Menu

Van Damme gelooft in kansen België

Ajacied Jelle van Damme heeft met het Belgische nationale elftal onder de 19 jaar het eerste EK-punt binnen gesleept. Tegen het favoriete Engeland eindigde de wedstrijd op een keurige 1-1. Van Damme speelde de hele wedstrijd. ,,We speelden erg goed", aldus de Ajax-Belg vanuit Noorwegen. ,,En hadden zeker kansen op winst."

In de eerste wedstrijd tegen Ierland speelde de Ajacied eveneens negentig minuten. Spelend met nummer 8 kon hij echter niet voorkomen dat België met 2-1 verloor. Volgens de spelers zelf volkomen onverdiend en de schuld de scheidsrechter, die nimmer in het voordeel van de Belgen floot. Van Damme liep in dat duel wel tegen een gele kaart op. ,,Die scheids was niet normaal", baalt de middenvelder van de Belgische ploeg nog na. ,,Op zich speelden wij niet slecht tegen de Ieren, maar we hadden flinke tegenslag. In de eerste helft werd er getrokken en geduwd in het strafschopgebied waarna de bal op mijn bovenarm komt. Geeft die scheidsrechter een penalty!"

Ook in de tweede helft werd België benadeeld. ,,Na een vrije trap komt de bal in het 16-meter gebied en onze keeper Bram Verbist (oud-Ajax, red.) gaat in duel met een Ier. Waar elke scheidsrechter af zou fluiten vanwege aanvallen van de keeper, daar liet deze doorspelen, waarna de bal het doel in rolde."

Tegen de Engelsen waren de Belgen, die op zich al zeer gelukkig zijn met het bereiken van de EK-eindronde, de underdog en waren dan ook zeer content met het punt. Dat werd door Lierse-speler Janssens acht minuten voor tijd weggekaapt. ,,Het was een goede wedstrijd", aldus huisanalyst Van Damme. ,,De begeleiding was eveneens goed en er ontstond een gelijkopgaande strijd met kansen aan beide kanten. We kwamen weliswaar 1-0 achter, maar scoorden verdiend de 1-1. In de slotfase kwamen we goed weg doordat zij op de paal schoten. Maar ook wij hadden kansen op winst."

Om zich te plaatsen voor de finale moet België afrekenen met Duitsland dat met vier punten uit twee wedstrijd de ranglijst in groep B aanvoert. Maar dan zijn de beloften er nog niet, want dan moet Ierland-Engeland nog gelijk eindigen. De winnaar van poule B speelt zondag in de finale tegen Spanje, winnaar poule A. De nummer 2 speelt de kleine finale tegen de nummer 2 van poule A.

Het duel tegen Duitsland staat vrijdag op het programma. ,,We hebben de Duitsers zien voetballen en hun volledige ploeg is goed. Ik denk dat het negentig minuten een harde wedstrijd zal zijn. Iedereen is in deze poule, die ons waarschijnlijk beter ligt dan de andere met Spanje en Tsjechië, aan elkaar gewaagd. Ook in de stand staat iedereen dicht bij elkaar. Duitsland won met 3-0 van Ierland maar speelde 3-3 tegen Engeland. Daarom is alles mogelijk. We kunnen winnen."

Voor Van Damme is wederom een plaatsje in de basiself ingeruimd. ,,Ja, dat zit wel goed", verwacht hij zelf. ,,In het nationale team speel ik links op het middenveld. In dit team speel ik dat het liefste. Bij Ajax zou ik het liefste linksback spelen, maar nu sta ik linkscentraal en dat gaat ook goed."

Uiteraard heeft Van Damme weinig van de voorbereiding van Ajax meegekregen in Noorwegen. ,,Nou, ik lees wel elke ochtend een Nederlandse krant. Sikora is naar Ajax. Dat is goed. Ajax wilde hem zo graag hebben, dus dat zal wel een goeie zijn. Ik heb in die oefenwedstrijd in het Olympisch Stadion tegen het Nederlands elftal tegen hem gespeeld. En Nourdin Boukari ook naar Ajax. Dat wist ik nog niet. Hem ken ik niet zo goed. Heeft Ajax met 3-1 gewonnen van Celtic? Dat is goed!", sluit Van Damme af.