. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan de club denk.”