Menu
Van Basten hoopt op eerste uitzege

Van Basten hoopt op eerste uitzege

Als het aan trainer Marco van Basten ligt stapt Ajax woensdagavond in Almelo voor de eerste keer dit seizoen met drie punten van het veld na een uitwedstrijd . ,,Ik heb veel zin om die eerste overwinning binnen te halen."

In de perskamer van de Amsterdam ArenA blikte de coach samen met doelman Kenneth Vermeer vooruit op het treffen tegen Heracles. ,,Ze zijn in de winning mood", vertelde Van Basten. ,,Tot nu toe hebben zij het uitstekend gedaan. Er is veel enthousiasme in hun spel en bij hun publiek." De ploeg van trainer Gert Heerkens oogst dit seizoen veel lof door de positieve spelopvatting, wat resulteert in een huidige zevende plaats. ,,Er zit veel lijn en structuur in hun spel. Als je Heracles van achteruit laat voetballen dan kom je in de problemen."

Van Basten blikte terug op de wedstrijd van afgelopen zondag tegen NEC. ,,We moeten met gezonde kritiek naar ons spel blijven kijken. Er zijn nog wat dingen voor verbetering vatbaar. Dit soort processen hebben nou eenmaal wat tijd nodig." Over de opvallende wissel van Gabri vlak voor de rust meende Van Basten: ,,Er was weinig bijsluiting vanaf het middenveld. De wissel had niets met de prestatie van Gabri te maken, maar we moesten iets proberen te herstellen. Dat is mijn fout geweest." Inmiddels heeft de trainer het een en ander aan de middenvelder uitgelegd. ,,Hij accepteerde het wel, maar leuk vond hij het natuurlijk niet. Dat lijkt mij logisch voor een speler van zijn kaliber."

Een treffen met de Almeloërs is steevast aanleiding om het over de kunstgrasmat in het Polman Stadion te hebben. ,,Het liefst heb ik een goed voetbalveld met natuurgras", vond de coach. Voor Vermeer is het spelen op de kunstsprieten geen probleem. ,,Ik ben wel wat gewend qua kunstgras. Voor het duiken en vallen maakt het niet echt uit, daar denk je niet aan. Wel is kunstgras vaak sneller. Daar moet je rekening mee houden." De doelman en zijn teamgenoten kregen geen kans om in aanloop naar de wedstrijd op het kunstgras van de Toekomst te trainen. ,,Ik was het wel van plan", vervolgde Van Basten. ,,Na overleg met de staf hebben we daar toch van af gezien. Het schijnt dat spelers vaak wat last krijgen van pijntjes als ze een dag voor de wedstrijd op kunstgras trainen. We willen geen risico's lopen."

Te meer omdat de ziekenboeg behoorlijk vol is. Vlak voor de persconferentie werd bekend dat ook Dario Cvitanich voorlopig uit de roulatie is. ,,Ik snap ook niet waarom we zoveel geblesseerden hebben. Het is wel heel vervelend al die blessures." Een MRI-scan wees uit dat de Argentijn een scheurtje in zijn hamstring heeft en zes tot acht weken uitgeschakeld is. Positief is het herstel van Eyong Enoh en Miralem Sulejmani. ,,Enoh is vorige week een paar dagen naar Kameroen geweest omdat zijn vrouw beviel. Hij zegt dat het goed gaat en is aan het optrainen. Als het goed is sluit Miralem volgende week weer aan bij de groep." Naast het drietal zullen ook Maarten Stekelenburg, Dennis Gentenaar, Mitchell Donald, Jan-Arie van der Heijden, Dennis Rommedahl, Jeffrey Sarpong en Ismaïl Aissati niet meedoen.