Menu
Van den Boog kent zijn club

Van den Boog kent zijn club

Kort na zijn eerste fotosessie - met Ajax-shirt - in de Amsterdam ArenA vertelt Rik van den Boog over zijn verleden én toekomst als Ajacied. Het is de bedoeling dat de Amsterdammer op 1 januari in dienst treedt als de nieuwe algemeen directeur van Ajax.

Rik van den Boog en voorzitter Uri Coronel. Rik van den Boog en voorzitter Uri Coronel.

Of Van den Boog het nieuwe jaar kan beginnen als het nieuwste directielid van ‘zijn’ Ajax, is pas helemaal zeker na de Algemene Aandeelhouders Vergadering op 3 december. Als dé favoriete kandidaat van de Raad van Commissarissen kijkt Van den Boog kijkt nu al halsreikend uit naar het nieuwe jaar. In 2009 moet Van den Boog terugkeren bij de club die hij als twintiger noodgedwongen vaarwel zei.

De Amsterdammer groeide op in de Jordaan en werd op zijn elfde gescout door de talentenspeurders van Ajax. Zijn verdere voetbaljeugd droeg hij het Ajax-shirt. De middenvelder was een talent. Een multifunctionele teamspeler (‘een nummer zes’) met een goede balbehandeling en aanvallende intenties.

,,Wat ik in de jeugd bij Ajax heb geleerd, is tot nu toe goed van pas gekomen in de rest van mijn leven’’, vertelt Van den Boog, terugkijkend op zijn jongste voetbalervaringen als Ajacied. De clubliefde werd hem van jongs af aan bijgebracht door vader Cor, ook al een leven lang Ajacied. Van den Boogs’ 11-jarige zoon Roman is de volgende cultuurbewaarder. Oudste zoon Robin (19) en dochter Loïs (15) zijn niet minder grote volgers van de club, maar hebben hun hart wel verpand aan respectievelijk de handbal- en hockeysport.

Rik van den Boog (onderste rij derde van rechts) voetbalde vanaf zijn twaalfde bij Ajax, waar hij de hele jeugdopleiding doorliep. Rik van den Boog (onderste rij derde van rechts) voetbalde vanaf zijn twaalfde bij Ajax, waar hij de hele jeugdopleiding doorliep.

,,Ajax was en is nog steeds bijzonder. Vanaf januari gaat het om Ajax en niet om mij. Al ben ik er natuurlijk wel trots dat ik een bijdrage mag leveren aan de club. En ik snap alle aandacht die er nu al bij komt.’’

Het trainerschap van Leo Beenhakker staat Van den Boog nog het helderst voor de geest. De Ajacied leerde zijn toenmalige jeugdtrainer goed kennen in de jeugdopleiding. ,,Hij heeft de grootste invloed op me gehad als voetballer. Beenhakker heeft me ook wat karakter betreft gevormd. Samen met Piet Wijnberg heb ik nog met zandzakken op mijn rug getraind. Simpelweg om meer kracht te krijgen, sterker te worden. De trainer wilde me als eigenwijze Amsterdammer beter maken. In mijn perceptie had de trainer toen een hekel aan me. Later besef je dat het alleen maar is bedoeld om je te triggeren. Het moet nooit om ego gaan. Het gaat om het grotere geheel. Je moet jezelf altijd wegcijferen voor het algemeen belang. Dat leer je ook in de jeugdopleiding.’’

Als huurling bij Sportclub Amersfoort, Ajax leende Van den Boog uit, sloeg het noodlot toe. De rechterenkel van de 20-jarige raakte verbrijzeld. ,,Het was direct klaar’’, kijkt Van den Boog met spijt en een snufje weemoed terug. Hoe ernstig de kwetsuur uitpakte, blijkt wel uit de prothese in het gewricht waarmee hij sindsdien door het leven gaat. ,,Ik werd afgekeurd en heb daarna wel afgetraind bij Ajax. Het herstel heeft uiteindelijk twee jaar geduurd.’’ Van den Boog haalde nooit meer zijn oude niveau, maar voetbalde wel verder bij de Amsterdamse amateurclub DCG. Naast de liefde voor de sport ontplooide Van den Boog zich ook als veelzijdig en zeer succesvol zakenman.

In een jeugdteam met onder andere doelman Sjaak Storm. De nieuwe Ajax-directeur staat in de bovenste rij, vierde van rechts. In een jeugdteam met onder andere doelman Sjaak Storm. De nieuwe Ajax-directeur staat in de bovenste rij, vierde van rechts.

Hij bekleedde ondermeer directieposities bij Rank Xerox, Orange en Vodafone Libertel. Van den Boog, die sinds enkele jaren als investeerder betrokken is bij diverse bedrijven, is momenteel mede-eigenaar van The Entertainment Group, bekend van onder anderen Marco Borsato, en andere mediagerelateerde bedrijven.

Terug naar de toekomst. Als Van den Boog ook de aandeelhouders overtuigt; wat verwacht hij dan van zijn nieuwe periode bij Ajax? ,,Met goede mensen en professionals bijdragen aan de groei van Ajax’’, vat Van den Boog de beoogde doelstelling bondig samen. ,,De financiële mogelijkheden in Nederland zijn in sommige opzichten minder goed dan in het buitenland. Dan moet je je goed afvragen: waarmee onderscheid je jezelf? Ajax heeft al de beste trainer. Een verder onderscheid kun je maken door je te focussen. Bijvoorbeeld op de jeugdopleiding. En ik moet zorgen voor duidelijkheid in de beslissingscultuur.’’