Menu

Van Basten: 'Cruijff ziet het in ons zitten'

De belangstelling voor Marco van Basten na de training van Jong Ajax was vanochtend bijzonder groot. De oud-Ajaxspits wordt mogelijk eindverantwoordelijk voor het Nederlands Elftal. "Vanochtend hebben we gesproken met Ajax en de KNVB. Alle partijen hebben de intentie uitgesproken om een overgang mogelijk te maken. Daarbij wil Ajax natuurlijk de tijd hebben een goede opvolger te vinden. Wanneer we vervolgens bij de contractonderhandelingen geen rare eisen op tafel leggen dan verwacht ik dat het rond komt", aldus Van Basten.

De afgelopen dagen zijn, net als voor John van ’t Schip, ook voor Van Basten hectisch geweest. De coach, die 172 wedstrijden voor het eerste elftal van Ajax speelde, gaf na zijn actieve loopbaan aan het trainersvak via geleidelijke stappen omhoog onder de knie wilde krijgen. Een overgang naar het hoogste ambt in de voetballerij leek dan ook onwaarschijnlijk. Van Basten: “Dat is ook wel zo, maar als je wordt gevraagd voor zo’n functie dan is dat niet iets waar je zomaar nee tegen zegt. Het is een ongelooflijke uitdaging en eer. Bovendien ga ik het niet alleen doen, maar met met John”, vervolgens glimlachend, “Ach, ik ben altijd al onberekenbare spits geweest, zullen we maar zeggen.”

De werkwijze bij het Nederlands Elftal zal niet veel verschillende met de aanpak zoals die bij Jong Ajax is. Met dien verstande dat Van Basten namens het Nederlands Elftal de pers te woord zal staan en dus ook verantwoording zal gaan afleggen. “Dat is ook het enige verschil. John en ik willen werken zoals we dat nu doen en nog blijven doen. Ik zal alleen bij het Nederlands Elftal meer naar buiten treden. Daarbij realiseren we ons heel goed dat de beslissingen die we nemen een veel grotere impact hebben dan bij Jong Ajax. Dat zal in het begin zeker wennen zijn. Maar ik heb er ondanks dat alle vertrouwen in dat dit kan slagen. En Cruijjf ziet het in ons zitten. Dat speelt natuurlijk mee.”