Menu

Van den Ban naar Haarlem

Ajax heeft doelman Serge van den Ban uitgeleend aan HFC Haarlem. De bijna 21-jarige Haarlemmer blijft bij de Toto divisieclub tot het einde van het seizoen.

Van den Ban was na het dramatische afscheid van Stanley Menzo tweede keeper van het eerste elftal. Op de bank bij het eerste en de volgende avond keepen in het tweede team. Drukke tijden. Met het aantrekken van Bogdan Lobont belandde Van den Ban in het tweede en moest daar de strijd aan met de Australische doelman Joe Didulica. Foto Louis van de Vuurst

Als kleine jongen stond Serge van den Ban in de spits bij zijn club DCO in Haarlem. Toen de keeper van het pupillenelftal plotseling stopte, besloot de jonge aanvaller maar onder de lat te gaan staan. Heimwee naar de spitspositie heeft hij nooit gehad.

Op achtjarige leeftijd verhuisde Van den Ban naar Ajax. Met dank aan Ger Boer, zijn trainer bij DCO. Boer zei tegen Louis van Gaal, met wie hij op het CIOS had gezeten: 'Ik heb nog een leuk keepertje voor je'. Daarop nodigde de toenmalige directeur opleidingen van Ajax Van den Ban uit voor een vijftal proeftrainingen. Die groeiden uiteindelijk uit tot twaalf Amsterdamse jaren.

Ajax en Haarlem gingen in het najaar een samenwerkingsverband aan. Daaruit vloeide de overgang van trainer Heini Otto van de Ajax B-jeugd naar de Haarlemse voetballers voort. Marc Stuut maakte onlangs ook de overstap van Ajax 2 naar Haarlem 1.