Menu
Van de Beek 'Talent van de Toekomst'

Van de Beek 'Talent van de Toekomst'

Donny van de Beek is dinsdagavond tijdens de jaarlijkse Schalenavond uitgeroepen tot 'Talent van de Toekomst'. De 18-jarige blonde middenvelder die afgelopen seizoen uitblonk in Ajax A1 ontving uit handen van Wim Jonk de Sjaak Swart Trofee. Hiermee treedt Van de Beek in de voetsporen van onder anderen Davy Klaassen, die de prijs in 2012 won.

Niet alleen Klaassen, maar ook andere erkende spelmakers als Siem de Jong, Christian Eriksen, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart ontvingen in het verleden de Sjaak Swart Trofee. Ondanks het geweldige seizoen van Van de Beek vond Jonk het ontzettend moeilijk om samen met de andere trainers het Talent van de Toekomst te kiezen.

,,Natuurlijk zeg ik elk jaar dat het ontzettend lastig is om iemand te kiezen, maar dit jaar was het wel ├ęcht heel moeilijk", sprak Jonk tijdens de Schalenavond. ,,Maar als we naar alle criteria kijken waar het Talent van de Toekomst aan moet voldoen, dan is onder andere een goede mentaliteit heel belangrijk. Donny had als jongen uit de provincie in het begin moeite om zich aan te passen in Amsterdam, maar iedereen zag al snel zijn enorme potentie. Hij heeft dit jaar een geweldige ontwikkeling doorgemaakt en is een speler naar mijn hart."

Donny van de Beek verlengde begin dit jaar zijn Ajax-contract tot de zomer van 2018.
Donny van de Beek verlengde begin dit jaar zijn Ajax-contract tot de zomer van 2018.

,,Van de Beek kan op verschillende posities uit de voeten, heeft veel goals gemaakt en ook een hoop assists gegeven. Hij heeft zijn lichaam dit jaar erg goed getraind, maar zijn hoofd wat minder. Op school gaat het dit jaar iets minder, maar hij heeft me beloofd dat het helemaal goedkomt. Hij heeft bijna geen blessures gehad, maakte zijn debuut bij Jong Ajax en zat, ondanks dat hij helaas niet inviel, zelfs al een keer bij de selectie van Ajax 1", zo vervolgde Jonk zijn verhaal.

In het begin van het voorbije seizoen sprak Van de Beek al hardop uit dat hij zijn debuut in Jong Ajax wilde maken. Een jaar later zijn al heel wat wensen uitgekomen. Zo werd hij niet alleen landskampioen met Ajax A1, ook maakte hij zoals gezegd al zijn debuut in het betaald voetbal tegen Sparta Rotterdam.

Van de Beek, al sinds de D-jeugd actief in de jeugdopleiding, was uiteraard verheugd met de uitverkiezing: ,,Ik ben hartstikke blij en wil in het bijzonder mijn trainers bedanken. Ik ben veel beter geworden dit jaar. Ook al mijn medespelers wil ik bedanken. Ik ben heel erg blij mee met deze mooie prijs, bedankt!"

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees