Menu
Van Basten steekt hand in eigen boezem

Van Basten steekt hand in eigen boezem

Marco van Basten besloot vandaag op te stappen als hoofdcoach van Ajax. Hij zag geen aanknopingspunten meer om zijn team beter te laten presteren. ,,Dan moet je durven zeggen dat Ajax beter verdient”, aldus de vertrekkende coach in een eerste reactie.

Het besluit van Van Basten hangt natuurlijk samen met de tegenvallende resultaten van dit seizoen, maar meer nog met het feit dat hij er geen vertrouwen meer in had het tij te kunnen keren. ,,Ik ben er niet in geslaagd deze groep op een constant niveau te laten presteren. Soms was het goed, maar te vaak hebben we uitglijders gemaakt”, aldus Van Basten. ,,Dan probeer je te corrigeren, veranderingen door te voeren. Maar ook dat proces verliep niet bevredigend. Ik had er een hard hoofd in dat het volgend seizoen wel zou gaan lukken. Dan moet je kritisch naar jezelf kijken en durven zeggen: ‘Ajax verdient beter’.”

Dat Van Basten de club op deze manier verlaat, doet hem pijn. ,,De beslissing is ook niet van het ene op het andere moment genomen. Ik heb er lang over nagedacht. Ik heb het hier binnen Ajax dit jaar erg naar mijn zin gehad. Ik denk ook dat de club er goed voor staat, wat betreft de structuur. Alleen de resultaten blijven achter, en daar ben ik verantwoordelijk voor.”

Van Basten weet nog niet hoe zijn toekomst er uit zal zien. ,,Daar heb ik nog helemaal niet over nagedacht”, zei hij.