Menu
Van den Boog: 'Respect voor keuze Marco'

Van den Boog: 'Respect voor keuze Marco'

Rik van den Boog heeft respect voor de keuze van Marco van Basten om te stoppen als trainer van Ajax. ,,Het is ontzettend dapper als je zelf durft te zeggen dat het niet lukt”, aldus de algemeen directeur tijdens de persconferentie.

Het was rond 17.00 uur woensdagmiddag drukker dan ooit in de perskamer van de Amsterdam ArenA. Directeur Rik van den Boog en Marco van Basten stonden samen de Nederlandse pers te woord. ,,Marco heeft me vanochtend verteld dat hij ermee wilde stoppen”, aldus Van den Boog. ,,Ik kan eigenlijk alleen maar ontzettend veel respect voor hem opbrengen. Hij heeft naar zichzelf gekeken en durfde te zeggen dat het hem niet meer ging lukken.”

Van den Boog vindt het wel ontzettend jammer dat er een vroegtijdig einde komt aan wat het ‘tijdperk Van Basten’ had moeten gaan heten. ,,Ik zie het niet als een nederlaag, maar wel als een teleurstelling”, zegt Van den Boog. ,,Het liefst had ik hier met Marco vijf of misschien wel tien jaar gezeten om iets moois op te bouwen. Dat dat niet doorgaat, doet pijn.”

Van Basten lichtte tijdens de persconferentie ook nog meerdere malen zijn besluit toe. ,,Het is mijn beslissing”, benadrukte hij. ,,De clubleiding heeft altijd achter me gestaan, maar ik vond het te mager wat ik bracht. Ik ben er niet in geslaagd de ploeg naar een hoger plan te tillen. De resultaten waren slecht, en daar ben ik verantwoordelijk voor. Na veel dubben, ben ik tot deze beslissing gekomen.”

Van Basten stond dit seizoen meerdere periodes onder zware druk van het publiek. Twee keer werd de spelersbus tegengehouden bij de ingang naar de Amsterdam ArenA en een keer kwamen supporters het trainingsveld op. ,,Dat was niet leuk”, aldus Van Basten. ,,Maar ik heb me nooit bedreigd gevoeld. De supporters hebben zich eigenlijk uitstekend gedragen en ze hebben ons ontzettend gesteund. Wat ik wel vervelend vond, is dat het trainingsveld direct naast het Supportershome ligt. Daardoor ontstond er soms een soort onrust, die onnodig veel energie kost. Ik zeg niet dat trainingen besloten moeten zijn, maar soms moet je je als team in alle rust kunnen voorbereiden. Dat is dit seizoen niet altijd gelukt.”

Ajax moet op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer voor komend seizoen. ,,Natuurlijk willen we zo snel mogelijk duidelijkheid over een nieuwe trainer”, zei Van den Boog. ,,De intentie is om iemand vast te leggen voor een langere periode. Iemand die weet wat Ajax betekent en wat Ajax nodig heeft. Maar zo iemand vind je niet zo heel snel.”

Marco van Basten licht tijdens de persconferentie toe waarom hij Ajax verlaat. Marco van Basten licht tijdens de persconferentie toe waarom hij Ajax verlaat.
Ajax' algemeen directeur Rik van den Boog luistert naar Van Basten. Ajax' algemeen directeur Rik van den Boog luistert naar Van Basten.
De perskamer in de Amsterdam ArenA liep vol voor de persconferentie. De perskamer in de Amsterdam ArenA liep vol voor de persconferentie.