Menu
Van den Boog: 'Finale moet feest worden'

Van den Boog: 'Finale moet feest worden'

In aanloop naar de bekerfinale Feyenoord – Ajax op zondag 25 april in Rotterdam is al ontzettend veel gezegd en geschreven. Met name over de aanwezigheid van de Ajax-supporters en het aantal fans dat Ajax kan en mag steunen bij deze belangrijke wedstrijd. Genoeg aanleiding om Ajax' algemeen directeur Rik van den Boog enkele vragen te stellen.

Aanvankelijk was iedereen bij Ajax blij dat de burgemeester van Rotterdam de mogelijkheid bood om 10.000 Ajax-supporters de wedstrijd te laten volgen. Klopt dat?

,,Ja, de insteek was tweeledig. We wilden zoveel mogelijk supporters bij deze wedstrijd hebben en evenveel supporters als de tegenstander.”

Enige tijd later nemen jullie de beslissing om 7.700 in plaats van 10.000 combikaarten in de verkoop te doen. Wat is daar de reden van?

,,De hoofdreden is veiligheid. Nadat bekend werd dat er 10.000 kaarten voor ons beschikbaar zouden zijn, hebben wij veel gesprekken gevoerd. Intern en extern. Met de gemeente en de politie van Amsterdam, met onze eigen veiligheidsmensen, verzekeringsmaatschappijen, afvaardigingen van supportersgroepen en ook met de NS en de KNVB. Qua kosten en logistiek komt er heel veel kijken bij het vervoer van 9 treinstellen waarin per treinstel 1.100 supporters zitten, die vooraf op legitimatie gecontroleerd moeten zijn en vanzelfsprekend ook gefouilleerd moeten worden. Uiteindelijk hadden we heel veel informatie, maar de meningen waren nogal verdeeld. We hebben op het punt gestaan tegen de KNVB te zeggen dat het ons niet lukt om binnen bepaalde kosten en risico’s onze fans te vervoeren, en met name zolang in Rotterdam te laten verblijven. Dus dat we dan helemaal niet zouden komen; de supporters niet en dan de spelers uit solidariteit ook niet. Het liefst hadden we twee wedstrijden gehad. Een uitwedstrijd en een thuiswedstrijd. Zonder bezoekende supporters. Overigens is het totale aantal mensen dat Ajax steunt in Rotterdam veel groter, want naast de 7.700 kaarten in de voor ons afgezonderde sector zitten op de ‘neutrale’ vakken uiteindelijk ook vele duizenden mensen die Ajax een warm hart toedragen.”

Wat maakt dan het verschil tussen 7 treinen of 9 treinen?

,,Het totale tijdspad voor supporters die met de 1e trein vanuit Amsterdam vertrekken tot en met de supporters die met de laatste trein na de wedstrijd weer in Amsteram terugkeren wordt hierdoor met ongeveer drie uur ingekort. Het totale risicopakket wordt aanzienlijk verkleind. Ik kan geen garanties geven, maar met de inzet van stewards en politie is de veiligheid voor de supporters in de 7 treinen nu beter geregeld. Niet alleen de heen- en terugreis, maar ook het verblijf in Rotterdam. Mochten we winnen, en daar hopen we natuurlijk op, dan zou het fijn zijn dit in Amsterdam te kunnen vieren. In dat geval kunnen we er nu ook voor zorgen dat die laatste trein tijdig terug is, zodat ook de supporters die daarin zitten er bij kunnen zijn.”

Er wordt door een aantal Ajax-supporters ook het één en ander verweten aan het adres van jou en de rest van de clubleiding.

,,Dat weet ik en dat vind ik vervelend. Ik was op de hoogte van de standpunten van de gemeente en politie Amsterdam en van de supportersverenigingen die met mijn collega’s gesprekken voerden. Vrijdagmiddag hebben we een beslissing genomen in het belang van Ajax, en van onze eigen supporters. Niet iedereen is blij met de beslissing en de manier waarop dat is gegaan. Die emotie snap ik, want we wilden allemaal het liefst met zoveel mogelijk mensen meenemen, maar ik vind de veiligheid van onze supporters het belangrijkste.”

Op internet staan opruiende afbeeldingen en teksten, tegen Rotterdam en Feyenoord. Wat vind je daarvan?

,,Wat ik afgelopen weekend onder ogen kreeg vond ik smakeloos en op geen enkele wijze bij Ajax passen. Er zijn veel vragen over binnengekomen. Niet alleen bij mij, maar ook bij de afdeling Supporterszaken, bij de persafdeling en diverse collega’s zijn er in hun privé-omgeving over aangesproken. Helaas hebben wij niet de mogelijkheid om een website van derden uit de lucht te halen, want op dit soort provocaties zitten wij niet te wachten. Wij vinden dat onze supporters de spelers op het veld moeten steunen. De club heeft de steun van de supporters hard nodig. Dat stimuleren wij. Hoe minder ze zich richten op de tegenstander, hoe beter wij het vinden. Het mooie van onze supporters is dat ze humor hebben, dus als we ons al op de tegenstander richten dan vind ik dat het op een grappige manier moet zijn. Ik geniet als we in een wedstrijd voor staan en ik de supporters ‘Three little birds’ van Bob Marley hoor zingen. Dat past bij Ajax. Maar we distantiëren ons vanzelfsprekend van de verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog.

Is er al iets bekend over de kosten van een kaartje en wanneer de voorverkoop begint?

,,De prijs van een kaartje gaat 66 euro bedragen. Op de Ajax.nl zal worden uitgelegd hoe deze prijs tot stand gekomen is. De voorverkoop voor uitkaarthouders begint op woensdag 14 april en voor Ajax-seizoenkaarthouders op zaterdag 17 april."

Er zijn supporters die bang zijn dat ze, ook als ze niks doen, aansprakelijk kunnen worden gesteld voor eventuele schade aan bijvoorbeeld een treinstel.

,,Er is gesuggereerd dat alle meereizende supporters gezamenlijk aansprakelijk kunnen worden gesteld voor aangerichte schade aan bijvoorbeeld een treinstel, maar we hebben besloten het niet op die wijze aan te pakken. De schade die de mensen in onze ‘sector’ aan het stadion aanrichten wordt op Ajax verhaald, dat is bij de supporters bekend. Dus ligt het niet voor de hand dat ze dat zullen doen. Andere schade betekent automatisch ook schade voor Ajax. Hoe beter we ons allemaal gedragen, hoe groter de kans dat het in de toekomst mogelijk blijft de supporters mee te nemen naar de Klassieker.”

Al met al heeft het veel mensen, ook jou, heel veel tijd en energie gekost. Zonder dat het over voetbal gaat. Heb je er nog wel zin in?

,,Als je kijkt naar de historie van beide clubs dan zijn het dé clubs uit Nederland. Dus sportief gezien is een finale tussen Ajax en Feyenoord het mooiste affiche. Dat daar zoveel randzaken bijkomen maakt het inderdaad heel vervelend en dat is niet alleen een probleem voor de clubs en de KNVB, maar ook voor de politiek. Ik heb me voorgenomen om het vanaf nu, als het over de bekerfinale gaat, alleen nog maar over voetbal te hebben. Het moet een feest worden. De komende weken zijn ontzettend belangrijk voor Ajax, daarom ligt de focus op wat er op het veld gebeurt en niet daarbuiten.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst