Menu
Van de Beek: 'Ik voel veel vertrouwen'

Van de Beek: 'Ik voel veel vertrouwen'

Donny van de Beek maakte zaterdag tegen Dinamo Moskou (2-2) zijn officieuze debuut voor Ajax 1 en begon vrijdag tegen FC Nordsjælland (1-3) voor het eerst in de basis. De talentvolle middenvelder hoopt dit seizoen een grote stap richting de hoofdmacht te zetten.

Wat blijft jou bij van deze nederlaag tegen FC Nordsjælland?
,,Dat we knullige goals tegen kregen, domme doelpunten ook. We speelden met een andere manier van druk zetten, daar moesten we ook aan wennen. Het is rot dat we met 1-3 verloren hebben. Ik vond Nordsjælland een goede ploeg. Als team stonden ze goed.”

Moest jij wennen aan jouw rol? Je speelde bijna als tweede spits.
,,Ik moet ballijnen eruit halen en daarvoor moet je gewoon heel veel gecoacht worden. We spelen met een echte nummer tien, en niet meer met de punt naar achteren. Daardoor moest ik op de andere centrale man druk zetten. Dan moet het hele team daarin meegaan. Als een schakel niet goed meedoet, heeft het geen zin meer.”

Als je kijkt naar de afgelopen twee duels. Heb je dan voor jouw gevoel genoeg kunnen laten zien?
,,Op bepaalde momenten wel. We moeten als team wat beter staan. Dan kom ik beter tot mijn recht, denk ik. Er zaten mindere dingen tussen, maar ook een paar goede. Voor mijn gevoel ging het niet heel slecht. Ik merk wel dat ik steeds fitter raak.”

Is het een grote stap naar de senioren? Moet je er hard aan trekken?
,,Het was zwaar vandaag, ook vanwege het warme weer. Maar met mijn fitheid zit het wel goed. Ik heb voor mezelf getraind en met Jong Ajax zijn we twee weken eerder begonnen. Dat zijn goede stapjes geweest voor de conditie. Ik zit qua fitheid nu op zo’n 80 tot 85 procent. Er zit nog wel rek in.”

Wat zijn jouw doelen dit seizoen?
,,Zoveel mogelijk meetrainen met het eerste. En als ik bij Jong Ajax zit mezelf zo goed mogelijk laten zien en m’n ding doen. Ik kan niet echt harde doelen stellen. Natuurlijk wil ik graag zoveel mogelijk bij het eerste zitten, maar dat komt vanzelf.”

Frank de Boer is echt met jou bezig. Hij coacht je veel vanaf de kant.
,,Ik krijg veel vertrouwen. Daar ben ik blij mee. Ik denk dat ik zeker grote stappen kan gaan zetten dit seizoen. Dat is vooral de doelstelling, laat ik het dan zo zeggen.”

Een nadeel is dat er op het middenveld veel concurrentie is. Hoe ervaar jij dat?
,,Het klopt dat er veel concurrentie is. Maar door veel met die jongens in aanraking te komen, word ik zelf ook beter. Meer weerstand is alleen maar goed.”

Van wie leer jij het meest?
,,Ik leer veel van de jongens die veel ervaring hebben in de Eredivisie: John Heitinga, Jasper Cillessen, Davy Klaassen en Nemanja Gudelj. Dat zijn wel jongens die echt met mij bezig zijn.”

Wat zeggen zij dan?
,,Zij coachten bijvoorbeeld over momenten in het druk zetten. Dat ik af en toe rust moet nemen, zodat ik er op andere momenten weer kan staan. Het zijn simpele, maar belangrijke dingen.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst