Menu
Van de Toekomst naar het Maksimir

Van de Toekomst naar het Maksimir

De eerste kennismaking is zoet en smaakt naar meer. Siem de Jong maakte woensdag in het Maksimir Stadion zijn officieuze debuut in de Amsterdamse A-selectie. Een etmaal eerder maakte de middenvelder nog zijn speelminuten bij Jong Ajax.

,,Heel mooi dat ik hier mag staan’’, vertelt De Jong, direct na de avondtraining in het Maksimir Stadion. De Ajacied kijkt nog maar eens om zich heen. De Jong geniet zichtbaar. Tegelijkertijd stampt een legertje Kroatische vrijwilligers de tijdens de Ajax-training losgeraakte graspollen aan. Het lijkt een tafereel uit lang vervlogen voetbaltijden.

Van de Toekomst naar het Maksimir Stadion is een kleine stap. Als je Siem de Jong heet tenminste. De in het Zwitserse Aigle geboren centrale middenvelder geniet met volle teugen van zijn kennismaking met het vlaggenschip.
Dinsdagavond, halverwege het treffen met Jong ADO Den Haag, kon hij niet bevroeden dat hij een dag later in Zagreb zou zijn. In eerste instantie reageerde Jong Ajacied dan ook teleurgesteld op de beslissing van zijn trainer Adrie Koster om hem te wisselen. Dat de Jong Ajax-trainer hem uit het veld haalde, was een complete verrassing. De Jong zat eigenlijk net lekker in de wedstrijd. De eerste reactie bij de 18-jarige was er een van vertwijfeling. De sportman wilde verder; voetballen. Toen De Jong hoorde dat hij werd toegevoegd aan de A-selectie maakte de teleurstelling plaats voor blijdschap. De rechtsbenige verbindingsman, op papier pas tweedejaars A-junior, had opeens begrip voor de tactiek.

Achttien Ajacieden trainden woensdagavond in een leeg Maksimir Stadion. Achttien Ajacieden trainden woensdagavond in een leeg Maksimir Stadion.

,,Siem is goed bezig’’, lichtte Ten Cate zijn keuze voor De Jong toe tijdens de persconferentie voor de training. ,,Ik heb Jong Ajax zelf vaak aan het werk gezien. Daarbij waren ook de commentaren van de Jong Ajax-trainers Adrie Koster en Aron Winter positief. Siem is een speler met inzicht die 'op tien' kan spelen en links op het middenveld. Hij heeft bovendien dynamiek in zijn spel.’’

Woensdagochtend maakte De Jong kennis met zijn nieuwe ploeggenoten in de Amsterdam ArenA. Vanuit de voetbaltempel begonnen de Amsterdammers de reis naar Kroatië. Met een gezonde dosis spanning betrad De Jong ’s ochtends, in alle vroegte, het stadion.
,,Wat dat betreft heb ik geluk dat zoveel spelers geblesseerd zijn’’, grapt de tiener in het almaar kouder wordende Zagreb. In de grap schuilt wel een kern van waarheid. De Jong dankt zijn uitverkiezing aan de absentie van Robbert Schilder. De collega-middenvelder is nog steeds herstellende van een hardnekkige keelontsteking. Ten Cate ziet in De Jong een prima alternatief, zo liet de trainer weten tijdens de persconferentie.

Urby Emanuelson lijkt de laatste test goed te hebben doorstaan. De licht geblesseerde Ajacied doorstond de laatste training zonder klachten. Urby Emanuelson lijkt de laatste test goed te hebben doorstaan. De licht geblesseerde Ajacied doorstond de laatste training zonder klachten.

,,De training was wel even wennen’’, vertelt De Jong, die zijn derde seizoen beleeft bij de Amsterdamse club. Eerder verdedigde hij de clubkleuren van De Graafschap. Dit seizoen trainde hij alleen met Jong Ajax. ,,Ook omdat ik nog niet weet hoe ik iedereen moet noemen, is het soms lastig. De training ging verder goed. Het blijft uiteindelijk toch voetbal.’’

De Jong is nauwelijks uitgesproken als Ten Cate een vaderlijke arm om zijn nieuwste selectielid heenslaat. Het interview is afgelopen. De Ajacieden verzamelen in de spelersbus voor de terugreis naar het spelershotel. De Jong is minstens twee dagen, de duur van de trip naar Zuidoost-Europa, een volwaardig selectielid. Ook hem wacht de gang richting warme bus. De nummer 38 in de Ajax-selectie mag nu echt hopen op een officieel debuut.