Menu
Van broekie tot sterkhouder in De Lutte

Van broekie tot sterkhouder in De Lutte

John Heitinga is qua bezoeken aan De Lutte de absolute recordhouder in de selectie van Ajax. Alleen enkele stafleden hebben nog meer trainingskampen in de Overijsselse plaats op hun naam staan. Aan het begin van zijn zevende trainingsweek in De Lutte haalt de 31-jarige verdediger herinneringen op.

De Lutte 2001
,,In 2001 kwam ik als 17-jarig broekie voor het eerst in De Lutte. Vanwege het jeugd-WK in Argentinië mocht ik samen met Rafael van der Vaart wat later instromen. Voor mij als A-junior was het zelfs mijn eerste echte kennismaking met Co Adriaanse en de selectie. Ineens mocht ik meedoen met het grote Ajax. Een prachtig moment. Zeker omdat ik al sinds mijn zevende bij de club rondliep. Wat ik van de eerste keer herinner is dat ik destijds heel stil in de groep was. Het was vooral een kwestie van keihard werken tijdens de trainingen en allemaal nieuwe indrukken opdoen. Gelukkig lag ik samen met mijn maatje Rafael op de kamer.”
Een maand na mijn entree bij het eerste elftal maakte ik mijn debuut tegen Feyenoord. Ik weet de datum nog precies: 26 augustus 2001. We wonnen met 1-2. Zowel die debuutwedstrijd als die paar dagen in De Lutte zijn nog altijd heel speciaal voor me. Het waren mijn eerste stappen op het hoogste niveau. Die momenten koester ik.”

De Lutte 2003
,,Dat jaar kwam ik met een heel ander gevoel in De Lutte. Ik zat inmiddels al twee jaar bij de selectie, maar vanwege een zware knieblessure was ik lange tijd uitgeschakeld geweest. Daardoor had ik bijvoorbeeld ook het trainingskamp in 2002 gemist. Tijdens mijn tweede trainingsweek in De Lutte kon ik eindelijk weer met de groep meetrainen. De tijd van alleen aan mijn herstel werken in het krachthonk was voorbij. Toch moest ik die week nog wel wat extra arbeid leveren. Oorspronkelijk zouden we dat in een sportschool vlak in de buurt van ons hotel doen, maar die bleek wegens vakantie gesloten. Vervolgens ben ik samen met Zlatan Ibrahimovic en enkele trainers met de bus richting het stadion van FC Twente gereden. Daar konden we in een gym pal naast het stadion terecht.”

Samen met Wesley Sneijder in 2005.
Samen met Wesley Sneijder in 2005.

De Lutte 2005
,,Tijdens dat trainingskamp trok ik veel met Wesley Sneijder op. Net als Rafael is Wes echt een maatje van me. We kennen elkaar al van jongs af aan en stonden toen allebei nog redelijk aan het begin van onze loopbaan. Het waren mooie momenten, lekker samen op de fiets richting het trainingsveld. Twee jaar later bleek het zowel voor hem als voor mezelf het laatste trainingskamp in De Lutte. Ik weet nog goed dat Wesley in 2007 in De Lutte tegen me zei: ik blijf bij Ajax. Even later was hij naar Real Madrid vertrokken. Een half jaar later ging ik naar Atlético Madrid. Het is een van de vele bijzondere herinneringen aan de vele bezoeken aan De Lutte.”

De Lutte 2006
,,Het trainingskamp in 2006 herinner ik me ook goed. Het was het seizoen waarin Jaap Stam naar Ajax kwam. Voor mij was dat een mooi moment. Jaap kwam als een grote speler binnen. Datzelfde gebeurde een jaar later toen Edgar Davids bij Ajax terugkeerde. Van dergelijke spelers kon ik als jonge prof alleen maar leren. Ook in die jaren lag ik met Sneijder op de kamer. Jaap en Edgar sliepen apart. Dat geldt voor mij nu trouwens ook.” En dan met een lach: ,,Blijkbaar krijg je een eigen kamer als je boven de dertig bent.”

De Lutte 2015
,,Sinds mijn terugkeer bij Ajax heb ik logischerwijs een totaal andere rol binnen de groep. Ik ben nu degene met de meeste ervaring. Die ervaring probeer ik nu over te brengen op de jonge jongens. We hebben een talentvolle groep. Er zitten een paar ruwe diamanten tussen. Het zou mooi meegenomen zijn als ik ze ook maar een kleine beetje de goede richting op kan helpen. Tijdens de training zijn er genoeg momenten waarop je even kort iets met een speler kan bespreken.”
,,Hoewel mijn rol natuurlijk compleet anders is dan tijdens mijn eerste periode bij Ajax, zijn er ook veel dingen gelijk gebleven. Deze week in De Lutte is daar een mooi voorbeeld van. Ook nu nog gaan we iedere dag op de fiets naar het trainingsveld. En dat zal volgend jaar en het jaar erna niet anders zijn. Het hoort ook wel een beetje bij de Nederlandse traditie vind ik. We blijven toch nuchtere Hollanders. Daar hoort fietsen bij. In Amsterdam fiets ik ook altijd, dus waarom hier niet?”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

John Heitinga: 'Er zitten een paar ruwe diamanten in de selectie.'
John Heitinga: 'Er zitten een paar ruwe diamanten in de selectie.'