Menu
Van den Bighelaar: 'Prijs voor de trainer winnen'

Van den Bighelaar: 'Prijs voor de trainer winnen'

Met sprankelende ogen en een stralende lach op het gezicht schuift Marjolijn van den Bighelaar aan op de Toekomst. Vrijdag neemt zij het met koploper Ajax Vrouwen op tegen de nummer twee FC Twente. ,,Ik heb zo’n zin in die wedstrijd'', deelt de aanvalster mee. Het is een bijna overbodige mededeling. Aan de hand van een paar steekwoorden blikken we vooruit op de topper.

Negende doelpunt
Afgelopen vrijdag wonnen de Ajax Vrouwen met 0-1 bij sc Heerenveen. Werd de winnende goal nou gemaakt door de keepster van Heerenveen, kwam deze rechtstreeks uit de voorzet van Liza van der Most of was het toch de topschutter van Ajax die toesloeg? ,,Ik heb de video tien keer teruggekeken. Die bal rolde zo sloom en de keepster was er zo dichtbij, dat ik dacht: ‘ik moet door’. En volgens mij schiet ik ‘m helemaal over de lijn. Stel hij blijft liggen, die keeper werpt zich er op en ik doe niets.. dan krijg je dat te horen. Sommigen zullen zeggen dat het een egoïstische actie van een spits was, maar zo zit ik niet in elkaar. Ik ben echt niet bezig met een topscorerstitel. Ik probeer me zo min mogelijk druk te maken, ook in de wedstrijd. Vroeger speelde ik puur intuïtief. Nu ben ik meer gaan nadenken. Ten goede hoor.”

Marjolijn van den Bighelaar geeft de bal het laatste zetje en zo winnen de #AjaxVrouwen met 0-1 �� #heeaja pic.twitter.com/Pd34Vyfed1

— Ajax Vrouwen (@AjaxVrouwen) 3 februari 2017

Minimale zege
Voor de zesde keer dit seizoen wonnen de Ajax Vrouwen met een doelpunt verschil. Zegt dat Van den Bighelaar iets? ,, Dat zegt heel veel over de competitie. We zijn aan elkaar gewaagd. Elke wedstrijd kan alle kanten opgaan. Ik blijf erbij wat ik in eerdere interviews heb gezegd: dat wij als team en wat betreft individuele spelers een betere groep hebben dan de andere clubs. Maar het moet er wel uitkomen. De wedstrijd van afgelopen vrijdag moeten we zo snel mogelijk vergeten. We waren veel te apathisch en stonden niet goed. We moeten beseffen dat we tegen Twente heel anders moeten beginnen, want anders kijken we na tien minuten tegen een achterstand aan.”

Ander team
,,Er zal een ander team staan dan vrijdag tegen sc Heerenveen. De meeste speelsters zijn weer fit en van de ‘normaal gesproken’ basisspeelsters, is Merel van Dongen de enige die er nog niet bij is. Dat betekent dat we in aanloop naar Twente op de training verschillende tactische manieren van spelen hebben kunnen uitproberen. Ik weet niet of ik weer in de spits zal staan. Ik zie het wel als mijn plekje en voel me er fijn bij, maar als het beter is voor het elftal om op een andere positie te spelen, dan maakt mij dat niet uit.”

Elf punten voor?
Als Ajax vrijdag wint van FC Twente dan staat het team elf punten voor. Voor de play-offs wordt het behaalde puntentotaal gehalveerd. ,,We beseffen dat we zoveel wedstrijden hebben gewonnen. Als we deze van vrijdag ook nog winnen, dan zouden we in de play-offs eventueel van Twente kunnen verliezen. En dan evengoed kampioen kunnen worden. Natuurlijk is het jammer dat - nu wij zo ver voor staan - het puntenaantal voor de play-offs wordt gehalveerd. Maar daar zitten redenen achter die weer positief zijn. Maar goed, vorig jaar stonden we ook ruim voor en lieten we het liggen. Dus laten we niet te snel juichen. Wel hebben we nu een extra motivatie om het dit jaar wél te laten lukken: dat de trainer weggaat aan het einde van het seizoen. We willen deze prijs voor hem gaan winnen.”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees