Menu
Van Basten tevreden met gelijkspel

Van Basten tevreden met gelijkspel

Als Marco van Basten het overvolle perszaaltje in het Artemio Franchi Stadion betreedt, klinkt een bescheiden applausje vanuit het Italiaanse journaille. Vanaf de muur kijkt Fiorentina-trainer Claudio Cesare Prandelli grijnzend toe.

Marco van Basten werd warm welkom geheten in Florence. De vaste volgers van Fiorentina zijn de oud-spits nog niet vergeten. Marco van Basten werd warm welkom geheten in Florence. De vaste volgers van Fiorentina zijn de oud-spits nog niet vergeten.

Het Artemio Franchi Stadion, woensdag klokslag 19.00 uur. De entree van de Ajax-trainer wordt aangekondigd door een chaos aan flitslichten vanuit de catacomben van het stadion van Viola, zoals de naar de clubkleur verwijzende koosnaam van Fiorentina luidt. De vaste volgers van Fiorentina zijn de oud-spits nog niet vergeten. Als alle foto’s (van fotojournalisten en een enkele supporter) zijn gemaakt, kan de persconferentie beginnen.
Eerst krijgen de ‘thuisspelende’ journalisten - de Italianen dus - de kans om Van Basten aan de tand te voelen. De Ajacied slaat zich er, in zijn beste Italiaans goed doorheen. De oefenmeester raakt per antwoord weer meer thuis in het Italiaans. De namen van Adrian Mutu en Alberto Gilardino vallen veelvuldig. Vanuit het zaaltje én van achter de tafel die de trainer scheidt van het journaille.
Van Basten vertelt onder meer over zijn gevoel bij Fiorentina. ‘Mooie, goede voetballers’ en een ‘fanatiek publiek’, zijn de voornaamste karakteristieken die de trainer linkt aan de club uit Florence. ,,Dat zijn allemaal zaken die Fiorentina als club vooral bijzonder maken’’, voegt Van Basten daar nog aan toe. De kenmerken komen voort uit herinneringen. Van Basten speelde zelf vele wedstrijden in het Artemio Franchi. ,,Deze ploeg weet ook wat verdedigen is’’, wordt een extra en typisch Italiaans kenmerk aan de omschrijving toegevoegd. ,,Eerst geven ze je het idee dat je goed bent, om daarna ….’’
Ajax trainde woensdag in het stadion. Ajax trainde woensdag in het stadion.

De trainer uit Amsterdam maakt zijn zin bewust niet af, maar iedereen kan de puntjes invullen. In de korte stilte die Van Basten laat vallen, lijkt de grijns van Fiorentina-trainer Prandelli onheilspellend breed te worden. Rechts van de tafel hangt een metersgrote, beeldvullende selectiefoto van de trots uit Florence. De glimlachende trainer is, in zijn witte polo, exact het middelpunt tussen zijn in paars gestoken voetbalsoldaten. Van Basten noemt ook het kenmerkende paarse tenue als een fraaie karakteristiek van de Toscaanse club. Tenslotte is ook het stadion Van Basten bijgebleven. De opvallende d-vorm is inderdaad karakteristiek.
,,Fiorentina is een mooie club en een goede tegenstander’’, klinkt het vervolgens waarschuwend. Van Basten weet wat zijn spelers wél en wat zij juist niet moeten doen. ,,Het is daarom juist belangrijk om vanuit een goede organisatie te spelen. Je moet zorgen dat je niet kwetsbaar wordt. Individueel niet en als team niet. De momenten waarop je aanvalt, maken je ook kwetsbaar.’’
Opnieuw een korte stilte in het afgeladen zaaltje, dat eigenlijk beter als ‘kamertje’ kan worden omschreven. Nu is het Van Basten die, in navolging van Prandelli, een brede glimlach niet kan onderdrukken. Meer kan, of beter gezegd wil, de Ajax-trainer niet vertellen over het strijdplan voor donderdag. ,,Ik ben morgen tevreden met een gelijkspel. Wij zijn niet de bovenliggende partij. Europees gaat het puur om het resultaat. Misschien moet je jezelf aanpassen om een resultaat te behalen. Daar moet je je ook niet te groot voor voelen.’’ Op mysterieuze toon: ,,Wat niet wil zeggen dat we ons gaan aanpassen.’’
De training van Ajax werd bijgewoond door veel meegereisde Ajax-supporters. De training van Ajax werd bijgewoond door veel meegereisde Ajax-supporters.

Of de Amsterdammers kiezen voor een aanvallende opstelling of een meer behoudendere variant, wordt donderdagavond 20.45 uur pas duidelijk. Ook de woensdagavondtraining bracht de toeschouwers weinig extra duidelijkheid. De sessie was alleen de eerste twintig minuten toegankelijk voor toekijkenden. Tactische informatie viel niet te destilleren uit de warming-up en de loopoefeningen.
,,Wij hebben een jonge ploeg. Rust, tijd en vertrouwen zijn belangrijk. Dit zijn dan ook de toverwoorden die we veel moeten herhalen. De zege op Feyenoord heeft ons wel rust en vertrouwen gegeven. Het was een belangrijke wedstrijd. Niet alleen voor de spelers, maar voor de hele club. De drie belangrijke punten hebben ons wat meer rust gegeven.’’
Als speler scoorde hij ooit drie treffers in een direct duel met Prandelli. Het is een statistiek die Van Basten schouderophalend maar toch ook wel weer met enige trots tot zich neemt.
Een moment tussen speler en trainer. Een moment tussen speler en trainer.

Als uitsmijter, vlak voordat de Ajacieden zich op het veld melden voor de training, komt nog even de ‘bokstraining’ ter sprake. Dinsdag beleefden de Amsterdammers een bijzondere trainingsdag. Het was een werkdag waarop de Ajacieden, in de sportzaal in de ArenA, kennis maakten met verschillende vechtsporten. ,,Het is goed om af en toe iets anders te doen’’, legt de trainer uit. ,,Na karten en bowlen wilden we nu eens iets anders doen. Ditmaal een vechtsport. Het is altijd leuk en leerzaam om eens iets anders te doen.’’
Of de ‘bokstraining’ verwijst naar de knock-outfase van het UEFA Cuptoernooi, wil een van de Nederlandse journalisten graag weten. Beide trainers, Van Basten en zijn papieren tegenstrever aan de muur, kunnen er ditmaal allebei breeduit om lachen. Wie knock-out gaat is volgende week donderdag, na de return in de Amsterdam ArenA pas duidelijk.