Menu

Van Damme: 'Tof om naast Chivu te spelen'

Hij is net twee weken 19 jaar en een grote belofte bij Ajax. Dit seizoen moest hij al op het hoogste Europese podium laten zien dat hij bestand is tegen de druk. Tegen Rosenborg moest de jonge verdediger met een rode kaart het veld af. ,,Die bal met de hand tegenhouden, was op dat moment het beste dat ik kon doen", gaf Jelle van Damme als antwoord op een van jullie vragen tijdens het supportersinterview dat de dag na Ajax-Rosenborg werd gehouden.

Was het je bedoeling om hands te maken tegen Rosenborg?
Desmond Remst (Oss)

,,Aan de ene kant niet, want het was een reflex. Aan de andere kant besef je dat het het beste is wat je kon doen. Er was namelijk nog vijftig procent kans dat de keeper 'm zou pakken. Ik ben nog even blijven kijken voordat ik de trap afliep of Henk hem hield. En dat was bijna gelukt."

Wat ging er door je heen toen de scheidsrechter, in de wedstrijd tegen Rosenborg, de rode kaart voor je hield?
Gerben Bleijenberg (Veendendaal)

,,Ik kon niet protesteren, het was terecht. Natuurlijk maakte ik nog wel een gebaar van 'Kom nou, scheids'. Dat was een eerste reactie. Sommigen dachten ook dat Henk de bal pakte. Maar het was met de linkerhand, precies die hand die de grensrechter kon zien. Dat had ik direct in de gaten. Op het moment dat ik het veld afliep, besefte ik dat Lyon volgende week niets zou worden. Dat is eenmaal voetbal."

Vind je dat je geluk hebt dat je op zo'n jonge leeftijd al in het eerste van Ajax speelt?
Judith van Daarssen

,,Je moet altijd wel het geluk hebben dat iemand je op het juiste moment scout. Maar dat dwing je ook af, anders was ik nu niet bij zo'n grote club als Ajax terecht gekomen. Maar dat je een beetje geluk moet hebben, geldt voor iedereen in het leven."

Hoe nam de spelersgroep je op in de selectie? En was de sfeer hoe je verwacht had?
Peter van der Steen (Almere)

,,Erg goed. Het was aangenaam. Het is een jonge groep, het zijn jonge jongens. Het gevoel was goed."

Hé Jelle, is je broertje jaloers geworden nadat je in de basis stond?
Sander Kalkman (Aerdenhout)

,,Haha. Neuh, Siebe is een jongen van vijftien. Volgens mij is het wel tof voor hem. Ik denk ook dat het goed is voor hem, dat hij kan zien dat het haalbaar is. Zelf kan hij ook goed voetballen. Hij speelt op nationaal niveau in de jeugd van België. Net als ik, speelt hij centraal in de verdediging, alleen hij is rechtsbenig en ik linksbenig."

Hoe heb je de dubbel van vorig jaar meegemaakt? Je loopt namelijk stage bij een grote club als Ajax en je maakt meteen zoiets geweldigs mee. Hoe heb je zoiets dus ervaren?
Leon Emmel (Alphen aan den Rijn)

,,Ik vond het wel moeilijk. Ik was natuurlijk maar op stage. De titel werd uitbundig gevierd. De spelers zeiden wel 'doe toch mee, je hebt toch jouw steentje bijgedragen. Je hebt vijftien minuten gespeeld'. Maar ik had niet het gevoel dat ik had bijgedragen aan de titel. Bij het winnen van de beker kwam het iets dichter bij omdat ik toen op de bank zat. Maar ik wist niet goed hoe ik me moest gedragen."

Jelle,
Is het Nederlandse voetbal zo veel hoogstaander dan het Belgische voetbal?
Wat is voor jou het grootste verschil?

Brecht Schelstraete Drongen (België)

,,De uitvoering is anders. De snelheid van handelen is hoger en de accommodaties zijn beter. Als je hier een kleine club hebt, bijvoorbeeld RBC, dan hebben ze wel een mooi stadion waar het gezellig is. Als je in België bijvoorbeeld naar Bergen moet, is dat een ramp. Het is niet gezellig. Dat heeft wel z'n weerslag op je, want als je op zaterdagavond naar een ongezellig stadion moet, dan neemt dat wel een stuk van je motivatie weg."

Hey Jelle, wat vind je van Holland en wat mis je van België?
Groetjes Tim van der Laan(Zaandam)

,,Holland is anders. Qua wonen een stuk gezelliger. Kleine straatjes met veel dezelfde woningen. Het is rustig en aangenaam. In België heb je dat weinig. Ik mis mijn familie en mijn vrienden wel. Dat was in het begin heel moeilijk. Nu eigenlijk nog wel."

Ha Jelle, hoe heb je de omschakeling beleefd van de junioren naar de senioren qua fysieke kracht en handelingssnelheid? Was het makkelijk aanpassen? Zelf zijn dit de twee dingen waar ik zelf nog een beetje moeite mee heb.
Joris van Brug (Helmond)

,,Zelf heb ik niet zo'n probleem gehad met het omschakelen van junioren naar senioren. Het ging ook allemaal zo snel, dat ik geen tijd heb gehad om daar bij stil te staan. Ik heb gelukkig ook geen grote blessures gehad."

Beschrijf je zelf in 4 woorden
Bart Willems (Uden)

,,Rustig, sociaal. Mijn moeder zegt dat ik soms aardig ben, dus aardig en optimistisch."

Jelle,
Bij GBA had je geen basisplaats, en mocht je 2 keer invallen, luttele tijd later heb je een stek veroverd in het grote Ajax. Kan je dit wijten aan je sterke groeimarge of verwijt je GBA een gebrek aan speelkansen.
Graag had ik je via deze weg nog een schitterende carriere toegewenst.

Dirk Richard Geerinckx Brugge (België)

,,Daar is vaker over gesproken. Ik ben blij dat ik onder Frankie Vanderelst wel speelkans heb gekregen. Maar Pieter Jan Monteyne was de eerste keus van de trainer. Ik was pas achttien jaar. Ajax volgde me ook in het nationale elftal waar ik op een heel andere positie speelde, namelijk centraal op het middenveld."

Welke wedstrijd vindt jij jouw beste wedstrijd voor Ajax?
Edwin van Kersbergen (Maasland)

,,Eigenlijk de laatste twee. Tegen Feyenoord en gisteravond tegen Rosenborg. Bij beide wedstrijden zat ik er vanaf het begin goed in."

Hoi Jelle, ten eerste vind ik je een goede voetballer! Ik voetbal zelf ook. Bij een van de clubs in de hoofdklasse dames in Nederland als rechts- of linksback. Ik zelf ben altijd heel zenuwachtig voor een wedstrijd als ik weet dat ik een goede tegenstander tegen me krijg. Nou werd jij gelijk voor de leeuwen gegooid toen je tegen Inter moest voetballen tegen de "grote" jongens, als ik dat zou moeten doen zou ik stijf staan van de zenuwen nou was mijn vraag hoe kun je zo rustig blijven in de wedstrijd en ook de dagen voor de wedstrijd? Heb je dan een vast ritueel of doe je iets anders? En had ik nog een klein vraagje: heb je al een vriendin?
Kim Zanoli (Vuren)

,,Nee ik heb geen vriendin. Of je rustig blijft in een wedstrijd ligt aan je eigen persoonlijkheid. Als je rustig bent, lukt dat beter, dan als je een enerverend persoon bent. Als ik zelf zenuwachtig ben, dan helpt het wel dat ik heel diep inadem. Dan voel je het helemaal van binnen. Maar ik heb het niet zo vaak gehad dat ik heel zenuwachtig was."

Tom Soetaers, Thomas Buffel. Twee jongens die onlangs debuteerden in het Belgische nationale elftal. Ik denk dat de bondscoach niet meer om jou heen kan als je consistent blijft spelen in Ajax 1. Denk je daar zelf al over na?
René (Rotterdam)

,,Het speelt wel in je hoofd. Maar de club is het belangrijkste. Daar moet ik goed spelen, dan komt het nationale elftal er wel bij. Met de Beloften speelden we in Polen en hebben de wedstrijd gezien van de Rode Duivels. We keken naar sommige posities en vonden dat wij die eigenlijk zo konden invullen."

Hey Jelle
Wie vind jij dat de beste speler van Ajax is en vind jij het publiek van Ajax goed?

Tim (Melissant)

,,Chivu is de beste speler van Ajax. Het is zo tof om naast hem te mogen spelen. Daar krijg ik veel vertrouwen van. En het publiek is goed. Daar heb ik veel steun aan. Gisteren was ook tof. Zeker als de fans gaan zingen, dan doet dat wel iets met me."

Waar speel je liever: links of in het centrum van de verdediging? Waarom?
F. Jelmersma (Woudenberg)

,,Liever op links, want dan ben ik meer in de gelegenheid om offensiever te spelen. En daar speelde ik vroeger ook altijd."

Met wie heb jij shirtje geruild tegen Inter in Milaan?
Florian van Velthoven (Sneek)

,,Met Dalmat. Dat ging niet bewust en het maakte ook niet zoveel uit met wie ik mijn shirtje ruilde."

Ben je een voetballer die speelt met emotie en reflex of een bekeken en berekende speler? Waar stoor jij je aan in het veld? En hoe zou je dit zelf willen verbeteren?
Vincent van Beek (Driebergen)

,,Eigenlijk speel ik altijd wel eens met emotie, reflex, bekeken of berekenend. Je moet je momenten uitkiezen. Ik stoor mij aan mensen die natrappen. Dat is helemaal niet nodig. Zelf heb ik dat ook nog nooit gedaan."

Jelle, wat wil je bereiken in je carriere?
Joost van Leeuwen (Kamerika)

,,Ik hoop te slagen bij Ajax. Mocht dat zijn gelukt, dan is Engeland wel een land waar ik eventueel zou willen voetballen. Maar het belangrijkste is dat het bij Ajax goed gaat."

Zou je ooit terugkeren bij een Belgische club na je avontuur in het buitenland?
El Messaoudi Josif (Houthalen België)

,,Jazeker, aan het einde van mijn carrière of een paar jaar eerder zou ik heel graag nog een paar jaar bij Lokeren spelen. De club waar het allemaal voor mij begon. Dat is een grote droom voor mij."

Wat is je grootste droom?
Brenda (Rilland)

,,Op voetbalgebied dus nog eens spelen voor Lokeren. Misschien wel samen met mijn broertje Siebe. Maar dat kan ook in het nationale elftal. Het is nu afwachten hoe hij zich ontwikkelt. Op het andere vlak wil ik gezond blijven en gelukkig zijn."