Menu
Van Basten ziet Klassieker niet als cruciaal

Van Basten ziet Klassieker niet als cruciaal

Marco van Basten ziet de Klassieker niet als cruciaal voor het verloop voor de competitie. Maar de trainer kijkt wel uit naar het treffen met Feyenoord. ,,Dit zijn de wedstrijden die de Nederlandse competitie op de kaart zetten.”

Feyenoord - Ajax komt dit jaar te vroeg om te zeggen dat de uitslag van doorslaggevend belang zal zijn voor de eindstand in de competitie. ,,Daarvoor moeten er nog veel te veel wedstrijden voor worden gespeeld”, aldus de coach vrijdag op de persconferentie. ,,Beide clubs hebben geen ideale voorbereiding gehad vanwege blessures en spelers die weg waren vanwege interlandverplichtingen. We zitten eigenlijk nog in een soort van voorbereiding. Maar dat neemt niet weg dat je je wedstrijd wilt winnen.”

Van Basten moet het zondag in de Kuip doen zonder Gabri. De Klassieker komt te vroeg voor de aan zijn enkel geblesseerde middenvelder. ,,Het duurt een beetje langer dan verwacht”, zei de trainer. Ook het herstel van Ismaïl Aissati verloopt niet voorspoedig. ,,Hij heeft een scheurtje in zijn meniscus. Dat kan wel drie tot zes weken duren.” Naast Gabri en Aissati zijn ook Mitchell Donald, Jan-Arie van der Heijden en Kennedy niet van de partij vanwege fysiek ongemak. Miralem Sulejmani kan zondag waarschijnlijk wel spelen. De Serviër werd tegen FK Borac een kwartier voor tijd naar de kant gehaald omdat hij last had van zijn hamstring. Maar volgens Van Basten lijkt het mee te vallen.

Kenneth Vermeer reist zondag mee als reservekeeper naar Rotterdam. Hij krijgt de voorkeur boven Dennis Gentenaar, die zich onlangs kritisch uitliet over het feit dat hij niet meer verzekerd is van zijn positie als tweede doelman. ,,Als een speler het niet eens is met zijn trainer, moet dat niet via de pers worden uitgespeeld”, meldde Van Basten.

Naast Van Basten beantwoordde ook reserveaanvoerder Maarten Stekelenburg vrijdag de vragen van de pers. De doelman kijkt uit naar aanstaande zondag, maar waagt zich liever ook niet aan een voorspelling. ,,Op basis van de laatste uitwedstrijden tegen Feyenoord zullen de mensen zeggen dat wij de favoriet zijn. Maar ik doe daar niet aan mee.”